TAPTE: Hillary Clinton måtte erkjenne valgnederlag. Nå ber en rekke eksperter Clinton-kampanjen om å utfordre valgresultatet. De mener valgresultatet i flere delstater kan tyde på manipulering. Det er foreløpig ingen bevis på anklagene. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Eksperter med sjokkanklager: Ber Hillary Clinton om å utfordre valgresultatet i tre delstater

Mener det finnes indikasjoner på at stemmesystemer kan ha blitt hacket eller tuklet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dataeksperter, i tillegg til en løs koalisjon med akademikere og aktivister, ber nå Hillary Clinton om å utfordre resultatene i flere delstater i det amerikanske presidentvalget.

Ifølge CNN ber flere høyt ansette IT-eksperter Clinton-kampanjen om å be om omtelling i de avgjørende delstatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

STO PÅ: Barack Obama hinter mot at Hillary Clinton tapte valget fordi hun ikke jobbet hardt nok. Video: The White House Vis mer

Analytikerne mener å ha funnet indikasjoner på at resultatet i de tre statene kan ha blitt manipulert eller hacket, og presenterte sine funn til Clinton-kampanjen i forrige uke.

Ledet på alle meningsmålinger

Det var New York Magazine som først omtalte saken. Blant ekspertene som står bak er stemmerettsadvokat John Bonifaz og J. Alex Halderman, direktør ved senteret for datasikkerhet ved Universitetet i Michigan.

I analysen de har levert Clinton-kampanjen, hevder de at den demokratiske kandidaten har mottatt sju prosent færre stemmer i fylker med elektronisk stemmegivning , i forhold til stemmer i fylker som bruker optisk scanning og papir-stemmesedler.

Ifølge deres analyse kan Clinton ha blitt nektet så mange som 30 000 stemmer i Wisconsin - en delstat hun tapte med 27 000 stemmer.

Hillary Clinton ledet på alle meningsmålinger i både Wisconsin, Michigan og Pennsylvania i månedene fram mot valget, mens både Wisconsin og Pennsylvania offisielt er gått til Trump. Offisielt er det ennå ikke utropt noen vinner i Michigan, men alt tyder på at Donald Trump stikker av med seieren i delstaten i Midtvesten.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

De to ekspertene skal ha fortalt Clinton-kampanjens styreleder John Podesta om funnene. Der understreket de at de ikke hadde funnet bevis på hacking, men mener funnene bør analyseres ytterligere av uavhengige eksperter.

- Trolig bare tull

De første spørsmålene om valgresultatene i Wisconsin ble stilt av journalist i The Oregonian, David Greenwald.

Samtidig melder The Guardian at de ulike gruppene som oppfordrer til en omtelling, forbereder seg på å levere en rapport til komitéledere i kongressen og til føderale myndigheter tidlig i neste uke.

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus for første gang. Video: CNN Vis mer

Dokumentet er foreløpig på 18 sider, der gruppa legger fram sine bekymringer i Michigan, Pennsylvania og Wisconsin, skriver avisa.

En av dem som avfeier anklagene om stemmefiksing er meningsmålingsekspert og redaktør for meningsmålingsnettstedet Fivethirtyeight, Nate Silver.

- At resultatene i Wisconsin er fikset, er trolig bare tull.

Han sier at Clinton har hatt større oppgang i fylker med bare papirstemmesedler, men bemerker samtidig:

- Dersom du medregner rase og utdanningsnivå, de to viktigste faktorene for å forutsi stemmene i årets valg, forsvinner effekten fullstendig, skriver Silver.

Også flere andre valganalytikere har avfeid at funnene tyder på at resultatene i de tre delstatene kan være feil.

Advarsler om utenlandsk hacking

Det skjer samtidig som drøyt hundre akademikere innen forsvar, datasikkerhet og politikk har signert et åpent brev til Kongressen der de ber om en undersøkelse av fremmede lands mulige involvering i det amerikanske valget. Akademikerne skriver at de ikke stiller spørsmål ved selve valgresultatet, men ber om en offentlig gransking av om fremmede makter kan ha forsøkt å manipulere valget.

Amerikanske myndigheter anklaget i oktober russiske hackere for å stå bak angrep mot Det demokratiske partiet. Samme måned advarte kilder i myndighetene at de fryktet hacking kunne underminere valgresultatet.

I august kom også FBI med en rapport som tilsa at utenlandske hackere hadde hentet ut persondata fra velgerdatabasen i delstatene Arizona og Illinios.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer