Krigen i Ukraina

Eksperter: - Kan få store konsekvenser

Ukraina har hatt flere suksessoffensiver de siste månedene. Flere militære eksperter mener at Ukraina i framtida har mulighet til å ta tilbake den okkuperte Krim-halvøya.

KAN GÅ PÅ STORTAP: Hvis Krim faller i ukrainske hender kan det få enorme konsekvenser for Russlands president Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB
KAN GÅ PÅ STORTAP: Hvis Krim faller i ukrainske hender kan det få enorme konsekvenser for Russlands president Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

De siste månedene har Ukraina tatt tilbake kontroll over en rekke av de russisk-okkuperte områdene i landet. I september iverksatte Ukraina en lynoffensiv i Kharkiv-området, og vant med det tilbake flere landområder.

Den siste tida har ukrainerne spesielt rettet fokus mot Kherson fylke, og gjenerobret Kherson by i forrige uke. Det har blitt sett på som en stor seier for ukrainerne, da Kherson var den eneste provinshovedstaden russerne har klart å ta kontroll over etter invasjonen 24. februar.

- Kan ta tilbake Krim

Med gjenerobringen av Kherson kan også muligheten by seg for at Ukraina til slutt kan klare å gjenerobre Krim-halvøya som Russland okkuperte og annekterte i 2014. Det mener flere militære eksperter.

- At Ukraina tar tilbake Krim er nå en reell mulighet, og kan ikke lenger utelukkes, sier en amerikansk offiser til The Telegraph.

Den oppfatningen deler også pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Han tror Ukraina kan være i stand til å ta tilbake Krim noe fram i tid.

- Det et realistisk scenario. Hvis Russland yter militær motstand kan det ta noen måneder, men hvis de ikke yter militær motstand som forventet kan det gå ennå raskere. Vi har tidligere sett hvordan de trakk seg ut av Kharkiv, Donbas og nå seinest i Kherson, sier Dalhaug til Dagbladet.

De russiske reservestyrkene som er satt inn er dårlig trent, og kan ikke brukes som angrepsstyrker, mener generalløytnanten.

- Det vil ta mange måneder å sette sammen nye militære avdelinger, og det er ikke sikkert de har de nødvendige våpnene og utstyret som skal til for å understøtte slike avdelinger.

Et scenario Dalhaug mener kan gjøre at Ukraina kan ta tilbake Krim, er hvis ukrainske styrker krysser elva i byen Dnipro, og forsøke å ta tilbake landområder som strekker seg til Azovhavet.

- Da vil de kutte forsyningslinjene til Krim, og de vil kunne angripe fra landsiden. Hvis de klarer det har de muligheten til å ta Krim tilbake, sier Dalhaug til Dagbladet.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener det er realistisk at Ukraina kan ta Krim tilbake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener det er realistisk at Ukraina kan ta Krim tilbake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fullt mulig

Oberstløytnant Palle Ydstebø, som er sjef for seksjon landmakt ved Stabsskolen, mener Ukraina kan klare å nå helt fram til Krim eller gjenerobre store områder i Donbas i vinter.

- Det er fullt mulig om forholdene er gunstige. Det vil i første omgang avhenge av styrkeforholdene. Ukraina må ha en kombinasjon av lokal overlegenhet i både kvalitet og mengde for å både kunne slå hull på den russiske fronten og å trenge inn til de russiske forsyningslinjene, spesielt jernbaner, sier Ydstebø til NTB.

- De må også være sterke nok til å kontre eventuelle russiske motstøt og motangrep. Slike offensiver krever store mengder artilleri, som trenger mye ammunisjon, sier Ydstebø.

Tirsdag skriver SVT at satellittbilder viser at russiske styrker graver skyttegraver på grensa mellom Kherson og Krim. Ifølge den svenske oberstløytnanten Joakim Paasikivi er dette et tegn på at russiske styrker forbereder seg på en ukrainsk offensiv mot Krim.

- Man er urolig for en ukrainsk offensiv så langt som mot Krim, og da gjør man de forberedelsene på terrengpunkter der man forutser at ukrainerne kommer til å rykke fram, sier Paasikivi til SVT.

- SKAL TA TILBAKE KRIM: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flere ganger uttalt at Ukraina skal vinne tilbake alt sitt territorium, inkludert okkuperte Krim. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO / NTB
- SKAL TA TILBAKE KRIM: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flere ganger uttalt at Ukraina skal vinne tilbake alt sitt territorium, inkludert okkuperte Krim. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO / NTB Vis mer

- Kan skje neste år

Nå som Kherson igjen er tilbake i ukrainske hender har også veien blitt kortere til Krim for ukrainerne. Ukrainas offensiv beveger seg i retning Krim, men det er imidlertid lang vei til den okkuperte halvøya. Fra Kherson by til Krim er veien over 330 kilometer.

- De har beredt grunnen slik at de kan de kan få tilbake full suverenitet, inkludert over Krim, innen det neste året, tror jeg, sa den pensjonerte generalen Ben Hodges til Newsweek i september.

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), sier til Dagbladet at gjenerobringen av Kherson gir ukrainerne mulighet til å avansere. Han tror imidlertid det kan bli svært utfordrende å ta tilbake Krim.

- Det er langt igjen før Ukraina kan ta tilbake Sevastopol på Krim, og det vil militært sett bli svært utfordrende. Men jeg tror vi kommer til å se videre ukrainske seirer, og at de kommer til å ta ytterligere terreng tilbake i vinter. sier Røseth til Dagbladet.

FRIGJORT: Den symboltunge byen Kherson er tilbake i ukrainernes kontroll. Eksperter mener det kan være første steg på vei for Ukraina til å ta tilbake Krim. Foto: AFP / NTB
FRIGJORT: Den symboltunge byen Kherson er tilbake i ukrainernes kontroll. Eksperter mener det kan være første steg på vei for Ukraina til å ta tilbake Krim. Foto: AFP / NTB Vis mer

- I en særstilling

For et år siden var det sett på som utenkelig at Ukraina skulle klare å gjenerobre halvøya. The Guardian skriver at ingen seriøse militæranalytikere tror at Ukraina er i nærheten av å kunne ta tilbake kontrollen over Krim, men at tanken oppleves mindre fantasifull enn det gjorde for et år siden.

Ettersom Russland sliter på flere fronter i Ukraina, skriver avisa har flere mener det finnes mer håp nå enn tidligere.

Den pensjonerte australske generalen, Mike Ryan, tror ikke Ukraina kan ta tilbake Krim på kort sikt. At Ukraina nå har tatt Kherson tilbake er imidlertid et steg i riktig retning, skal vi tro generalen.

Arne Bård Dalhaug sa til Dagbladet tidligere i november at Krim er i en særstilling.

- Russland er mye mer interessert i Krim, enn mye annet. Det Russland hadde i Donbas var de villige til å forhandle bort, men Krim vil aldri bli et forhandlingskort noen gang. Jeg kan vanskelig se for meg at en russisk president vil gi bort Krim.

SPLITTELSE: Morten Strand kommenterer situasjonen i Kherson, hvor Ukraina har gjenerobret kontroll etter russiske styrker har okupert byen. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Store konsekvenser

Hvis Krim skulle falle tilbake i Ukrainas hender vil det være svært avgjørende, mener flere eksperter.

Frigjøringen av Krim ville vært den største seieren i krigen for Ukraina, et ubeskrivelig nederlag for Russland, og selv Putins eget grep om makten kan da henge i en tynn tråd, skriver nyhetsbyrået APs utenriksekspert Tamar Fakhany.

Forskningsleder Gudrun Persson ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige mener at et tap av Krim vil ha store politiske konsekvenser for Putin.

- Annekteringen av Krim var veldig populært i Russland, selv i kretser som var kritiske til Putin. Det var en aksept i det russiske samfunnet, men også i Vesten. Putin slapp unna med det. At han skulle overleve et tap av Krim politisk har jeg svært vanskelig å se, sier Persson til Dagens Nyheter.

På spørsmål om Putin vil overleve politisk hvis Krim faller tilbake i hendene til ukrainerne, svarer Dalhaug:

- Det er vanskelig å vite hva som skjer i Kreml, men hvis krigen skulle gå ennå dårligere enn nå tror jeg Putin sitter løst. Han har opplevd store og smertefulle nederlag tidligere i krigen, og tap av Krim kan føre til regimeskifte. Det har de opplevd tidligere, først i 1917 så i 1991 da Sovjetunionen kollapset, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer