Eksperter avviser «Estonia»-bombe

Påstander om at bilferja «Estonia» sank på grunn av en bombe om bord, ble i dag kontant avvist av lederen for den internasjonale havarikommisjonen, Kari Lehtola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lehtona understreker at baugvisiret ble reddet opp fra sjøen og ligger lagret i Hangö. Det fins ingen tegn på endringer i metallet som følge av eksplosjon.

- Vi ville være sikre og tok mengder av prøver fra innsiden av visiret. Politiet har analysert dem og konstatert at det ikke fins spor av kjente sprengstoff, sa Lehtola.

Han legger til at bombeteorien ikke er noe nytt for havarikommisjonen. Kort etter katastrofen begynte den å dukke opp, spesielt i Tyskland der båten ble bygd, og i Estland.

Lehtola sier at han kjenner godt til Werner Hummel, som kom med de siste påstandene på svensk fjernsyn. Han er sjøkaptein og en respektert ekspert, men Lehtola gir likevel ikke mye for hans teori.

Lehtola sier at baugvisirets fester ble slitt i stykker av bølgene, visiret løsnet og dro med seg rampen. Dermed kom store mengder vann inn i båten og forårsaket slagside. Det trengtes ingen sprenglegemer for å senke båten.

Lehtola sa han har en klar teori om hvorfor Hummel kommer med påstandene. Han arbeider for advokatfirmaet til familien som eier verftet som bygde «Estonia». Meyerverftet har selv aldri kommet med noen erklæring etter havariet, og alt har gått via advokatfirmaet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer