NTNU-forskere jobber med kinesisk forsvarsuniversitet:

Eksperter: - Forkastelig

Dagbladet har avslørt at NTNU-forskere har samarbeidet med universitet direkte underlagt Kinas forsvar. - Hvis det er slik at norsk lov går god for dette, så betyr det at norsk lov bør strammes inn, tordner Kina-kjenner.

KRITIKK: Dette er bilder fra en offisiell rekrutteringsvideo for det kinesiske universitetet National University of Defense Technology. Forskere fra NTNU har siden 2015 publisert flere artikler i samarbeidet med dem, og dette skaper reaksjoner. Reporter: Johannes Fjeld og Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ganske sjokkerende hvor mange eksempler på samarbeid med dette kinesiske militære forskningsinstituttet dere har funnet, sier forsker og høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen til Dagbladet.

Siden 2015 har internasjonale vitenskapelige tidsskrifter publisert 15 forskningsartikler hvor forskere ved NTNU er oppført som medforfattere sammen med forskere fra eller tilknyttet det kinesiske universitetet National University of Defense Technology (NUDT).

Det kinesiske universitetet er siden 2015 underlagt amerikanske sanksjoner på grunn av sine supercomputere. USA tror de brukes i Kinas atomvåpenprogram, ifølge deres offisielle føderale register.

Universitetet er direkte underlagt Den sentrale militærkommisjon i Kina.

Les Dagbladets avsløring her.

- Når man jobber med et militært forskningsinstitutt, må man selvfølgelig regne med at de er ute etter noe som skal ha militær anvendelse. Det er helt åpenbart. Forskere på denne type institutter har ikke andre hensikter enn å skaffe seg kunnskap som kan brukes av Forsvaret, sier Ulriksen.

Forsker-til-forsker-samarbeid

NTNU er forelagt kritikken som framkommer i denne saken.

- NTNU har ingen institusjonell samarbeidsavtale med NUDT. Publikasjonene som Dagbladet viser til er et resultat av forsker-til-forskersamarbeid. I de vitenskapelige artiklene har flere forskere hos oss vært medforfattere sammen med forskere fra NUDT og forskere fra flere andre universiteter internasjonalt.

Det skriver Tor Grande, prorektor for forskning og formidling ved NTNU, i en e-post til Dagbladet.

- Så vidt vi kan se dreier artiklene seg om åpen forskning, uten noen åpenbar militær nytte, fortsetter han.

- FORKASTELIG: - Hvis man jobber sammen med et institutt som er en del av Kinas forsvar, vet man jo hva de er ute etter. De er ikke der for å lage leketøy, sier Ståle Ulriksen. Foto: Forsvarets høgskole.
- FORKASTELIG: - Hvis man jobber sammen med et institutt som er en del av Kinas forsvar, vet man jo hva de er ute etter. De er ikke der for å lage leketøy, sier Ståle Ulriksen. Foto: Forsvarets høgskole. Vis mer

- Forkastelig

Ulriksen understreker at han ikke har satt seg inn i hvert enkelt av de 15 artiklene, og i utgangspunktet uttaler seg om akademisk samarbeid med kinesiske militærinstitusjoner på generelt grunnlag:

- Det er forkastelig. Norges holdning til Kina er generelt altfor slapp når det gjelder risikoer knyttet til forskningssamarbeid. Jeg synes definitivt det er veldig problematisk.

Verden står overfor en rekke teknologiske gjennombrudd som kommer til å bli sentrale i forsvarsindustrien i flere land framover, framholder Ulriksen.

Han nevner blant annet forskningsfelt som kunstig intelligens, kommunikasjonssystemer og autonome skip.

- Noe av det kan sikkert være helt på grunnforskningsnivå. Men hvis man jobber sammen med et institutt som er en del av Kinas forsvar, vet man jo hva de er ute etter. De er ikke der for å lage leketøy. Militær anvendelse i et land som Kina, kan være mye rart - inkludert overvåkning og kontroll av egen befolkning.

Ulriksen utdyper:

- Forsvaret i Kina er interessert å skaffe seg grunnkunnskaper som de kan bygge videre på. Det kan være at de har tanker om militære systemer som ikke engang er funnet opp. Men kanskje har de en vag idé om at de skal utvikles i framtida - og hvilke kunnskaper de vil trenge for å komme dit.

Det er en stor del av årsaken til at Kina søker samarbeid med Norge, ifølge Ulriksen.

- De vet at Norge er langt framme på noen forskningsområder, og de forsøker å tilegne seg den kompetansen – med militære mål for øye. Det er klart de gjør.

- FUNDAMENTALT GALT: Historiker og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik er sterkt kritisk til samarbeid med kinesiske forsvarsuniversiteter. Her for ti år siden, da han vant Brageprisen for tredje gang for boka «Maos rike – en lidelseshistorie». Foto: Heiko Junge / NTB
- FUNDAMENTALT GALT: Historiker og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik er sterkt kritisk til samarbeid med kinesiske forsvarsuniversiteter. Her for ti år siden, da han vant Brageprisen for tredje gang for boka «Maos rike – en lidelseshistorie». Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- I strid med våre interesser

- Hvis slike samarbeid finner sted, burde det ha vært stanset for lenge siden.

Det sier historiker og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik til Dagbladet.

- Du mener at alle samarbeid mellom norske universiteter og NUDT – og andre forskningsinstitusjoner tilknyttet Kinas forsvar – burde ha vært stanset?

- Ja, det er helt forkastelig. Rett og slett helt forkastelig. Det å fyre opp under dette regimet gjennom et tvilsomt akademisk samarbeid, det er helt fundamentalt galt, etter mitt syn.

Færøvik framholder at samarbeidene er i strid med sikkerhetsinteressene til Norge og våre allierte.

- Jeg kan ikke si om det er i strid med norsk lov, for jeg kjenner ikke til de små detaljer. Men det er helt opplagt i strid med våre interesser. Og hvis det er slik at norsk lov går god for dette, så betyr det bare at norsk lov bør strammes inn, sier han.

Tor Grande ved NTNU sier at universitetet mener at de har holdt seg innenfor det gjeldende regelverket i eksportkontrollforskriften.

Forskningen som ligger til grunn for de aktuelle artiklene er så vidt NTNU kjenner til ikke lisenspliktig, ifølge Grande.

- Ettersom dette er åpen forskning, har vi ikke sett grunn til å avklare artiklene med UD. Så vidt vi kan bedømme har vi opptrådt i samsvar med den nåværende eksportkontrollforskriften.

Seksjon for eksportkontroll ved Utenriksdepartementet opplyser på generelt grunnlag overfor Dagbladet at de ikke kan kommentere enkeltsaker, med henvisning til sin lovpålagte taushetsplikt.

STUDENTLIV: Student ved NUDT deltar i en «militær konkurranser». Målet med konkurransen er å utvikle «tapperhet og jernvilje», ifølge NDTs nettside. Skjermdump: NUDTs kinesiske nettside
STUDENTLIV: Student ved NUDT deltar i en «militær konkurranser». Målet med konkurransen er å utvikle «tapperhet og jernvilje», ifølge NDTs nettside. Skjermdump: NUDTs kinesiske nettside Vis mer

- Potensiell fiende

NTNU har samarbeid med forskningsinstitusjoner i Kina på flere fagområder.

- NTNU er jo midt i blinken for Kina, fordi de driver med mye forskning, på et avansert nivå, som Kina kan dra nytte av. NTNU har samarbeidet med Kina på forskjellige områder i mange år. Underveis har det kommet ulike advarsler fra Politiets sikkerhetstjeneste, fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og andre som steller med norsk sikkerhet, sier Færøvik.

Bevisstheten i akademiske kretser rundt risikoene knyttet til samarbeid med Kina er lav, framholder han.

- I utgangspunktet kan det være fristende for mange institusjoner å inngå samarbeid med Kina. Og ofte er det en tendens til å se på det som uproblematisk, sier han.

Det forskere risikerer å glemme, mener Færøvik, er at Kina er en «potensiell fiende».

- Det landet står for helt andre verdier enn våre, og Kina er hele tiden ute etter å nyttegjøre seg fremmed, avansert teknologi til militære formål.

Han omtaler Kina som «et diktatur av verste skuffe.»

- Kinas militærmakt er et uttrykk for regimets vilje til å hevde seg internasjonalt. Det er klart at det ikke er i samsvar med norske interesser - og heller ikke i samsvar med interessene til land vi er alliert med - i første rekke USA.

SVARER: - Ettersom dette er åpen forskning, har vi ikke sett grunn til å avklare artiklene med UD. Så vidt vi kan bedømme har vi opptrådt i samsvar med den nåværende eksportkontrollforskriften, skriver prorektor Tor Grande ved NTNU. Foto: Ole Martin Wold
SVARER: - Ettersom dette er åpen forskning, har vi ikke sett grunn til å avklare artiklene med UD. Så vidt vi kan bedømme har vi opptrådt i samsvar med den nåværende eksportkontrollforskriften, skriver prorektor Tor Grande ved NTNU. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

- Vanlig

Prorektor Tor Grande ved NTNU viser til at artiklene er publisert i tidsskrifter som ligger tilgjengelig på nettet. De inngår dermed i den internasjonale kunnskapsdelingen, framholder han.

- Denne type individuelt forsker-til-forsker samarbeid, med offentlig sampublisering, er den vanlige måten å forske og publisere på i akademia verden over, skriver han videre.

Det legges sjelden begrensninger på denne typen samarbeid, verken fra myndighetenes eller universitetenes side, ifølge Grande.

- Dette betyr ikke at våre forskere blåøyd skal gå inn i alle samarbeidsrelasjoner med forskere fra andre land. NTNU ønsker å hindre ulovlig kunnskapsoverføring og oppfordrer våre ansatte til å tenke igjennom dette i internasjonalt samarbeid.

NTNU ser alvorlig på advarsler fra PST om at statlige aktører i Kina og andre land fordekt kan forsøke å gjennomføre anskaffelser med militær anvendelse fra norske kunnskapsmiljøer, understreker Grande.

- Men NTNU driver i all hovedsak med sivil forskning og det ligger ingen hemmelig kunnskapsoverføring i vitenskapelige artikler som publiseres åpent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer