Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter frykter atomterror

Osama bin Laden ville ikke ha nølt med å sprenge et atomvåpen dersom han hadde hatt anledning til det, mener en amerikansk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorisme-ekspert George Bunn ved Stanford-universitetet fortalte et seminar ved Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) i Wien fredag at angrepene mot USA 11. september hadde vært en vekker.

- Det finnes bevis for at Osama bin Ladens al-Qaida-organisasjon har forsøkt å kjøpe stjålet kjernefysisk materiale fra det tidligere Sovjetunionen for å bruke det i et kjernevåpen, påpekte han.

IAEA-direktør Mohamed ElBaradei vedgikk at trusselen om atomterror må tas på alvor, men sa at det ikke er særlig sannsynlig at en terroristgruppe klarer å utvikle et kjernevåpen og forårsake et dommedagsscenario.

- Dette er det mest skremmende scenariet, men etter vår mening er det minst sannsynlige scenariet, sa ElBaradei.

Skjerper sikkerheten

IAEA har som oppgave å kontrollere kjernekraftreaktorer over hele verden og mener at bevilgningene til sikkerhetstiltak må økes med 15 prosent eller 50 millioner dollar.

Eksperter forsøkte på seminaret fredag å tenke seg hvordan det skal gå an å forhindre et angrep mot en reaktor eller forsikre seg mot at en kjernefysisk sprengladning kommer i gale hender.

USA innførte denne uka en flyforbudssone rundt alle landets 86 kjernekraftverk.

IAEA har ikke mottatt noen informasjon om at al-Qaida har skaffet seg kjernefysisk materiale.

- Men vi er bekymret for al-Qaida og andre terroristorganisasjoner, sa ElBaradei.

Bommet på atomanlegg?

Gavin Cameron fra Salford-universitetet sa på IAEA-møtet at kaprerne på det fjerde kaprede flyet, som styrtet i Pennsylvania, kan ha forsøkt å styrte det mot kjernekraftanlegget på Three Mile Island.

Disse spekulasjonene bygger blant annet på den høyden flyet hadde, da noen av passasjerene grep inn for å overmanne kaprerne. Flyet nærmet seg bakken og ville ikke ha gått så lavt dersom kaprernes mål var å ramme Det hvite hus eller Capitol Hill eller en annen bygning i Washington DC.

- Det finnes en rekke reaktorer i det sørlige Pennsylvania som kan ha vært mulige mål, sa Cameron.

I et foredrag på IAEA-møtet viste han også til at en av kaprerne, Mohammed Atta, skal ha forsøkt å skaffe seg opplysninger om atomanlegg.

- Men ingen vet helt sikkert, la han til.

ElBaradei sa at alle bør være på vakt, inkludert alle som er ansvarlige i kjernekraftindustrien.

- Vi må sette i verk forebyggende tiltak. Vi skal på ingen måte skape panikk, men vi må være forberedt, påpekte han.

(NTB)

Hele Norges coronakart