Gjerdrum-raset

Eksperter: Mente veien ville stoppe skred

Rapporten fikk NVE til å trekke innsigelsen mot utbygging nær Gjerdrum-skredet.

EKSPERT-UTTALELSE: Veien midt på bildet ville danne en naturlig grense for et eventuelt skred, ifølge ekspertrapporten fra 2015. Foto: Frank Karlsen
EKSPERT-UTTALELSE: Veien midt på bildet ville danne en naturlig grense for et eventuelt skred, ifølge ekspertrapporten fra 2015. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM/OSLO (Dagbladet): Et eventuelt leirskred ville stoppe langsmed veien, lød konklusjonen i den geotekniske rapporten som ble levert i januar 2015.

Natt til onsdag gikk det massive skredet både nord og sør for den aktuelle veien. Fortsatt har ti personer status som savnet etter katastrofen på Ask i Gjerdrum kommune.

Antydet tiltak

Like ved rasstedet ligger det nå evakuerte Gjerdrum bo- og aktivitetssenter.

En utvidelse av senteret ble vedtatt av kommunen i 2015 etter at både fylkesmannens beredskapsstab og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opprinnelig fremmet innsigelse mot planene.

Fylkesmannen og NVE var bekymret for grunnforholdene på stedet. NVE anførte blant annet at kommunen ikke hadde dokumentert tilstrekkelig stabilitet i faresonen for kvikkleire.

«Det er verdt å merke seg at eventuelle nødvendige risikoreduserende tiltak kan vise seg å måtte gjennomføres utenfor det området som skal reguleres», skrev NVE blant annet i innsigelsen.

Grense for skred

Et år seinere var utbyggingen ferdig. Innsigelsene fra NVE og fylkesmannen ble trukket etter det rådmannen i innstillingen til politikerne omtaler som «mye kontakt» med NVE og konsulentfirmaet Reinertsen «for å løse ut innsigelsen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer