Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Malaysia Airlines Flight MH370:

Eksperter lanserer rystende teori om «spøkelsesflyet»

Australske «60 Minutes» har samlet ekspertpanel for å ta en titt på saken.

- ET AV DET VERSTE OMRÅDET: I 2014 gikk Malaysias statsminister ut og sa at flyet har styrtet i Det indiske hav, sørvest for Australia. Her ser du grafikk over været i havet på det aktuelle området. Video: Australian National University Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For over fire år siden forsvant Malaysia Airlines MH370 sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Siden har hendelsen utartet til å bli et av de største luftfartsmysteriene i verdenshistorien.

Hele 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer forsvant 8. mars i 2014. De kom fra totalt 15 nasjoner, hvorav de aller fleste var kinesere.

Klokka 00.41 tok flyet av fra Kuala Lumpur internasjonale lufthavn, og var forventet å være fremme i Beijing seks timer seinere. Plutselig forsvant det fra radarskjermene over Thailand-bukta, før det klokka 02.40 ble meldt savnet.

Ny undersøkelse

Nå har «60 Minutes Australia» undersøkt saken, og konkluderer med at flyet mest sannsynlig styrtet i Det indiske hav. Og ikke nok med det - de mener også at funnene deres tyder på at det hele ikke var en katastrofal ulykke, men et mulig tilsiktet selvmord som endte i et massedrap.

Både CBS News og Washington Post har omtalt saken.

Den australske dokumentarserien har samlet sammen et ekspertpanel bestående av luftfartseksperter, som er samstemte i meningen om at dette var en tilsiktet styrt.

- Han tok sitt eget liv: Dessverre tok han også med seg alle andre om bord, og han gjorde det med overlegg, sier etterforsker for Canadian Air, Larry Vance.

Konfidensielt dokument

Også tidligere funn støtter ekspertpanelets dom. Avisa New York Magazine fikk i 2016 tak i et konfidensielt dokument fra malaysisk politietterforskning.

Dokumentet skal vise at flyets kapteinen utførte en simulert flyging dypt inn i Indiahavet, mindre enn en måned før flyet forsvant under liknende omstendigheter.

«Avsløringen, som Malaysia har holdt borte fra offentligheten, er det sterkeste beviset for at kapteinen styrtet flyet med overlegg», ble det blant annet uttalt den gang.

Opp gjennom åra har enorme ressurser blitt satt inn i søket etter vraket. I 2016 antok de at de hadde undersøkt et område på størrelse med Hellas, men ingen av menneskene om bord på flyet har ennå blitt funnet.

I januar 2017 bestemte malaysiske, kinesiske og australske myndigheter seg for å ikke etterforske saken videre. De eneste funnene som ble gjort var av små flydeler, som har skylt i land på østkysten av Afrika.

Utrolig teori

Simon Hardy er pilot og instruktør for en av verdens største flyprodusenter, Boeing 777. Han har gjenskapt flygingen, og har en helt utrolig teori om hvordan det hele har foregått.

Først hevder han at kapteinen har fløyet på grensen mellom Thailand og Malaysia, mens han har skiftet mellom å fly i landenes flyområder, med intensjon om å unngå å bli oppdaget.

- Det gjorde jobben. For nå vet vi at militæret ikke klarte å holde følge med flyet, sier han.

Videre hevder han at flyet ble lagt på siden, med den ene vingen vendt nedover, da det passerte kapteinens hjemby Penang.

- Noen så ut vinduet, foreslår han og følger opp:

- Det kan ha vært en lang og følsom avskjed. Jeg tror noen hadde kontroll over flyet helt til siste slutt, konkluderer han.

Ikke overbevist

Amerikanske CBS News har kontaktet pårørende til noen av ofrene, som sier at dette ikke bringer nye bevis på bordet, og at de ikke vil være overbevist før det skjer.

De har også vært i kontakt med kapteinens familie som sier følgende:

- Å gi ham skylden, gjør ikke ekspertene til gode etterforskere. De må finne flyet først, uttaler de.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media