AVANSERTE SØK:  Med den nye funksjonen skal det bli mulig å gjøre relativt avanserte og spesifikke søk blant vennene dine på Facebook. Skjermdump: Facebook
AVANSERTE SØK: Med den nye funksjonen skal det bli mulig å gjøre relativt avanserte og spesifikke søk blant vennene dine på Facebook. Skjermdump: FacebookVis mer

Eksperter advarer mot ny Facebook-funksjon

- Mange ble lurt da tidslinjen kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke lanserte Facebook-gründer Mark Zuckerberg en ny søkefunksjon som skal la brukerne av Facebook søke i alt fra bilder, personer og Facebook-medlemmenes interesser.

Men selv om den nye funksjonen har vært etterspurt av flere som mener dagens søkefunksjon ikke holder mål, går ekspertene ut og advarer. Nye funksjoner åpner også opp mulighetene for nye metoder for å angripe dataen din.

Tilbyr deg å fjerne funksjonen - Vi så det når den nye tidslinjen kom. Det var veldig mange som ikke ønsket denne og da dukket det opp falske brukere som la ut falske poster hvor de skrev at du måtte trykke på en lenke for å gå tilbake til den gamle versjonen. Men en slik lenke hadde ingenting med Facebooks endring å gjøre, sier Christian Sørensen, kontorsjef for antivirusprodusenten Eset i Norge.

- I stedet ble man sendt til en side der man ble utsatt for phishing, som går ut på å samle informasjon om deg som bruker, eller malware ble lastet ned på maskinen din, fortsetter Sørensen.

Et annet eksempel han trekker fram er falske lenker som leder brukere til å tro at de kan få oversikten over hvem som besøker profilen deres.

-Disse tingene vekker nysgjerrigheten hos veldig mange, men det kan gå veldig ille. Facebook er en privat sfære, men mange bruker det for eksempel på jobb. Da kan virksomhetens PC bli infisert.

Utnytter aktualiteten Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), Hans Marius Tessem, mener det også er grunn til å advare.

 ADVARER:  Christian Sørensen, kontorsjef i Eurosecure i Norge, mener det er grunn til å advare folk når den nye Facebook-funskjonen nå kommer.
ADVARER: Christian Sørensen, kontorsjef i Eurosecure i Norge, mener det er grunn til å advare folk når den nye Facebook-funskjonen nå kommer. Vis mer

- Dette er ikke noe nytt. Hver gang noe endres, kaster angriperne seg på. Det har å gjøre med at det er aktuelt, sier han til Dagbladet.

Det er anslått at det er over 2,5 millioner brukere av Facebook i Norge. Det gjør det sosiale mediet til en attraktiv plass for svindlere. Men verken Christian Sørensen i Eurosecure eller Hans Marius Tessem i Norsis mener at nettstedet er verre enn andre.

- Facebook er nok utsatt først og fremst på grunn av mange brukere. Du kan få ting til å spre seg i rekordfart, ved at veggen din oppdateres og deretter sprer det videre til det neste kontaktnettet, sier Tessem.

- En gamechanger Byråsjef i Coxit, Magnus Brøyn, forteller at alle brukere blir nødt til å få den nye funksjonen, dersom Mark Zuckerberg ønsker det.

- Det er viktig å huske at det er vi brukere som er varen som selges til kundene. I Facebooks tilfelle er det bedriftene. De tilgjengeliggjør informasjon om deg og meg til bedriftene, sier Brøyn.

Han mener «Graph search» er en mye større satsing enn timeline var i sin tid.

 - UTNYTTER AKTUALITETEN:  Personene bak data-angrep forsøker å alltid å utnytte endringer og oppdatering av programmer og nettsteder, sier Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring.
- UTNYTTER AKTUALITETEN: Personene bak data-angrep forsøker å alltid å utnytte endringer og oppdatering av programmer og nettsteder, sier Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring. Vis mer

- Med denne funksjonen systematiseres og tilgjengeliggjøres informasjonen på en helt ny måte. Vi har ikke fått denne funksjonen i Norge ennå, og derfor er det ingen her som har fått aha-opplevelsen, men dette er virkelig en «gamechanger».

Samtidig vil funksjonen framstå som en drøm for dem som fisker etter sensitiv informasjon, ifølge Brøyn.

- Siden vi ikke har fått funksjonen ennå er det få som har et bevisst forhold til dette i Norge, men det bør folk skaffe seg. Mange oppfatter at de har et sterkt personvern på sine innstillinger på Facebook, men det alene betyr ikke at informasjonen ikke er tilgjengelig, sier Brøyn.

 - EN GAMECHANGER:  Det sier byråsjefen i Coxit, Magnus Brøyn, om Facebooks nye søkefunksjon.
- EN GAMECHANGER: Det sier byråsjefen i Coxit, Magnus Brøyn, om Facebooks nye søkefunksjon. Vis mer