Eksperter frykter blodig konflikt

Situasjonen i Georgia er spent og kan ende i blodige sammenstøt, mener eksperter. Norske myndigheter håper den politiske konflikten kan løses uten vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Sjansene for at revolusjonen i Georgia fortsetter å være en fløyelsrevolusjon er ikke veldig gode. Det er en svært svært risikabel situasjon. Jeg er svært bekymret for hva som kan komme til å skje. Risikoen for at det bryter ut omfattende voldshandlinger i Tbilisi er svært stor, sier Pavel Baev, Russland-ekspert ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) til NTB.

Han understreker at president Eduard Sjevardnadse er en mye mer erfaren politiker enn opposisjonslederen, og legger til at han kommer til å kjempe hardt for å forsøke å beholde makten i landet.

- Det vi har sett i dag betyr ikke at Sjevardnadse er ute av bildet. Opposisjonen er ikke samlet, og han kommer til å benytte enhver sprekk hos motstanden til sin fordel, sier Baev til NTB.

Borgerkrig?

Også generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen frykter for hva som kan skje i den tidligere sovjetrepublikken.

- Situasjonen i Georgia er svært farlig, og kan veldig fort utvikle seg til en borgerkrig. Men situasjonen er svært uklar, og det er vanskelig å vurdere hva som kommer til å skje, sier Engesland til NTB.

Han kom hjem fra et besøk i Georgia for to uker siden, og forteller at han følte det lå i luften at noe var i ferd med å skje.

- Opposisjonen sa at folk ikke ville akseptere et valgresultat som ikke reflekterte folkeviljen. Da ville de gå ut i gatene. Og det er jo det som er skjedd, sier Engesland.

Han mener det nå er helt avgjørende å få stabilisert situasjonen i landet ved press utenfra, for å unngå blodige sammenstøt. Russland og USA har en veldig viktig rolle, understreker Engesland.

Hva med hæren?

Opposisjonen og kretsen rundt Sjevardnadse kjemper om å få støtten fra militæret i landet. Pavel Baev tror hæren kommer til å forsøke å la være å velge side.

- Sjevardnadse har mer støtte i innenriksdepartementet og i politiet enn i militæret, sier Baev. PRIO-forskeren håper Russland kommer til å holde seg utenfor konflikten.

- Så langt har signalene fra Russland vært oppløftende, sier han.

Forsker Geir Flikke ved Avdeling for Russlands-studier ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til NTB at det er svært uklart hva det militære kommer til å gjøre.

- Det er nå svært vanskelig for Sjevardnadse å kontrollere situasjonen i Georgia, sier Flikke, som ikke tror presidenten vil klare å komme tilbake.

- Tegn til håp

Norske myndigheter håper den dramatiske politiske konflikten i Georgia vil løses uten vold, og ser tegn til håp.

- Det som skjer nå er helt klart en kraftig opptrapping av den vanskelige situasjonen. Men etter det vi vet er det fortsatt rolig i Tbilisi, sier statssekretær Kim Traavik (H) til NTB.

- Georgisk politi har så langt holdt avstand til demonstrantene. Det er et håpefullt tegn. Det kan være et uttrykk for at regimet ikke er innstilt på å ta i bruk ordensmakten for å stanse protestene, sier han.

Traavik peker på at Georgia har en annen tradisjon enn nabolandene når det gjelder å bruke politi og soldater for å slå ned på politisk oppstand.

Statssekretæren mener den dårlige økonomiske utviklingen i landet er hovedårsaken til misnøyen med Sjevardnadse.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer