Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter nslår at ny kald krig vil bli annerledes

- Begge parter ønsker å dra utfallet av konflikter i en bestemt retning.

KLAR TALE:Talen fra den russiske statsministeren Dimitrij Medvedev under sikkerhetskonferansen i Munchen vekker oppsikt. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
KLAR TALE:Talen fra den russiske statsministeren Dimitrij Medvedev under sikkerhetskonferansen i Munchen vekker oppsikt. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På sikkerhetskonferansen i München i dag uttalte Russland at verden har brutt ut i en ny kald krig. Det er spenningen rundt Ukraina og Russlands støtte til det syriske regimet som har forverret forholdet mellom Russland og Nato, mener Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

NATO har svart på Ukraina-krisen med å styrke forsvaret, og mener det er Russland som destabiliserer Europas sikkerhet, ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg.

- NATO søker ikke konfrontasjon. Vi ønsker ikke en ny kald krig. Samtidig må svaret vårt være bestemt, sier Stoltenberg fra talerstolen i München.

- Det er en varm krig Uttalelsene har begynt å sende kalde gufs nedover på ryggen på statsledere, og Dalia Grybauskaite, Litauens president, mener situasjonen er enda verre.

- Vi stor trolig overfor en varm krig. Russland demonstrerer åpen aggresjon i Syria og Ukraina. Det er ikke noe kaldt ved dette, det er varmt, sa hun på konferansen.

Henrik Syse, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, ønsker heller ikke en ny periode med enda steile fronter mellom Russland og vesten.

- Jeg håper inderlig ikke at dette faktisk er starten på en ny kald krig, men uansett så blir den mye annerledes enn den forrige, sier Syse.

Mens den kalde krigen var preget av ideologisk konfrontasjonen av en annen type enn den vi har i dag, mener Syse at situasjonen nå handler om å dra utfallet av konflikter i en bestemt retning. En annen viktig ting som spiller inn er retortikk, ifølge Russland-eksperten.

- Man skal også huske at de Medvedev prøver å nå ut til er russerne på hjemmebane. Russland er i en vanskelig økonomisk tid med lave oljepriser og sanksjoner, men ledelsen ønsker å vise hjemmepublikumet at de er under angrep. Sånne uttalelser er alltid komplekse, og mange i Russlands ledelse har behov for å si at de er i en kamp med andre der ute og at de opplever seg urettferdig behandlet.

- Anerkjenner dårlig forhold Midtøstenforsker Cecilie Hellesteveit mener også at Russlands kalde krig-utsagn er et retorisk virkemiddel.

- Retorikken vi ser, er et av pressmidlene som brukes av begge parter for å dra utfallet i en bestemt retning. Det er potensielt veldig farlig, fordi situasjonen i Midtøsten er veldig skjør, sier Hellestveit til NTB.

I likhet med Syse understreker også hun at den kalde krigen var en nedkjølingsperiode etter andre verdenskrig, der de to polene hadde helt ulike samfunnsmodeller og målsettinger, og at dette ikke forklarer dagens situasjon.

- Dette er ikke en kald krig, men en veldig krevende maktpolitisk situasjon der Russland og NATO har svært motstridende interesser i Europa og Arktis, men relativt sammenfallende interesser i Midtøsten, sier Hellestveit.

- Kald krig siden annekteringen av Krim Allerede for flere år siden advarte Medvedev om at krisen i Ukraina har brakt Russland og Vesten til randen av en ny kald krig. Samtidig har han anklaget USA for å ha ødelagt alt arbeidet som i en årrekke var nedlagt for å bedre forholdet mellom Washington og Moskva.

Russland-ekspert og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen sier at diskusjonen om en ny kald krig har vært der siden Russlands annektering av Krim-halvøya.

- Det som er viktig er at uttalelsene er en anerkjennelse om at forholdet mellom Russland og NATO har blitt veldig dårlig de siste åra. Begge parter beskriver virkeligheten og kaller hverandre for en trussel. Det er ikke bare er tomme ord, men også en militær oppbygging på russisk side, samtidig som NATO har endret fokus mot det vi kan kalle østflanken mot Russland, sier Wilhelmsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media