Eksperter frykter blodig konflikt

Situasjonen i Georgia er spent og kan ende i blodige sammenstøt, mener eksperter. Norske myndigheter håper den politiske konflikten kan løses uten vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sjansene for at revolusjonen i Georgia fortsetter å være en fløyelsrevolusjon er ikke veldig gode. Det er en svært svært risikabel situasjon. Jeg er svært bekymret for hva som kan komme til å skje. Risikoen for at det bryter ut omfattende voldshandlinger i Tbilisi er svært stor, sier Pavel Baev, Russland-ekspert ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) til NTB.

Han understreker at president Eduard Sjevardnadse er en mye mer erfaren politiker enn opposisjonslederen, og legger til at han kommer til å kjempe hardt for å forsøke å beholde makten i landet.

- Det vi har sett i dag betyr ikke at Sjevardnadse er ute av bildet. Opposisjonen er ikke samlet, og han kommer til å benytte enhver sprekk hos motstanden til sin fordel, sier Baev til NTB.

Borgerkrig?

Også generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen frykter for hva som kan skje i den tidligere sovjetrepublikken.

- Situasjonen i Georgia er svært farlig, og kan veldig fort utvikle seg til en borgerkrig. Men situasjonen er svært uklar, og det er vanskelig å vurdere hva som kommer til å skje, sier Engesland til NTB.

Han kom hjem fra et besøk i Georgia for to uker siden, og forteller at han følte det lå i luften at noe var i ferd med å skje.

- Opposisjonen sa at folk ikke ville akseptere et valgresultat som ikke reflekterte folkeviljen. Da ville de gå ut i gatene. Og det er jo det som er skjedd, sier Engesland.

Han mener det nå er helt avgjørende å få stabilisert situasjonen i landet ved press utenfra, for å unngå blodige sammenstøt. Russland og USA har en veldig viktig rolle, understreker Engesland.

Hva med hæren?

Opposisjonen og kretsen rundt Sjevardnadse kjemper om å få støtten fra militæret i landet. Pavel Baev tror hæren kommer til å forsøke å la være å velge side.

- Sjevardnadse har mer støtte i innenriksdepartementet og i politiet enn i militæret, sier Baev. PRIO-forskeren håper Russland kommer til å holde seg utenfor konflikten.

- Så langt har signalene fra Russland vært oppløftende, sier han.

Forsker Geir Flikke ved Avdeling for Russlands-studier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til NTB at det er svært uklart hva det militære kommer til å gjøre.

- Det er nå svært vanskelig for Sjevardnadse å kontrollere situasjonen i Georgia, sier Flikke, som ikke tror presidenten vil klare å komme tilbake.

- Tegn til håp

Norske myndigheter håper den dramatiske politiske konflikten i Georgia vil løses uten vold, og ser tegn til håp.

- Det som skjer nå er helt klart en kraftig opptrapping av den vanskelige situasjonen. Men etter det vi vet er det fortsatt rolig i Tbilisi, sier statssekretær Kim Traavik (H) til NTB.

- Georgisk politi har så langt holdt avstand til demonstrantene. Det er et håpefullt tegn. Det kan være et uttrykk for at regimet ikke er innstilt på å ta i bruk ordensmakten for å stanse protestene, sier han.

Traavik peker på at Georgia har en annen tradisjon enn nabolandene når det gjelder å bruke politi og soldater for å slå ned på politisk oppstand.

Statssekretæren mener den dårlige økonomiske utviklingen i landet er hovedårsaken til misnøyen med Sjevardnadse.

(NTB)