Sjokk-teori om Putin:

Eksperter klør seg i hodet

Fredag publiserte Berlingske en oppsiktsvekkende etterretningsteori om Russland-president Vladimir Putin. Dette får eksperter til å klø seg i hodet.

PUTINS HELSE: Fredag siterte Berlingske en dansk etterretningskilde på påstander om Putins helsetistand. Det får eksperter til å klø seg i hodet. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB
PUTINS HELSE: Fredag siterte Berlingske en dansk etterretningskilde på påstander om Putins helsetistand. Det får eksperter til å klø seg i hodet. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Fredag publiserte den danske avisa Berlingske et intervju med en anonym kilde i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som leder en gruppe som leverer analyser om Russland. Gruppen er hovedansvarlig for Danmarks innhenting av etterretningsopplysninger om Putin, Russlands militære styrker og det russiske samfunn.

Overfor Berlingske vurderer den anonyme kilden at Putins medisinering på tidspunktet sannsynligvis var en av årsakene til at Russland invaderte Ukraina 24. februar, noe som utløste den største krigen i Europa siden andre verdenskrig.

I artikkelen står det skrevet at FE tror at Putin har hatt kreft på et tidligere tidspunkt, og at han ble behandlet for dette da invasjonen ble iverksatt. Kilden siteres på at han tror at behandlingen påvirket Putins beslutninger på tidspunktet, selv om han ikke kan være helt sikker på dette.

Dette forklarer kilden med at stormannsgalskap er en kjent bivirkning av hormonbehandlingen som han mener at Putin mottok.

Tidlig i artikkelen står det skrevet at kilden ikke nødvendigvis kan være helt sikker på at det han sier stemmer.

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Bare spekulasjoner

Påstandene får både pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug, Russland-ekspert Flemming Splidsboel og Danmarks tidligere forsvarsminister, Hans Engell, til å klø seg i hodet.

- Dette minner om spekulasjonene om at Putin angivelig skal være mentalt syk. Det er selvfølgelig bare spekulasjoner. For meg er det ingenting som tyder på at Putin er mer gal enn andre, sier Dalhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Historisk sett er ikke Putin unik. Det er mange andre som gjort kraftige feilvurderinger og tatt beslutninger som har fått konsekvenser som man aldri hadde sett for seg. Derfor opplever jeg det som søkt å spekulere om hans helsetilstand.

Krigen i Ukraina ble ikke utløst av en plutselig beslutning. Russland annektere Krim-halvøya allerede i 2014. Det samme året ble to områder i Donbas okkupert av væpnede russiskorienterte separatister. Siden den tid har det jevnlig vært militære sammenstøt øst i landet. I tillegg drev Russland styrkeoppbygging ved Ukrainas grenser i månedsvis før invasjonen startet.

- Hva tenker du om at FE deler denne typen etterretningsopplysninger på denne måten?

- Det framstår underlig. Det overrasker meg litt om det faktisk er slik at en etterretningskilde i FE har delt denne type opplysninger, som det er vanskelig å forsikre seg om at stemmer. Til sammenlikning ville det ha overrasket meg veldig om norske Etterretningstjenesten hadde delt slike opplysninger på denne måten.

LØPER FOR LIVET: En hare må løpe for livet fra en ukrainsk stridsvogn. Video: Ukrainas 43. separate artilleribrigade. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Kan ikke bekreftes

Nå forteller utenriksredaktør Birgitte Borup i Berlingske til Dagbladet om deres vurderinger.

- Vi har ikke hatt mulighet til å få det endelig bekreftet at Putin har tatt medisiner, noe vi også tydelig skriver i artikkelen. Men vi har Danmarks grundigste dekning av Russland, og vi har en rekke ganger støtt på teorien om at Putin er eller har vært alvorlig syk, sier Borup til Dagbladet og fortsetter:

- Putin har gjennomgått fysiske forandringer, og både lekkasjer fra Putins indre krets og en rekke internasjonale kilder har indikert at Putin ble behandlet for sykdom omkring invasjonen. Nå bekrefter en sentral kilde i den danske etterretningstjenesten at dette er en teori som man i etterretningsmiljøet anser som sannsynlig, og det er naturligvis en viktig journalistisk historie.

- Hvilke vurderinger gjorde dere før dere publiserte denne typen påstander om Putins helsetilstand?

- Først og fremst har vi vurdert kildens troverdighet. Dette er en teori som vi får presentert under et sit-down-intervju med en sentralt plassert analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, til og med i deres egne lokaler. Vår journalistiske oppgave er å presentere denne informasjonen for offentligheten. Og så må det være opp til andre å diskutere etterretningstjenestens framgangsmåte, sier Borup.

KRIGEN I UKRAINA: Flere medier melder at Russlands president Vladimir Putin kommer med en «oppsiktsvekkende» og «sjelden» innrømmelse. Video: AP. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Reiser spørsmål

Russland-ekspert og seniorforsker ved Dansk Institut For Internationale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel Hansen, skriver på Twitter at han opplever artikkelen som meget interessant.

Samtidig skriver han at det framstår uklart om detter er etterretningsopplysninger som FE har innhentet selv, og at dersom det ikke er det, er det overraskende at FE videreformidler dem.

- FE har valgt et underlig format, for eksempel kunne det ha blitt inkludert i en mer offisiell vurdering. Konteksten reiser spørsmål. Det er ergerlig, for nyheten om Putin er viktig, skriver han.

Også Danmarks tidligere forsvars- og justisminister Hans Engell er forundret. I et intervju med nyhetsbyrået Ritzau, som også har blitt publisert på Berlingskes hjemmesider, sier han at han har svært vanskelig for å forstå at etterretningstjenesten går ut med slike opplysninger.

- Denne artikkelen forundrer meg veldig. For det er ikke en artikkel som har dukket opp i de globale mediene. Det er ikke en artikkel som har dukket opp andre steder, sier Engell og legger til at hittil har de fleste artikler om Putins helsetilstand vært bygget på gjetning.

PÅ BESØK: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror dette er Putins mål med det planlagte Belarus-besøket. Video: AP, NTB, Dagbladet TV. Vis mer

Forsvarets Efterretningstjeneste

Nylig publiserte danske Forsvarets Efterretningstjeneste en rapport som blant annet tok for seg Russland og krigen i Ukraina. I den rapporten deles ikke disse opplysningene om Putins helsetilstand. Rapporten kalles Udsyn 2022, og likner den norske E-tjenestens Fokus-rapport som kommer i februar.

Da Dagbladet omtalte rapporten, ble etterretningsekspert Tom Røseth ved Forsvarets høgskole spurt om hvordan han vurderer danske Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det er en solid organisasjon som benytter seg av grundige metoder og har et stort kildetilfang. Generelt sett har jeg stor tiltro til FE og deres vurderinger, slik som jeg har stor tiltro til Etterretningstjenesten i Norge og deres Fokus-rapport, sa han til Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer