Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter: Dette kan streiken bety for norsk arbeidsliv

Norwegian-konflikten kan få konsekvenser for langt flere enn pilotene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partene i Norwegian-konflikten har fortsatt ikke kommet til enighet. I kveld ble det lagt fram et nytt tilbud, men det er ikke klart hva dette innebærer.

- Vi har absolutt et håp om at vi skal komme til en løsning, og det må vi jo. Denne streiken har vart altfor lenge og rammet altfor mange, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik til NRK.
Ifølge eksperter, kan kompliserte arbeidforhold gjøre forhandlinger i norsk arbeidsliv vanskeligere.

Denne streiken angår derfor langt flere enn pilotene i Norwegian, mener professor i arbeidslivhistorie, Ingar Kaldal ved NTNU.

- Det som blir spennende nå, er om partene kommer fram til et kompromiss, og hva dette kompromisset eventuelt vil innebære, sier Kaldal.

Stridens kjerne Parat mener at morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) i realiteten bestemmer over pilotene, selv om de er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN). Tariffavtalen blir dermed mulig for selskapet å navigere rundt, ifølge Parat.

- De siste åra har Norwegian tatt i bruk piloter i andre baser i Europa til å fly innenfor det som tradisjonelt har vært det skandinaviske tariffområdet. Da vil behovet for de norske, svenske og danske pilotene bli mindre etter hvert, sier Skjæggerud.

- Frykter dere at denne modellen vil spre seg?

- Nå er det våre medlemmer pilotene det handler om, men vi har nok andre medlemsgrupper som også kan bli utfordret på dette. Det er nok det fagforeningskollegaer i andre organisasjoner har sett når de nå har støttet denne kampen, sier Skjæggerud.

- En prøvestein Ingar Kaldal ved NTNU tror følgene av streiken vil bli trukket fram som presedens i nye tariffavtaler. Særlig når det gjelder bedrifter med datterselskaper som opererer internasjonalt, hvor forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er mer komplisert.

- Sånn sett virker hele konflikten som en prøvestein på et grunnleggende forhold i norsk arbeidsliv, sier Kaldal.

Fafo-forsker Kristine Nergaard mener det globaliserte arbeidslivet, og markedet for bemanningstjenester, gjør at norske ansettelsesformer får konkurranse.

- Dette er utviklingstrekk vi så før streiken og som antakelig kommer til å fortsette uavhengig av hvordan konflikten lander, sier hun.

-  Alt det som skjer nå er en tilpasning til den verdenen vi lever i. Konturene av det vi ser er helt normalt og tilpasset den globale virkeligheten, men det er en stahet og steilhet i denne konflikten som vi ikke har sett før, sier advokat og ekspert i arbeidsrett, Jan Tormod Dege.

Mer komplisert Utviklingstrekkene med økt konkurranse og mulighet til å bruke billigere arbeidskraft fra andre land fører også til press på tariffavtalene og kan gjøre arbeidskonflikter mer kompliserte.

- Det at et selskap både har egne ansatte og leier inn tjenester fra andre gjør at det blir mer krevende å vite hva som er streikebryteri eller ikke, og dette tror jeg vi kommer til å se mer av framover, sier Kristine Nergaard.

Disse komplekse arbeidsforholdene kan gjøre streiker mindre effektive, mener Fafo-forskeren.

- Når fagforeningen har kontroll over en mindre del av produksjonen i form av ansatte som omfattes av tariffavtalen, gjør det nok at det i hvert fall i noen bransjer vil bli mer krevende med en effektiv streik.

Ingar Kaldal ved NTNU mener det å leie inn andre til å utføre arbeidsoppgavene til de som streiker, bryter med et viktig moralsk prinsipp.

- Streikebryteri er ikke noe juridisk begrep, men siden 30-tallet har dette begrepet vært moralsk anerkjent på tvers av politiske skillelinjer.

- Utfordrer systemet Leder i LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen mener Norwegian har utfordret det arbeidsrettslige system ved å etablere nye datterselskaper under konflikt og overføre alle ansatte som er i streik til de nyopprettede selskaper 

- Det har vi ikke sett eksempler på før. Jeg frykter likevel ikke at andre deler av norsk næringsliv skal bli fristet til å bruke samme framgangsmåte. Det er ikke rettslig adgang til å overføre ansatte som er i konflikt og bruken av slike kreative utspill under konflikt synes å være et problem som er isolert til Norwegian, sier han.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud understreker at alt til slutt bunner ut i å sikre norske, svenske og danske arbeidsplasser.

- Det gjør vi ved å ha denne bindingen mellom mor- og datterselskap, sier han.

VANSKELIG: - Denne streiken har vart altfor lenge og rammet altfor mange, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANSKELIG: - Denne streiken har vart altfor lenge og rammet altfor mange, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
FRYKTER DET KAN RAMME FLERE: 
Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud mener andre medlemsgrupper også kan bli utfordret på de sentrale problemstillingene i denne streiken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRYKTER DET KAN RAMME FLERE: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud mener andre medlemsgrupper også kan bli utfordret på de sentrale problemstillingene i denne streiken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart