DØMT: Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØMT: Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett i dag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Eirik Jensen

Eksperter kan knapt tro Jensen-dommen: - Forundret, satt ut og overveldet

Professorene Paul Larsson og Petter Gottschalk er svært overrasket over at Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel av Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i dag funnet skyldig på alle punktene i tiltalen mot ham og er dømt til 21 års fengsel.

Jensens forklaring om at han ikke visste at Gjermund Cappelen var kriminell, at han ikke mottok penger fra hasjbaronen og at deres omfattende kontakt bare var en del av hans arbeid som politi, ble kontant avvist av tingretten.

- Satt ut og overveldet

I den knusende dommen finner retten det bevist utover enhver rimelig tvil at Jensen har medvirket til smugling av 13,9 tonn hasj og at han har mottatt over 600 000 i korrupsjonspenger av Bærums-mannen Cappelen.

- Det var en «rysare». Jeg tror vel mange av oss ble både forundret, satt ut og overveldet over 21 år, sier professor ved Politihøgskolen Paul Larsson til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildet!

- Det hadde jeg absolutt ikke sett for meg. Jeg var absolutt åpen for at Jensen hadde gjort en del ting som ikke var riktig og på grensa. Det som beskrives her, og som han er dømt for er jo grove handlinger. En del av oss tenker at det har vært en utglidning i vennskapet. Om en informant som har sklidd ut og Jensen har mista kontrollen på. Bildet som dommen gir er jo helt annerledes, sier han.

OSLO TINGRETT: Knusende dom for Eirik Jensen, som i Oslo tingrett i dag ble dømt til 21 år i fengsel. Her leser dommer Kim Heger opp straffeutmålingen. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Veldig overrasket

Professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk, er veldig overrasket.

- Det er en veldig overraskende dom. For det første levnes det ingen tvil. Retten mener det er opplagt at tekstmeldingene dem imellom dreide seg om bistand til smugling. Penger de mener er bevist overlevert regner de som bestikkelser. Det er heller ingen formildende omstendigheter, sier Gottschalk, som betegner 21 års straff som utrolig tankevekkende.

- Hvis denne blir stående, kommer det til å få dramatiske konsekvenser for politifolk i risikable situasjoner. Han er ikke alene om å ha drevet dialog med forskjellige krimininelle miljøer, sier professoren.

21 ÅR: Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at det ligger i kortene at de kommer til å anke dommen på 21 års fengsel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Paul Larsson spør seg fortsatt om hvordan korrupsjonen tingretten mener har funnet sted over ni år, har pågått så lenge.

- Jeg tror noen sjefer har sett noe. Min forståelse er at noen har prøve å gjøre noe, men ikke maktet det. Det er et eller annet med politiets virksomhet - en rekke faktorer - som gjør at her er det gått galt. Jeg tror de kunne stanset deler av dette tidligere, sier Larsson.

- Naivt

OVERRASKET: Professor og lærer på politihøgskolen Paul Larsson. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
OVERRASKET: Professor og lærer på politihøgskolen Paul Larsson. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Dette er jo kjempealvorlig for politiet. Det sier seg selv. Det handler om tillit, meotodebruk og kontrollen av politiet. Vi har så høy tillit til politiet. Jeg tror ikke den raser på grunn av Jensen-saken, men den er definitivt alvorlig.

Han er sikker på det blir en runde til i retten, og betegner dommen som svart/hvitt og blottet for nyanser. Samtidig er han klar på at politiet må ta noen grep.

- En kan for all del ikke dytte alt over ham, fordi han er en atypisk person. Det er naivt å tro at dette ikke kan skje igjen, sier Larsson.

- Dramatiske konsekvenser for politiet

Professor Gottschalck tror ikke dommen blir stående.

- Jeg vil sammenlikne den med Yara-dommen. Der var det indisier om at konserndirektører burde vite om korrupsjonen. Tingretten mente det var nok,m men bare én av dem - som faktisk innrømmet bestikkelser - ble dømt i lagmannsretten. Resten ble frikjent, understreker han.

Han mener saken er bygget opp til at Jensen enten blir frikjent eller 21 år, og mener det er like sannsynlig at den tidligere politimannen ikke blir straffet ved en anke til lagmannsretten.

OVERRASKET: Professor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OVERRASKET: Professor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Om dommen blir stående, må politiet umiddelbart innføre et fire øyne-prinsipp, og at det alltid må være to stykker i kontakt med kriminelle. Det er ganske dramatiske konsekvenser for en del i norsk politi. Mange er alene, driver undercover og spaning. I et større perspektiv er ikke Eirik Jensen unik, mener han.

- Ledelsessvikt

Han er også klar på at saken er en skikkelig ripe i lakken for ledelsen i Oslo-politiet.

- De er så begeistret for Eirik Jensen da han tilsynelatende lykkes med gjengprosjektet. Han blir ikke gjenstand for noe kontroll, på tross av at ryktene gikk. Så er det Asker og Bærum som tar ansvar til slutt. Det er en ledelsessvikt her, mener han. Dommen er også en advarsel til folk som gjør liknende jobber som ham.

I korrupsjonsdommen mot Jensen har tingretten lagt vekt på oppussingen av et bad de mener ble betalt av Cappelen, en klokke Jensen fikk i gave, en klokkereparasjon Cappelen betalte 85 euro for og 30 000 kroner Jensen mottok i kontanter av Cappelen.

- Beløpet vi snakker om her er over så mange år. Det er klart, han har ikke fått disse pengene fordi han heter Eirik Jensen, men fordi han er politimann. Da telles det som grov korrupsjon, selv om det er et fillebeløp, sier han.