Pessimist: - Er det ikke litt minus 5,1 prosent vær, sier sjeføkonom i Eika, Jan L. Andreassen om førjulsstemningen på Frogner. Foto: Finansavisen
Pessimist: - Er det ikke litt minus 5,1 prosent vær, sier sjeføkonom i Eika, Jan L. Andreassen om førjulsstemningen på Frogner. Foto: FinansavisenVis mer

Eksperter i full splid om boligprisene

Av 20 eksperter i Finansavisens Boligtempen 2018 er Jan L. Andreassen den største pessimisten. Han venter prisfall på 5,1 prosent, mens optimisten Torbjørn Ek tror prisene skal 6,8 prosent opp.

Finansavisen: - Denne er jeg ganske sikker på å vinne, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Han møter Finansavisen på Kaffebrenneriet på Elisenberg i Oslo og sorterer raskt noen kvitteringer til en reiseregning før han fortsetter:

- Men jeg er overrasket over at det ikke er noen som er mer pessimistisk enn meg.

Av 20 spurte eksperter i Finansavisens Boligtempen 2018, som inkluderer sjeføkonomer, eiendomsmeglere, boligutviklere og investorer, er det full splid om utviklingen i boligmarkedet neste år. Boligtempen baserer seg på anslag for tolvmånedersveksten for landet totalt sett i 2018.

Andreassen havner nederst på skalaen, med sitt anslag om boligprisfall på 5,1 prosent for året vi om halvannen uke tar fatt på.

Det står i kontrast til advokat Torbjørn Ek, som med sitt anslag på 6,8 prosents prisoppgang neste år er den største optimisten i gruppen.

- Jeg er superoptimist. Jeg tror dette går veien, sier Ek på telefon fra hytta på Rjukan, og en tidlig juleferie.

Tror psykologien snur

Ser man på totalen blant de 20 spurte, tror ti at boligprisene skal opp neste år, tre tror på helt flat utvikling og de resterende syv tror på prisfall.

Ifølge siste pengepolitiske rapport fra Norges Bank anslås inflasjonen å bli 1,9 prosent for 2018, eller 1,7 prosent justert for avgiftsendringer og uten energivarer.

Det tilsier at kun et fåtall av de spurte tror på særlig boligprisoppgang utover generell prisvekst. Kun fem av de spurte venter prisvekst over 2 prosent.

Snittet for alle 20 anslag tilsier at boligmarkedet 2018 blir en sidelengs affære, med 0,3 prosents oppgang. Det innebærer i så fall at prisfallet stopper opp. Siden april i år er boligprisene i Norge ned 5,3 prosent og 10,5 prosent i Oslo. 12-månedersveksten i Norge var ved utgangen av november på minus 0,5 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.

- Det skal et kraftig omslag til i boligmarkedet for å gi positiv vekst av betydning neste år, mener Andreassen.

Ek derimot, som har mange boligsalgsoppdrag på Oslos vestkant, tror prisfallet er inne i en avsluttende fase.

- Det jeg baserer mitt anslag på er at jeg tror på psykologien og at den er iferd med å snu. Tror folk at det er billigere å handle bolig om en måned, så venter de. Når de ikke lenger tror det, da går det fort opp igjen, mener Ek.

- Veldig farlig marked

Andreassen peker på den kraftige nybyggingen som hovedgrunn til at han tror markedet skal videre ned.

- For første gang har vi bygget nok boliger i Norge. Jokeren i boligmarkedet neste år er hvorvidt utbyggerne skjønner alvoret og slutter å bygge. Jeg tror det blir et jag etter å kvitte seg med nye boliger fremover og da må prisene ned 10-15 prosent.

- Det er snakk om alvorlig selvbedrag om ikke utbyggerne tar innover seg at det bygges for mye. De må tråkke på bremsen. I tillegg må bankene ta det med ro og være kritiske når det gjelder finansiering av nybyggprosjekter.

- Hva med boliglånsforskriften?

- Jeg tror det er veldig overdrevet. Dette handler om tilbud og etterspørsel. Det blir ikke noe voldsomt løft av å fjerne den. Boliglånsforskriften må forsvinne før eller senere, men jeg tror ikke det blir neste år. Vi har aldri vært i en situasjon hvor husholdningene har så mye gjeld som nå, sier Andreassen.

Han tror skillet mellom det øvre prissjiktet og massemarkedet i hovedstaden vil forsterke seg fremover.

- I premiumsegmentet i Oslo er det masse kjøpere, men ordinære leiligheter i prisklassen 5-10 millioner kroner er et veldig farlig marked i 2018 og 2019.

Venter prisløft i august

I motsetning til Andreassen mener Ek at nettopp boliglånsforskriften er jokeren i markedet i 2018.

- Jeg tror ikke den blir helt borte, men blir det lettelser vil det slå positivt ut.

Vanligvis stiger boligprisene kraftig på starten av året, den såkalte januareffekten, men Ek tror ikke den blir særlig sterk i 2018 på grunn av et høyt varelager med boliger til salgs.

- Men når antall boliger til salgs gradvis minker, vil vi få en moderat prisstigning inn mot sommeren og et markert løft i perioden fra august til oktober, tror Ek.

Flere økonomisaker:

Kjos ligger an til katastrofe i 2018

Bitcoin-selskap i været - trosset krakk

- Ingen nye rigger