<strong>KOREOGRAFERT:</strong> Etter å ha studert satelittbilder stiller eksperter spørsmål rundt bygningskollapsen i Pyongyang 14. mai, og mener situasjonen på dette bildet kan være koreografert. Foto: EPA/RODONG SINMUN / NTB scanpix
KOREOGRAFERT: Etter å ha studert satelittbilder stiller eksperter spørsmål rundt bygningskollapsen i Pyongyang 14. mai, og mener situasjonen på dette bildet kan være koreografert. Foto: EPA/RODONG SINMUN / NTB scanpix Vis mer

Eksperter mener dette kan være koreografert

Satelittbilder av bygningskollapsen i Nord-Korea kan vise at myndighetene ljuger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I starten av mai skal et 23-etasjers leilighetskompleks ha kollapset i Pyongyang i Nord-Korea.

Ifølge BBC bodde det 92 familier i bygget og det ble jobbet på spreng for å finne overlevende og behandle skadde.

Et bilde av en nordkoreansk talsperson som bøyer seg i respekt for familiene som mistet sine kjære ble stående igjen som et sjeldent syn på en myndighetspersons for det nordkoreanske folket.

I en svært sjelden uttalelse fra myndighetene i landet, sa også en anonym talsmann at arbeidet med bygningen ikke hadde vært godt nok.

I ettertid kan det derimot virke som om hele episoden var koreografert.

Tvil om tidsforløpet Nord-Koreas informasjon om bygningskollapsen er kanskje ikke like troverdig som den først virket som. Satelittbilder NK News har fått tilgang til, tatt fire dager etter at de nordkoreanske myndighetene påstod at bygningen kollapset, har skapt stor tvil om tidsforløpet.

Satelittbilder fra den siste dagen av redningsoperasjonen, viser få ingen tegn til rester av det 23 etasjer høye bygget.

I tillegg til at bildene ikke viser noen omfattende redningsaksjon, stiller eksperter spørsmål rundt hvordan historien har blitt fortalt av myndighetene i diktaturlandet.

Hvis bygningen virkelig raste sammen 13. mai slik myndighetene påstår, hadde de ikke hatt tid til å gjennomføre en såpass stor redningsoperasjon og deretter fått ryddet stedet innen 17. mai.

Bildet av den nordkoreanske talspersonen som bøyer seg i respekt for de pårørende virker derfor koreografert ifølge ekspertene. Redningsbilene i bakgrunnen skal heller ikke ha vært til stede den samme dagen bare timer tidligere, og kan derfor ha blitt plassert kun for å forsterke hendelsen.

Dumpet vrakrester Ekspertene som analyserte satelittbildene identifiserte også en rekke områder i nærheten som kan ha blitt brukt til å dumpe vrakdeler.

Disse faktorene gjør at flere av ekspertene mener bygningskollapsen faktisk skjedde en god stund før 13. mai og at myndighetene har ljugd om tidslinja.

Hvis nordkoreanske myndigheter mot alle odds faktisk klarte å rydde opp området på bare fire dager, så mener eksperter at det må ha skjedd med liten eller ingen respekt for eventuelle overlevende fanget i ruinene.

Militær- og lederskapsanalytiker John Grifaldi tror Nord-Korea kan ha forsøkt å utsette og kanskje også forsøkt å unngå at historien om bygningskollapsen kom ut i offentligheten.

- Da de gikk ut med hendelsen, noe de ikke gjorde før det hadde gått fire-fem dager, og kanskje lenger hvis de ljugde om datoen, gikk de forsiktig fram ved å regulere presentasjonen og myndighetenes egne behandling av hendelsen. 

Tidligere professor i konstruksjonsteknikk, John Nolan, sier til NK News at han er bekymret over hva som fikk bygningen til å rase i utgangspunktet.

- Var det designet, eller konstruksjonen, eller var det en kombinasjon av begge? Eller var det en terrorhandling, og er det andre bygninger som kan være utsatt?, sier Nolan.

Henretter fire ingeniører Partimedlemmer, politifolk og etterretningsanalytikere skal ha vært blant de omkomne. Flere hundre personer fryktes å ha omkommet, men det har ikke blitt frigitt noe informasjon om antall døde.

Fire ingeniører ansvarlige for bygningskonstruksjonen skal angivelig ha blitt henrettet, meldte japanske medier, ifølge den britiske avisa The Telegraph.

En person tilhørende det nordkoreanske forsvaret skal ha blitt sendt til fangeleir. Det framgår ikke hva slags rolle vedkommende skal ha hatt i saken.

<strong>BLE TALT TIL:</strong> Nordkoreanske myndigheter ventet i fem dager før de uttalte seg i saken. Det er ikke kjent hvor mange som er døde i ulykka. Her snakker en talsperson til de pårørte. Foto: EPA/RODONG SINMUN/NTB Scanpix
BLE TALT TIL: Nordkoreanske myndigheter ventet i fem dager før de uttalte seg i saken. Det er ikke kjent hvor mange som er døde i ulykka. Her snakker en talsperson til de pårørte. Foto: EPA/RODONG SINMUN/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer