Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske-saken:

Eksperter mener Giske trolig har brutt loven

I et internt dokument i Arbeiderpartiet kommer det fram at Trond Giske kan ha brutt likestillingsloven. Det betyr likevel ikke at offentligheten har krav på å få vite hva varslene inneholder, sier advokat.

LIKESTILLINGSLOVEN: Trond Giske kan ha brutt likestillingsloven ifølge eksperter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LIKESTILLINGSLOVEN: Trond Giske kan ha brutt likestillingsloven ifølge eksperter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Vurderingen er utarbeidet av en psykolog og en jurist og ble gjort før Giske kom med sin versjon av saken, melder NRK.

«Etter en samlet vurdering av de beskrivelser som er gitt, finner vi at det med stor grad av sannsynlighet må legges til grunn at det foreligger tilfeller av seksuell trakassering begått av Trond Giske mot KVINNE 1 og KVINNE 2», heter det i den juridiske betenkningen som også VG har fått tilgang til.

Seksuell trakassering

Ap skal ha fått vurderingen utarbeidet i forbindelse med behandlingen av varslene mot Giske. Konklusjonen ble lagt fram for Jonas Gahr Støre før møtet med Trond Giske torsdag, og etter det VG forstår er også Giske kjent med konklusjonen.

Kvinnene som er omhandlet i vurderingen, har eller hadde et ansettelsesforhold til Arbeiderpartiet da episodene fant sted, ifølge NRK.

Seksuell trakassering defineres som uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer. Dette er forbudt i henhold til likestillingsloven.

- Vi kommenterer ikke innholdet og vurderinger rundt enkeltsaker. Vi er opptatt av at alle saker skal få en god og grundig videre håndtering, skriver partileder Jonas Gahr Støre til NRK i en melding via sin presserådgiver Camilla Ryste.

Giske kommenterte ikke dokumentet før han ble sykmeldt fredag kveld. Dagen før sa han:

- Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik.

- Må ta det på alvor

Advokat Jon Wessel-Aas kjenner ikke til innholdet i varslingene, men sier til Dagbladet at det i likestillingsloven er forbud mot trakassering basert på kjønn.

- Brudd fører ikke til noen straffesanksjoner. I beste fall får det sivile følger, hvor en part for eksempel kan kreve erstatning. Hvis juristene i dette tilfellet har rett betyr det at han har overtrådt de normene som rettssystemet vårt har for hvordan man kan oppføre seg, sier han og fortsetter:

- I denne saken betyr det at partiorganisasjonen ikke kan blåse over det og si at det ikke er noe å gjøre med. Det betyr at hendelsene har en viss alvorlighetsgrad og partiet har en slags plikt til å ta det på alvor.

Wessel-Aas forklarer at dette først og fremst er en sak som må behandles internt i partiet.

- Det er ikke sånn at offentligheten har krav på å få vite alle detaljer, sier han.

Wessel-Aas understreker at Giske ikke er ansatt i Arbeiderpartiet, men valgt.

- Det er ikke opp til Jonas Gahr Støre eller sentralstyre å sparke Giske. De demokratiske organene må eventuelt vurdere hva dette skal bety for hans verv- Situasjonen hadde vært helt annerledes hvis han var ansatt.

Kan komme flere saker

Verken NRK eller VG har lyktes med å få en kommentar fra Giske om den juridiske vurderingen.

I går sa Giske til Dagbladet at det kan komme flere saker om ham som kan knyttes til metoo-kampanjen, og at han ikke har vært sin oppførsel og rolle bevisst nok.

- Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig. Det må jeg legge på min kappe, det er min skyld. Jeg tar selvkritikk for hvordan jeg har oppført meg, og at det har ført til at folk har følt ubehag. Jeg må stå til ansvar for det. Jeg er lei meg for det jeg har gjort, uttalte Giske til Dagbladet.

I intervjuet understreket han at han «tar dypt innover seg» det bildet varslere har malt av ham.

Giske beklaget at han «har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!