LAVESTE PÅ 4 ÅR: En måling gjort av Norstat for NRK viser at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre faller med hele 5,9 prosent, ned til 27,1 prosent. Her kommenterer blant andre Trond Giske (Ap) sjokkmålingen. Video: Marie Røssland / Ingrid Cogorno Vis mer

Eksperter: Derfor stuper Støre

Ap har gått ned på alle målinger så langt i valgkampen. Eksperter tror partiets valg av kampsaker og frieri til sentrum kan være noe av forklaringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet har opplevd nedgang på seks av seks nasjonale meningsmålinger så langt i august, senest i dagens katastrofemåling fra NRK.

Der fikk partiet bare 27,1 prosent oppslutning, noe som er det dårligste på fire år.

Eksperter Dagbladet har snakket med, peker på særlig to mulige forklaringer til Aps nedgang.

  • Aps valg av valgkampsaker
  • Aps frieri til sentrum i norsk politikk, som har åpnet for konkurranse og kritikk fra partier til venstre for Ap.

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU tyder nedgangen så langt i august på at Ap lekker velgere til «alle» kanter.

Det tror han er et tegn på at Ap ikke markerer seg tydelig nok.

- Det enkle bildet er at et parti som ikke er i framdrift, og som egentlig ikke markerer seg i noen spesiell retning, vil begynne å lekke velgere i alle retninger på denne måten, og det er det Ap ser ut til å gjøre i øyeblikket. De taper til dem som er usikre, til Sp, SV, til Høyre. Da er det et signal om at de ikke markerer seg sterkt nok. De kommer ikke opp med nye saker, standpunkter og løfter, og forklarer egentlig bare at de har tenkt å hente inn noe mer i skatt og det skal de bruke på velferd. Det blir en veldig velkjent historie, og folk har egentlig hørt det før, sier Todal Jenssen.

Viser til Lie

Han trekker fram en gammelt utsagn fra Ap-legenden Haakon Lie for å illustrere poenget sitt:

- Lie sa en gang en ting som jeg tror var veldig riktig: At Ap alltid måtte gå til valg på en stor reform, altså at de måtte skape entusiasme rundt noen forslag som folk mente at var en god ide, og som folk tror kan bedre deres hverdag, sier Todal Jenssen.

Han tror også at partiets frieri til sentrum kan være med på å støte bort velgere.

Det samme tror PR-nestor Hans Geelmuyden.

- Det som er interessant er at Jonas Gahr Støre, etter hvert som han snakker tydeligere, faller lenger og lenger ned på målingene. Det tror jeg skyldes at Støre, når han er tydelig, er tydelig sentrumspolitiker og ikke sosialist, sier Geelmuyden.

- Relaterer seg ikke

Han viser til gårsdagens TV-debatt, hvor Støre ble utfordret av Rødt-leder Bjørnar Moxnes om velferdsprofitt, hvorpå Støre svarte tydelig at profitt på velferdstjenester ikke var noe Ap ville forby.

- Det er bare et eksempel på en sak, men det er flere. I alle disse snakker Støre som om at han kan få med seg KrF, og det er klart at det ikke har noen appell til den store delen av Ap som faktisk tilhører venstresida, så da går de i stedet til Rødt eller SV. Det er en stor venstreside i Ap som jeg tror ikke identifiserer seg med Støre, sier Geelmuyden.

Han tror dessuten at Ap har satset på feil kort i valgkampen så langt, ved å snakke om saker som sysselsettingsgrad og arbeidsledighet.

- Jeg tror Ap har gjort flere store taktiske brølere, ved å satse på en arbeidsledighet som aldri ble en realitet, og jeg tror også det var en stor taktisk brøler å vende MDG ryggen, sier Geelmuyden.

Kritiseres fra to sider

Ekspert Svein Tore Marthinsen i politisk kommunikasjon, tolker situasjonen mye på samme måte.

Han påpeker at Støres frieri til sentrum ikke bare kan støte velgere over til SV og Rødt, men også åpne opp for at Støre får dobbel kritikk fra begge yttersidene i norsk politikk.

- Jeg registrerer at Støre angripes fra flere kanter, ikke bare fra de borgerlige partiene, men også fra SV og Rødt. Målingene tyder på at de lekker til venstre for seg selv. Det var ikke tilfelle ved det forrige valget og kan relatere seg til at Støre har åpnet rom til venstre for seg, sier Marthinsen.

- Problematisk

Han understreker at det ikke er noe enkelt svar på hvorfor Ap har gått ned på målingene, men også han tror det har sammenheng med hvilke saker Ap har valgt å trekke fram i valgkampen.

- Det jeg tror har vært problematisk for Ap er at de har satset på at arbeidsledighet skulle bli et hovedtema i valgkampen, men situasjonen for noen måneder siden med økende ledighet på Vestlandet har bedret seg, i alle fall i regjeringens syn. Dermed er ikke hovedkortet til Ap like godt lenger. Det tror jeg er en mulig forklaring, sier Marthinsen.

Han påpeker at valgkampen så langt også har manglet en stor dominerende sak, noe som igjen gjør at nisjepartier kan ha lettere for å sette dagsorden til fordel for Ap.

Snittet på målingene så langt i august, er etter dagens NRK-måling 29,6 prosent, noe som altså er lavere enn valgresultatet i 2013, da Ap fikk en oppslutning på 30,8.

Ekspertene er imidlertid tydelige på at det ikke er grunn til å slå katastrofealarm for Ap riktig ennå - og at det som virker å være en nedadgående trend for partiet fortsatt kan snu.

- Ap må få tetta lekkasjene sine så fort de kan hvis de skal ha noen sjanse til å snu dette, men har også tidligere vist gode evner til å kunne mobilisere i sluttfasen, og det kan de fortsatt gjøre. Men da må man nok snart begynne å se noen andre saker, sier Marthinsen til Dagbladet.

Ikke stressa - ennå

Ap-nestleder Trond Giske har heller ikke panikk så langt. Men legger ikke skjul på at han synes dagens NRK-måling var dyster lesing.

- Dette er altfor lavt for Arbeiderpartiet, og skal vi få skiftet ut Høyre og Frp så må vi gjøre det betydelig bedre enn dette, sier Trond Giske om målingen på 27,1 prosent oppslutning.

-Hva har dere gjort feil?

-Problemet vårt er at veldig mange av velgerne våre sitter på gjerdet, og der er jobben vår å få budskapet fram. Vi vet at mange ønsker trygg eldreomsorg og gode skoler framfor skattekutt, men valgkampen er enda ikke ordentlig i gang. Det er fire uker igjen til valget.

-Du skjelver ikke i dressbuksene, altså?

-Nei, jeg har vært med på å få 14 prosent på meningsmålinger og likevel gjøre et godt valg. Men folk må skjønne at det står mye på spill, svarer Giske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer