Zaporizjzja-kraftverket

Eksperter: Dette vil Putin med atomkraftverket

Ifølge eksperter er det smart av russerne - både strategisk og taktisk - å bruke Zaporizjzja-kraftverket som base. De mener Kreml vil oppå flere ting ved å tviholde på posisjonen.

ATOMFRYKT: I flere uker har det pågått stridshandlinger i nærheten av Europas største atomkraftverk Zaporizjzja sør i Ukraina. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB
ATOMFRYKT: I flere uker har det pågått stridshandlinger i nærheten av Europas største atomkraftverk Zaporizjzja sør i Ukraina. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB Vis mer
Publisert

Midt i frontlinja mellom russiske og ukrainske styrker ligger Europas største kjernekraftverk.

Et helt verdenssamfunn har fulgt med på situasjonen i Enerhodar, som de siste ukene har vært under mer eller mindre konstante angrep.

Et direkte treff av et missil mot anlegget kan ende katastrofalt.

Nettopp derfor er det militærstrategisk smart av russerne å bruke det som base. Det mener den pensjonerte Nato-generalen Wesley Clark.

- Tenk på kraftverket som en middelaldersk borg. Du kan plassere hestene dine der, og den er uangripelig. Ukrainerne har ikke råd til å skyte mot kraftverket, fordi det vil ødelegge det, sier Clark til CNN.

Ikke minst er det smart, mener han, for å avlede den offentlige samtalen.

- Nå fortsetter russerne drift av filtreringsleire og de fortsetter å begå krigsforbrytelser, mens vi fokuserer på dette - alt orkestrert av Russland.

SKADD: Satellittbildet, tatt 29. august, viser skade på taket av en bygning tett inntil atomreaktorene ved Zaporizjzja-kraftverket. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB
SKADD: Satellittbildet, tatt 29. august, viser skade på taket av en bygning tett inntil atomreaktorene ved Zaporizjzja-kraftverket. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB Vis mer

Dette vil russerne oppnå

Generalens analyse støttes av Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

Han mener det er en gjennomtenkt plan fra Kreml.

- Russerne anvender kraftverket for å få beskyttelse fra militære angrep, og som et pressmiddel i strategisk hensikt, sier Røseth til Dagbladet.

Han forklarer at Russland, ved å rette verdens øyne mot atomkraftverket, for så å tillate inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) å komme inn, søker å framstå som den ansvarlige part.

«FORKASTELIG»: Det mener hovedlærer i etterretning ved FHS, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
«FORKASTELIG»: Det mener hovedlærer i etterretning ved FHS, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

Stategisk er det også viktig for krigens gang å kontrollere landets energitilførsel.

- Slik kan de sikre at ukrainerne fryser i vinter, og varme deres egne okkuperte områder, sier etterretningslæreren.

Han omtaler strategien som «forkastelig».

- Det er strategisk og taktisk forståelig, men likevel ikke en akseptabel anvendelse, når man risikerer så katastrofalt store konsekvenser.

KJØRETØY: En ny video skal vise Zaporizjzja-kraftverket fylt opp med russiske kjøretøy og tungt militært utstyr. Vis mer

- Ukrainerne benytter anledningen

Ukraina og Russland har skyldt på hverandre for gjentatte angrep mot anleggsområdet.

- Vi vet at det har vært skutt mot ukrainske posisjoner fra lokasjoner ved kraftverket, og at ukrainerne har skutt tilbake nær anlegget med presisjonsvåpen, for å slå ut russiske våpen, sier Røseth.

Etter å ha inspisert kraftverket tidligere denne uka, fastslo IAEA-sjef Rafael Grossi at den fysiske konstruksjonen er hardt skadd.

MILITÆRT UTSTYR: Satellittbildet, tatt 29. august, viser pansrede kjøretøy i nærheten av anleggets reaktorer. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
MILITÆRT UTSTYR: Satellittbildet, tatt 29. august, viser pansrede kjøretøy i nærheten av anleggets reaktorer. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Vis mer

Flere skader på anlegget er dokumentert gjennom satellittbilder. Det er også dokumentert at russiske styrker oppbevarer militært materiell i og ved kraftverket.

Ifølge etterretningslæreren ble dette antagelig flyttet i forbindelse med IAEA-besøket, slik at det ikke skulle være så åpenbart for observatørene.

Fredag, dagen etter at en større delegasjon fra IAEA inspiserte anlegget i russisk-kontrollerte Enerhodar, bekreftet Ukraina at de bombet byen.

- Det viser at ukrainerne benytter anledningen til å slå ut russiske våpensystemer når disse er tilgjengelige, sier Røseth.

Nå er håpet at FNs inspektører skal kunne sørge for at sikkerheten ved anlegget opprettholdes, tross krigen. IAEA-sjef Rafael Grossi er urolig.

- Den militære aktiviteten øker i denne delen av landet, og det bekymrer meg veldig, sa Grossi under en pressekonferanse i Wien fredag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer