Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Annekteringen av Krim: - Da kom bildet av Russland som vi nesten hadde glemt tilbake, det som stammer fra Den kalde krigen, sier NUPI-forsker. Bildet er fra en militærøvelse i Finnmark fra 2015. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB Scanpix
Annekteringen av Krim: - Da kom bildet av Russland som vi nesten hadde glemt tilbake, det som stammer fra Den kalde krigen, sier NUPI-forsker. Bildet er fra en militærøvelse i Finnmark fra 2015. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB Scanpix Vis mer

Eksperter: Dette truer Norge i nord

Et kjølig forhold til Russland, atomsikkerhet og miljøfarer. Nordområdene har blitt viktig på en helt annen måte nå, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt åpenbart at nordområdene har en enorm betydning for Norge, sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk insititutt (NUPI).

- Spesielt etter at Barentssamarbeidet ble etablert i 1993, og så med nordområdesatsningen fra 2005, sier hun.

Tidligere bar utenrikspolitikken i området preg av samarbeid på tvers av stormakter og arktiske stater. Forhandling om å håndtere felles utfordringer og forvaltningen av energi og fiskeriressurser sto i sentrum.

Delelinjeavtalen i 2010 ble et symbol på denne samarbeidspolitikken og forholdet mellom Russland og Norge, forklarer Wilhelmsen.

Så snudde det brått. Etter Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina i 2014, kjølnet forholdet mellom Norge og Russland betraktelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?