Eksperter: Obamas tabbe-ambassadør kan se enda lenger etter Oslo-jobben

- Han er i trøbbel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over 400 dager har USAs ambassadørbolig på Frogner stått uten ambassadør. Norge har aldri gått lenger uten ambassadør fra «vår viktigste allierte», ifølge amerikanskpolitikk.no

Obamas nominasjon av forretningsmannen George James Tsunis står nemlig i stampe i Senatet - blant annet på grunn av en svært pinlig opptreden i Senatets utenrikskomité.

Under høringa i utenrikskomiteen i januar kalte Tsunis statsminister Erna Solberg president og beskrev Fremskrittspartiet, allerede da i regjering, som et «marginalt element» som spyr ut sitt hat, da han svarte på syrlige spørsmål fra en lite imponert senator John McCain (R). 

Det så allerede mørkt ut for Tsnusis' Oslo-karriere. Og i natt, da republikanerne sikret seg flertallet i Senatet, ble veien til Norge enda lengre for Obama-vennen - hvis viktigste kvalifikasjon synes å være hans bidrag til presidentens valgkamp.
 
- Han er i trøbbel Det slås fast av flere eksperter på amerikansk politikk Dagbladet har snakket med.  

- Tyngdepunktet i Kongressen er jo flyttet, så det skal godt gjøres å få ham gjennom nå, sier direktør i Nobelinstituttet, Geir Lundestad.

-  Mulighetene hans har i hvert fall ikke bedret seg, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

- Graden av obstruksjon vil øke nå som republikanerne har flertall både i både Senatet og Representantenes hus. Det blir helt klart verre for Obama å få noe gjennom i Kongressen. Om du er en Obama-venn som venter på godkjenning i Senatet, er ikke valgresultatet gode nyheter, nei, sier høyskolelektor Ketil Raknes ved Markedshøyskolen.

- Han blir jo sett på som Obamas mann, og ambassadør-nominasjonen er en belønningen for at han stilte opp under valgkampen. Det er for så vidt vanlig i USA. Det kan godt hende han får det verre nå. Samtidig: Om senatorene ønsket ham, hadde de vel godkjent ham allerede, sier professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU fast.

Den profilerte republikaneren John Mccain vil iføgle NRK gjøre alt for å unngå at Tsunis blir ambassadør. Den pinlige forestillingen under høringen i utenrikskomiteen satte norskamerikanere i Midtvesten i harnisk. En underskriftskampanje mot Tsunis kom i gang, og mange  sendte eposter til sine folkevalgte for å protestere - noe som resulterte i at også fire demokratiske senatorerhar gikk ut mot ham.

I tillegg til begge Minnesotas to senatorer, Al Franken og Amy Klobuchar, gikk Tim Johnson fra Sør-Dakota og Heidi Heitkamp fra Nord-Dekota offentlig ut mot Tsunis-nominasjonen.

Tsunis har imidlertid én mulighet: Obama en grunnlovsfestet rett til å utnevne utbesatte stillinger når Kongressen tar pause. Og det har Kongressen nå, fram til 12. november kl. 12.00. Dette vinduet kan være Obamas siste sjanse til å sende George Tsunis til Norge, skriver amerikanskpolitikk.no

«Lame duck» Også Lundestad understreker at utskjelte Tsunis var i betydelig trøbbel allerede før mellomvalget. Men valgresultatet gjør altså vondt verre.
Det samme kan sies for Obama selv, ifølge Lundestad. Også han tror resultatet vil sette det amerikanske samfunnet i en enda større grad av «gridlock» mellom demokratenes president og den republikaner-styrte Kongressen.

Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, er republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, som selv berget senatsplassen etter en brutal valgkamp i Kentucky. Han har tidligere sagt offentlig at han og republikanernes hovedoppgave er å motarbeide Obama.
 
Lundestad minner om at han Obama vil beholde stor handlefrihet i utenrikspolitikken og fremdeles vil sitte med betydelig makt innenrikspolitisk, blant annet gjennom muligheten til å legge ned veto mot lovforslag.

- Men han er klart svekket, særlig med hensyn til alt som har med utnevnelser å gjøre. Det gjelder både ambassadør-stillinger, som med vår venn, og andre verv, inkludert Høyesterett, sier Lundestad.

Raknes minner om at Tsunis bare er en av mange ambassadør-kandidater som står fast i Senatet.

- Det skyldes jo et permanent systemfeil, at slike utnevnelser må godkjennes i Senatet, som vil forsterke seg, sier Raknes, som tidligere var statssekretær for SV. Han mener valgresultatet bekrefter systemkrisen USA befinner seg i. 

- Det gikk jo som ventet. Det mest interessante med valget er egentlig graden av apati og oppgitthet, både fra velgerne og politiske kommentatorer. Valgdeltagelsen var lav. Og når er det sånn at bare 13 prosent av befolkningen mener Kongressen gjør en god jobb, så de velgere jo politikere til institusjoner de ikke har tillit til, fortsetter han.      

Også Leigh Bailey mener Obamas gjenværende år som president blir mørk. Republikanerne har blant annet gjort utallige forsøk på å reversere hans politiske hovedseier, helsereformen som har fått navnet «Obama-care».

- De kommer sikkert til å forsøke på nytt. Obama kan legge ned veto. Men det vil jo ikke se bra ut, om presidenten stadig legger ned veto mot flertallet i Kongressen. Det vil være problematisk for Obama, sier hun.