I FLAMMER: Demonstranter i Lahore satte blant annet fyr på en politibuss i dag. Foto: AFP PHOTO/ Asif HASSAN/SCANPIX
I FLAMMER: Demonstranter i Lahore satte blant annet fyr på en politibuss i dag. Foto: AFP PHOTO/ Asif HASSAN/SCANPIXVis mer

Eksperter frykter militærkupp

Nawaz Sharif er kampklar foran morgendagens massedemonstrasjon i Islamabad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Store lastebiler er satt opp for å sperre veiene. Opprørssoldater har tatt oppstilling utenfor jernbanestasjoner og regjeringsbygninger. Rundt 1800 demonstranter er allerede arrestert.

Andre opposisjonelle har gått under jorda, for å sikre at de ikke havner bak lås og slå før morgendagens store protestmarsj mot den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Forlot husarrest
Til nyhetsbyrået AFP opplyste pakistanske myndigheter at tidligere statsminister Nawaz Sharif var satt i husarrest i tre dager, etter at et hundretalls politimenn hadde omringet huset hans i løpet av natten.

En kampklar Sharif forlot hjemmet i Lahore noen timer senere.

- Kom og bli med meg. Jeg forlater huset. Tiden er kommet for å marsjere hånd i hånd, sa Sharif, før han satte seg i SUV-en og ble kjørt vekk.

Sinte demonstranter løftet hendene i været og ropte slagord til støtte for Sharif. Underveis der Sharifs bilkortesje kjørte, kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Dramatiske TV-bilder viste hvordan politiet tok i bruk tåregass mot demonstrantene som hadde samlet seg på torget i sentrum av Lahore.

LEDER AN: Nawaz Sharif, her sammen med tilhengere i Lahore i dag, fører an i morgendagens store protestmarsj.  Foto: REUTERS/Syed Mujtaba/SCANPIX
LEDER AN: Nawaz Sharif, her sammen med tilhengere i Lahore i dag, fører an i morgendagens store protestmarsj. Foto: REUTERS/Syed Mujtaba/SCANPIX Vis mer

Bitter maktkamp
Ifølge kilder Dagbladet.no snakket med tidligere denne uken, er det ventet at så mange som en million mennesker vil delta i morgendagens protestmarsj.

Kampen for å få gjeninnsatt dommerne tidligere president Pervez Musharraf avsatte i 2007, er nå blitt til en bitter maktkamp mellom Sharif og president Asif Ali Zardari.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sharif, leder for Den pakistanske muslimske liga (PML-N), og Zardari, Bhuttos enkemann, gikk i fjor sammen om å danne en koalisjonsregjering som tok over etter Musharrafs ni år lange styre.

Koalisjonen varte en uke.

Høyesteretts- kjennelse
Konflikten mellom de to rivalene ble ytterligere trappet opp etter høyesterettsavgjørelsen i forrige måned. Da ble både Nawaz og broren Shabbaz fradømt retten til å stille til valg.

Høyesterettskjennelsen er imidlertid svært omstridt. Den førte i praksis til utestengelsen av ett av Pakistans største partier, og opposisjonen mente avgjørelsen var politisk motivert.

Den førte også til at de føderale myndighetene fikk kontroll over Punjab, den mest folkerike staten, som Nawaz Sharif har styrt. Broren Shabbaz har vært delstatsminister der og ble nødt til å si fra seg stillingen, som følge av høyesterettsdommen.

Noe å vinne
I det som nå tegner til å bli et politisk oppgjør, spekuleres det i at Sharif oppildner sine tilhengere for å få presset fram nyvalg. Der vil Sharif og de religiøse partiene etter all sannsynlighet gjøre det veldig sterkt.

Zardari på sin side frykter for hva som vil skje dersom han gjeninnsetter høyesterettsjustitiarius Iftikhar Chaudhry og de 60 dommerne som fikk sparken.

Zardari har hatt en rekke omfattende korrupsjonsanklager hengende over seg, og har på folkemunne gått under navnet «Mr. 10 percent» (Herr 10 prosent).

Han har sittet til sammen 11 år i fengsel for utpressing, omfattende korrupsjon og hvitvasking av penger.

Nederlag
Den politiske uroen i Pakistan kommer på verst tenkelige tidspunkt. Pakistans president er under hardt press for å bekjempe islamske opprørere som opererer i grenseområdene til Afghanistan.

KAMPER: Pakistansk politi bruker batonger og tåregass mot demonstrantene. Foto: Khalid Tanveer/AP/Scanpix
KAMPER: Pakistansk politi bruker batonger og tåregass mot demonstrantene. Foto: Khalid Tanveer/AP/Scanpix Vis mer

Samtidig har den internasjonale finanskrisen også rammet den pakistanske økonomien med full kraft. Økonomien holdes flytende ved hjelp av lån fra Det internasjonale pengefondet.

Pakistan-eksperter frykter derfor for hva som kan bli utfallet av uroen. Spesielt etter at det er kommet tegn på at Zardaris regjering er i ferd med å slå sprekker. I går leverte informasjonsminister Sherry Rehman sin oppsigelse, melder Associated Press of Pakistan.

Det er et politisk nederlag for Zardari, ettersom hun var en god venn av hans avdøde kone, Benazir Bhutto.

Frykter militærkupp
Den politiske kommentatoren og pensjonerte generalen Talat Masood sier hæren kan komme til å bli avgjørende.

- Situasjonen er i ferd med å bli kaotisk. Det ser ut som volden tar over og tvinge hæren til å gripe inn på et tidspunkt, sier Masood til AFP.

- Hæren er ekstremt nølende. Men den sender også Zardari en streng beskjed om å komme til enighet med opposisjonen for å stanse volden.

Hæren har styrt Pakistan i 62 år, og Nawaz Sharif ble selv avsatt gjennom militærkupp, da Musharraf tok makten i 1999.

KAOS: En politisk aktivist forsøker å løpe fra tåregassen til en politimann i Lahore. Foto: Asif Hassan/AFP/Scanpix
KAOS: En politisk aktivist forsøker å løpe fra tåregassen til en politimann i Lahore. Foto: Asif Hassan/AFP/Scanpix Vis mer
FLAMMER: En buss står i brann, etter å ha blitt påtent av demonstranter i Lahore. Sentrum av byen ser ut som en krigssone, ifølge nyhetsbyråene. Foto: Mohsin Raza/REUTERS/Scanpix
FLAMMER: En buss står i brann, etter å ha blitt påtent av demonstranter i Lahore. Sentrum av byen ser ut som en krigssone, ifølge nyhetsbyråene. Foto: Mohsin Raza/REUTERS/Scanpix Vis mer