Eksperter: - I Russlands interesse

Lokalpolitikeren Hendrik Weber har tette forbindelser til Putin-nære politikere i Russland. Da han satt i helse- og omsorgskomiteen i Alver kommunestyre, tok Weber opp prorussisk utenrikspolitikk.

HAAKONSVERN: Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern ligger ved Bergen. Her fotografert fra ombord fregatten KNM Thor Heyerdahl. Foto: Marit Hommedal / NTB
HAAKONSVERN: Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern ligger ved Bergen. Her fotografert fra ombord fregatten KNM Thor Heyerdahl. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hendrik Weber var inntil nylig en profilert lokalpolitiker for Rødt i Alver kommune, der han satt i helse- og omsorgskomiteen.

Dagbladet har avslørt at Weber, som er åpen om sine prorussiske synspunkter, har en rekke ukjente kontakter i Vladimir Putins krets.

Selv om han var helsepolitiker i kommunestyret, prøvde han å stoppe NATO-ubåter med atomvåpen fra å bruke militærbasen Haakonsvern utenfor Bergen. Det viser innsyn i kommunestyredokumenter.

Hendrik Weber har ikke ønsket å svare på gjentatte spørsmål fra Dagbladet, men har bekreftet at spørsmålene er mottatt. Henvendelser på meldingstjenesten Telegram er lest, men ikke besvart. På Facebook har Weber lagt ut Dagbladets første sak om ham, med den ironiske kommentaren:

«Dagbladet på sitt beste … visste ikke at jeg var sååå viktig for russisk propaganda.»

- I Russlands interesse

Iver Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, har lest Webers ubåtforslag.

- Dette er selvfølgelig i Russlands interesse, sier Neumann til Dagbladet.

- Jeg vil si at om dette er et enkeltstående tilfelle, er det ingen grunn til å så noen mistanke. Sammen med andre ting, derimot, kan det selvsagt framkomme et mønster, sier Neumann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer