RENTA: Seniorøkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, har begynt å tvile på om Norges Bank kutter styringsrenten i juni, slik den lovet i vinter. .
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
RENTA: Seniorøkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, har begynt å tvile på om Norges Bank kutter styringsrenten i juni, slik den lovet i vinter. . Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Eksperter har begynt å tvile på rentekutt i juni

Norges Bank garanterte i vinter at renta ville bli kuttet før sommeren. Nå er det bare en mulighet igjen og eksperter har begynt å tvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken gir klart uttrykk for hva han mener om beslutningen til Norges Bank om å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent både i mars og nå i mai.

- Norges Bank er ute på ville veier og har vært det en stund nå, sier seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til HegnarTV.

Nestoren blant de norske makroøkonomene er klar på at styringsrenten burde vært kuttet i mars og nå i mai, og at styringsrenten i Norge nå burde vært 0,75 prosent, eller kanskje til og med 0,5 prosent.

Mork og økonomene i Handelsbanken har begynt å tvile på om det blir rentekutt i juni, slik Norges Bank lovet i vinter, og frykter nå svenske tilstander.

På spørsmål om hva som skal til for at det ikke blir kutt i juni sa sentralbanksjef Øystein Olsen i går at Norges Bank ikke binder seg til masten, og at han ikke kan love rentekutt i juni.

«Hauken» Olsen - Norges Bank er klart haukatig og vi begynner faktisk å tvile på om Norges Bank vil kutte styringsrenten på det kommende juni-møtet, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering etter rentebeslutningen.

Han mener at Norges Bank nå risikerer å gjenta de samme feilene som Den svenske riksbanken.

Gonsholt Hov peker på at Den svenske Riksbanken i fjor vinter avstod fra å senke renten med den samme begrunnelse som Norges Bank nå legger til grunn; bekymringer for den finansiell stabiliteten.

Riksbanken lot ledigheten øke og presset både inflasjonen og inflasjonsforventningene lavere.

Nå sliter Den svenske riksbanken med deflasjonsfare og har måttet senke renten til minus 0,25 prosent og supplere med kvantitative lettelser.

Gonsholt Hov tror ikke sentralbanken i Sverige hadde måttet gå så drastisk til verks hvis den hadde kuttet renten tidligere.

Norges Bank holder igjen - Grunnen til at det ikke ble kutt nå er en kombinasjon av at forbruksveksten har vært høyere enn ventet, og at gjeldsveksten er litt på oppsiden, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Finansavisen.

Han holdt i forkant av rentebeslutningen en knapp på at det ikke ville bli kutt i styringsrenten i mai.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets peker i Finansavisen peker på at valutamarkedet har mistet troen på et kutt i juni, og at det nå bare priser inn 20 prosent sannsynlighet for kutt.

Han tror imidlertid at nøkkeltallene fremover vil vise markedene at norsk økonomi er så svak at kronestyrkingen Norges Bank utløste i går gå i revers, og at det likevel blir et rentekutt i juni.

Selv om noen økonomer ble overrasket var det imidlertid 50/50 for rentekutt i mai. Neste rentemøte i Norges Bank er 18. juni.

Flere økonominyheter Investor bladde opp 32 millioner for Kragerø-perle
Oppussingsobjekt solgt for voldsom pris
Byks for norsk industri - men oljeservice lover dårlig