Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter: Derfor snur Putin i Syria

Hovedmotivet er ikke å bekjempe IS.

SKIFTER IKKE SIDE: Putins helomvending i Syria må ikke feiltolkes som at Russland skifter side og ikke lenger støtter Assad, mener FFI-forker.  Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKIFTER IKKE SIDE: Putins helomvending i Syria må ikke feiltolkes som at Russland skifter side og ikke lenger støtter Assad, mener FFI-forker. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det bekreftet at Russland nå vil gå inn for en storoffensiv mot IS i Syria sammen med USA ved å støtte den USA-støttede frie syriske hær med luftangrep mot terrorgrupper. Det representerer en helomvending for Russland Syria-politikk - siden de dermed er med på å støtte fiendene til den Russland-allierte Syria-presidenten Bashar Al-Assad. 

NUPI-forsker Ståle Ulriksen tror Russland spiller høyt spill i kulissene - og at hovedmotivet ved å rekke ut hånden til USA er noe helt annet enn å bekjempe IS: 

Kan gi Assad immunitet - Jeg er opptatt av spillet bak, for det betyr noe. Et av Russlands mål er anerkjennelse av at landet er en av stormaktene som det må tas hensyn til. Hvis de har en felles kampanje med USA får de den posisjonen og stor innflytelse. Da kan de for eksempel stille krav om at Assad skal fortsette, eller i det minste at de vil sikre ham en slags immunitet etter krigen. Det må Russland nesten gjøre, ellers vil de framstå som en slags taper, sier Ulriksen. 

Les også: Helomvending om Syria

Et samarbeid med USA vil dessuten gi Russland et slags godkjent-stempel blant vestlige land, som gjør at de kan stille krav også om andre ting. Et eksempel er spørsmålet om vestlige sanksjoner mot Russland etter Ukraina-invasjonen. 

- Det har roet seg i Ukraina med en våpenhvile som har holdt veldig lenge. Dersom Russland får et formelt samarbeid med USA nå, kan de ha et håp om å få fjernet sanksjonene, sier Ulriksen. 

Usikker på tolkning Han mener Russlands opptreden i Syria til nå, har vært preget av at landet er mer interessert i å bekjempe Assads fiender i andre opprørsgrupper som å ta IS. Han er derfor usikker på hvordan dagens melding fra Kreml skal tolkes.  Ved å støtte USA-støttede opprørsstyrker som den frie syriske hær, er Russland nemlig også med på støtte gruppen som er mest ivrige etter å fjerne Syria-president Bashar Al-Assad fra makta.

- Det vil vise seg hva dette betyr, men jeg tror ikke at det vil løse alle problemene med IS eller føre til noen stabilisering i Syria. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til at vi vil få se et fullt samarbeid hvor russerne og amerikanerne blir enige om et felles mål, for jeg tror de begge har så mange agendaer der nede at det blir vanskelig, sier Ulriksen. 

USA og vestlige allierte mener Assad må gi fra seg makten, men i den senere tid har flere gitt uttrykk for at han ikke trenger å trekke seg umiddelbart, som en del av en politisk overgangsprosess for Syria. 

- Har ikke skiftet side I dag sier Russland utenriksminister Sergej Lavrov at et nytt parlaments- og presidentvalg må være en del av en politisk overgang i Syria.

Dagens uttalelser fra Kreml bør imidlertid ikke tolkes som om at Russland skifter side, mener forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).
  
- Russland vil spille en viktig rolle i Syria, fortsette med Syria som en alliert, og for enhver pris unngå at Assad kastes av folket.  Samtidig ser de at ting ikke kan fortsette som det er i dag, og at man må finne en kompromissløsning, selv om jeg ikke tror de har helt klart for seg hvordan en slik kompromissløsning vil se ut, sier Bukkvoll, før han utdyper: 

- Det er generelt viktig for Russland at statsledere som sitter med makta ikke kastes. De mener fortsatt at folk som blir kastet ved folkeoppstander er et resultat av vestlig innblanding, sier han. 

- Hva tror du er motivet for det Russland nå gjør?

- Jeg tror de vil oppnå samarbeid med Vesten på dette spørsmålet hvis det er mulig. På sikt tror jeg de vil vise at dette, hvis det mot all formodning går bra, er noe de har oppnådd. Det vil være en enorm utenrikspolitisk seier til Russland hvis de kan få æren av å ha fått til en stabilisering i Syria når Vesten har prøvd det samme og ikke fått det til. Jeg tror det er motivet, i tillegg til at de naturligvis vil bekjempe IS, noe de i begrenset grad har gjort til nå, sier han. 

Han påpeker at Assad sist uke var i Moskva for å diskutere nettopp Syria-krigføringen med Russlands president Vladimir Putin, og at Assad etter alt å dømme har vært med på å «godkjenne» at Russland nå vil støtte de USA-støttede opprørsstyrkene. 

- Det ser ut som om dette var klargjort med Assad på forhånd, før Russland varslet USA, sier Bukkvoll. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!