Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter om IS: - Det kan hende verden «aldri» blir kvitt dem

- De kan fortsatt operere om 50 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag vil USAs president Barack Obama legge fram en plan for å bekjempe den sunnimuslimske ekstremistgruppen, som har sin høyborg i den syriske byen Raqqa.

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, mener tiden er inne for å nå nedkjempe IS.

- Desto lenge tid det går, desto verre blir situasjonen, sier han.

Sterk mobilisering Lurås tror Obama vil kunngjøre en langvarig strategi overfor IS.

- Jeg tror vi vil få en langvarig militær kampanje fra USAs side med hovedvekt på Irak der det ikke er et spørsmål om FN-mandat for å kunne gripe inn, sier han.

Den islamistiske terrororganisasjonen, som har opprettet en «stat» i Syria og Irak, kriger med svært moderne virkemidler og er økonomisk langt sterkere enn andre islamistiske terrorgrupper verden har sett.

I juni tok de til en hel verdens forbauselse over en tredjedel av Irak. Dette gjorde de overraskende enkelt sett med internasjonale øyne.

- IS har vist en unik evne til å samle misfornøyde grupper. Dette inkluderer internasjonale jihadiser og misfornøyde sunnimuslimske klaner - både sekulære og konservative, sier Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo.

- Kan være her om 50 år Lurås mener det vil være umulig for USA og vestlige land å fullstendig nedkjempe IS, men det er heller ikke målet:

 RYKKET FREM : En konvoi fra Den islamske staten i Irak tidligere i år. Gruppen har begått omfattende brudd på folkeretten under sin krigføring i Syria og Irak. FOTO: NTB Scanpix
RYKKET FREM : En konvoi fra Den islamske staten i Irak tidligere i år. Gruppen har begått omfattende brudd på folkeretten under sin krigføring i Syria og Irak. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- USA vil først stoppe Den islamske statens frammarsj i det nordlige Irak, og så å kjempe dem tilbake fra de territoriene de kontrollerer.

Obama har varslet at han vil nedkjempe IS.          
 - Det er mulig å fjerne IS fra tettbefolkede områder som de kontrollerer - både i Irak i Syria - og få dem tilbake i den formene de opprinnelig hadde før de ekspanderte i regionen. Men det vil ikke være mulig å fjerne dem helt. Det vil ta lang tid før lufta er gått ut av den ideologiske ballongen, og IS vil kunne være her om 40 - 50 år fra nå, sier han.

Hellestveit mener også IS kan overleve over tid, men ikke med den styrken vi ser i dag.

- Hvis de fortsatt er her i fjern framtid, vil det være i helt andre former enn det vi ser i dag, sier hun.

Farligere enn al-Qaida Stats- og regjeringssjefer i NATO, med USA i spissen, diskuterte i helga hva som skal til for å nedkjempe den Den islamske staten. Ni land har sagt seg villige til å gå til krig mot dem.

NATOs ledere ser på IS som farligere for Vesten enn al-Qaida. Det kan i den sammenheng være verdt å minne om at det var al-Qaida som sto bak de omfattende terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Under NATO-toppmøtet i Wales i helga åpnet NATOs generalsekretær Ander Fogh Rasmussen for at NATO vil kjempe mot IS.

- Krever unikt samarbeid Flyangrep er ikke nok til å nedkjempe IS, det er NATOs ledere enige om. Man trenger bakkestyrker. Det er en lunken stemning i NATO for å sette inn egne bakkestyrker, men innad i Irak støtter vestlige land den irakiske regjeringshæren. Også de kurdiske Peshmerga-styrkene mottar både våpenhjelp og opplæring fra utlandet.

Lurås mener det er viktig å fjerne inntrykket av IS som en organisasjon som lykkes.

- Akkurat nå framstår IS som en gruppe med suksess. Det fører til vesentlig oppslutning og evne til rekruttering, sier han.

UMULIG OPPGAVE: Helge Lurås mener det er umulig å slå IS helt tilbake. FOTO: SISA
UMULIG OPPGAVE: Helge Lurås mener det er umulig å slå IS helt tilbake. FOTO: SISA Vis mer

Cecilie Hellestveit tror det vil være mulig å bekjempe IS.

- Det vil være en vanskelig balansegang for USA, for det vil kreve et samarbeid man ikke har sett i Midtøsten i moderne tid. Det  inkluderer Tyrkia, Egypt, Jordan, Saudi-Arabia og Iran. Dette er aktører der noen av dem har konflikter seg imellom, sier hun.

BLODIG KONFLIKT: Irakiske sikkerhetsstyrker og menn fra en sunnistamme poserer ved den døde kroppen til det som skal være en kriger fra IS. Organisasjonen har møtt hardere motstand etter at USA startet sine luftangrep i den nordlige Irak denne sommeren. Foto: AFP / AZHAR SHALLAL
BLODIG KONFLIKT: Irakiske sikkerhetsstyrker og menn fra en sunnistamme poserer ved den døde kroppen til det som skal være en kriger fra IS. Organisasjonen har møtt hardere motstand etter at USA startet sine luftangrep i den nordlige Irak denne sommeren. Foto: AFP / AZHAR SHALLAL Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media