KURSFALL: Torsdagens trafikktall fra Norwegian førte til et solid kursfall på Oslo Børs. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KURSFALL: Torsdagens trafikktall fra Norwegian førte til et solid kursfall på Oslo Børs. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Norwegian

Eksperter frykter tøffere tider for Norwegian

Torsdagens nyheter fra Bjørn Kjos førte til et stygt fall på Oslo Børs.

(Hegnar.no): I november reiste totalt 2.877.549 passasjerer med Norwegian, 14 prosent flere enn samme måned i fjor. Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 26 prosent og kapasitetsveksten (ASK) med 34 prosent. Fyllingsgraden var 78,8 prosent i november.

Yielden, som er inntektene pr. flydde setekilometer, var opp to prosent til 33 øre. RASK, som er inntektene pr. tilgjengelig sete, falt med fire prosent til 26 øre. Gjennomsnittlig flydistanse økte med ni prosent.

Torsdagens nyheter ble ikke godt mottatt av investorene på en knallrød Oslo Børs, hvor hovedindeksen falt 3,75 prosent til 825,96 poeng.

Norwegian-aksjonærene så derimot aksjen stupe 15,36 prosent til 180,45 kroner.

Sissener lar seg ikke friste

- Hele børsen faller jo, men dette var skuffende tall, sier forvalter Jan Petter Sissener i et intervju med Hegnar.no.

- ABG har også laget en analyse som sier at egenkapitalen i selskapet er tapt. Hvordan Kjos skal navigere seg ut av dette vet jeg ikke. Norwegian har store utfordringer, sier Sissener til Hegnar.no.

- Er spørsmålet «om» eller «når» det blir en emisjon i Norwegian?

- Når, svarer Sissener raskt.

- Vi tror Kjos trenger mer penger. Husk at selskapet er ekstremt gearet, sier Sissener til Hegnar.no

- Er kursfallet en kjøpsmulighet?

- Aksjen er ikke investerbar. Kursen kan halvere seg dersom British Airways selger aksjene sine og trekker seg ut, sier Sisssener. British Airways-eier IAG har som kjent uttrykt et ønske om å kjøpe Norwegian, men ikke for enhver pris.

- Er du short i Norwegian?

- Nei, avslutter Sissener.

Les også: Sissener spår børsutviklingen ut 2018

Fra sommer til vinter

Konsernsjef Bjørn Kjos er, tradisjonen tro, optimistisk.

- Jeg er godt tilfreds med den positive yieldutviklingen denne måneden. Samtidig har en del ruter fra sommerprogrammet blitt forlenget ut i november, noe som påvirker fyllingsgraden. Full omlegging til vinterprogrammet vil vi først ha fra og med januar, etter at vi har lagt juletrafikken bak oss, sier Kjos i en melding.

I rapporten med trafikktallene går det samtidig frem at Norwegian anslår et tap på 1.322 millioner kroner knyttet til kontrakter og opsjoner hittil i kvartalet per utgangen av november, inkludert et tap på 1.457 millioner kroner knyttet til urealiserte sikringsposisjoner.

- Selg aksjen

Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank var ikke videre imponert over torsdagens nyheter fra Bjørn Kjos, og rykket ut med en salgsanbefaling på aksjen.

I en oppdatering skriver Stenshall at trafikktallene var svake, og han er bekymret over at Norwegian ikke greier å fylle opp flyene med flere passasjerer enn hva som er tilfelle.

- Kan kursfallet være en kjøpsmulighet, eller frykter du ytterligere kursfall fremover?

- Vi har selg, target 155 kroner, avslutter Stenshall.

Fredag kan aksjonærene glede seg over en liten kursoppgang. Kort tid etter at handelen tok til omsettes Norwegian-aksjen for 190,80 kroner, opp 5,74 prosent.

Andre økonominyheter:
Dårlige nyheter, krakk og advarsel fra analytiker
Bank Norwegian utvider imperiet