Eksperter klør seg i hodet over Putins kryptiske gave. Hvorfor ga han poteter og tomater til USA?

Kan tolkes i flere retninger.

POTET-DIPLOMATI: USAs utenriksminister John Kerry ga Russlands utenriksminister Sergej Lavrov to Idaho-poteter da de møttes i januar 2014. Den gangen spøkte Kerry med at Lavrov ikke skulle lage vodka av potetene, men spise dem, før han forsøkte å overbevise pressen om at gaven ikke hadde en spesiell betydning. Da de to møttes igjen denne uka, ga Lavrov to kruver med poteter og tomater i gave til Kerry. Foto:  Pablo Martinez Monsivais / REUTERS/ NTB Scanpix
POTET-DIPLOMATI: USAs utenriksminister John Kerry ga Russlands utenriksminister Sergej Lavrov to Idaho-poteter da de møttes i januar 2014. Den gangen spøkte Kerry med at Lavrov ikke skulle lage vodka av potetene, men spise dem, før han forsøkte å overbevise pressen om at gaven ikke hadde en spesiell betydning. Da de to møttes igjen denne uka, ga Lavrov to kruver med poteter og tomater i gave til Kerry. Foto: Pablo Martinez Monsivais / REUTERS/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og USA er på sitt kaldeste på mange tiår. Mye på grunn av Putins aggressive utenrikspolitikk, krigen mot Ukraina og annekteringen av Krim-halvøya. Vestens påfølgende sanksjoner har gjort frontene enda hardere.

Nettopp derfor er det mange som ser på USAs utenriksminister John Kerry sitt besøk til Russland denne uka som et mulig gjennombrudd.

Kerry var i den russiske svartehavsbyen Sotsji for å møte den russiske presidenten Vladimir Putin, og hans utenriksminister Sergej Lavrov.

- Gjennom dialog er det mulig å finne retninger mot en viss normalisering, til nærmere koordinering av beslutninger, sa Putins pressetaltmann Dmitrij Peskov, før møtene med Lavrov og Putin startet tirsdag.

«Potet-diplomati» Etter et åtte timer langt møte, sa representanter for både USA og Russland at de håpet på å kunne fortsette dialogen rundt kontroversielle tema som Ukraina og Syria.

Likevel kunne de ikke vise til konkrete punkter som tydet på reell progresjon i disse spørsmålene, utover en liten håndsrekning fra Kerry som luftet muligheten for å løfte vestlige sanksjoner dersom en fullverdig fredsavtale med Ukraina ble implementert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer