Moxihatetema-indianerne

Eksperter fryktet det verste, men disse bildene av urfolk-stammen gir grunn til håp

Men ulovlig gruvedrift truer både livene og territoriet deres i den brasilianske regnskogen.

ISOLERT URFOLK: Moxihatetema-indianerne, en del av Yanomami-urfolket i Brasil, har ikke blitt hørt eller sett på over et år. Dette bildet, tatt nylig, er den første kontakten de har hatt med omverdenen siden det ble stille. Foto: Guilherme Gnipper Trevisan / Hutukara
ISOLERT URFOLK: Moxihatetema-indianerne, en del av Yanomami-urfolket i Brasil, har ikke blitt hørt eller sett på over et år. Dette bildet, tatt nylig, er den første kontakten de har hatt med omverdenen siden det ble stille. Foto: Guilherme Gnipper Trevisan / Hutukara Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang på over et år har det blitt gjort observasjoner av Moxihatetema-indianerne, en del av Yanomami-urfolket i Brasil.

Disse bildene, tatt av en rettighetsorganisasjon for urfolk, er deres eneste kontakt med omverdenen. Bildene gir også grunn til håp for rettighetsforkjempere og -organisasjoner som taler urfolks sak i Brasil.

Det skriver The Guardian.

Fryktet det verste

Eksperter og organisasjoner fryktet nemlig det verste etter at ingen hadde hørt eller sett noe til Moxihatetema-indianerne, som holder til i Yanomami-reservatet i den brasilianske regnskogen, nær grensa til Venezuela.

Området - og urfolket - trues nemlig av ulovlig gruvedrift. Trusselen har i noen tilfeller vært fysisk i form av vold, men den største trusselen er sykdomsrelatert, ifølge The guardian.

Fordi indianerne i Yanomami-reservatet er isolert fra omverdenen, har de heller ikke utviklet et dyktig immunforsvar for å beskytte dem mot sykdommer som for eksempel meslinger eller influensa. Det holdt nesten på å utslette stammen tidligere.

REGNSKOGEN: Moxihatetema-indianerne bor i regnskogen, nær grensa til Venezuela, i delstatene Amazonas og Roraima. Foto: Guilherme Gnipper Trevisan / Hutukara
REGNSKOGEN: Moxihatetema-indianerne bor i regnskogen, nær grensa til Venezuela, i delstatene Amazonas og Roraima. Foto: Guilherme Gnipper Trevisan / Hutukara Vis mer

Etter flere tiår med det organisasjonen Survival International beskriver som kaos, fikk Yanomami-folket opprettet et reservat i 1992. Derfor skyr urfolket nå kontakt med omverdenen, i frykt for at historien kan gjenta seg.

Ulovlig gruvedrift

Det er imidlertid ikke bare opp til dem, skriver The Guardian. Bildene i denne artikkelen viser nemlig urfolket i et område hvor man vet at det drives ulovlig gruvedrift ikke langt unna.

I tillegg til sykdommer gruvearbeiderne kan bringe med seg, involverer gruvedriften også forurensning av vannkildene indianerne benytter seg av.

Derfor krever nå organisasjonene Survival International, at myndighetene tar tak i problemet.

Det ser imidlertid usannsynlig ut. Brasil er nå inne i sin verste økonomiske krisen noen sinne. Det har blitt gjort store kutt i statsbudsjettet, blant annet i den statlige organisasjonen som håndterer urfolk-saker - Funai.

SKYR KONTAKT: Urfolket skyr kontakt med omverdenen fordi det truer deres eksistens. De har nemlig ikke et immunforsvar som kan forsvare seg mot sykdommer som meslinger og influensa. Sykdommene blir derfor dødelig.
SKYR KONTAKT: Urfolket skyr kontakt med omverdenen fordi det truer deres eksistens. De har nemlig ikke et immunforsvar som kan forsvare seg mot sykdommer som meslinger og influensa. Sykdommene blir derfor dødelig. Vis mer

Organisasjonen måtte som følge av kuttene, stenge sine kontorer i regionen i fjor. Det skal anslagsvis bo 22 000 indianere på den brasilianske siden av grensa, i delstatene Amazonas og Roraima

Frykter større kutt

Frykten er at interim-president Michel Temer, vil gjøre større kutt i Funai.

DREVET PÅ FLUKT: I slutten av juni fikk lokalbefolkningen ved elva Envira i Brasil, på grensa til Peru, seg en overraskelse da fem personer fra en til nå isolert Amazonas-stamme kom ut av regnskogen. Video. Funai / YouTube Vis mer

- Vi oppfordrer sterkt til at finansieringen til Funai som brukes på isolerte indianere, økes, eller i det minste opprettholdes, sier Fiona Watson i organisasjonen.

Den oppfordringen blir støttet Hutukaru, en brasiliansk organisasjon som arbeider for urfolks rettigheter. Det er den organisasjonen som har tatt bilder av Moxihatetema- indianerne.

- Jeg tror ikke at presidenten forstår hvilke farer vi står overfor, sier Davi Kopenawa Yanomami, leder av organisasjonen, til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer