Donald Trump:

Eksperter om Russland og USA: - Dramaet ligger foran oss

Forventer økt spenning mellom de to landene i 2018.

KJØLIG: Eksperter tror forholdet mellom USA og Russland blir kjøligere. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
KJØLIG: Eksperter tror forholdet mellom USA og Russland blir kjøligere. Foto: AP Photo/Evan Vucci, FileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av den siste uka har flere hendelser vært med på å gjøre forholdet mellom USA og Russland kjøligere, mener eksperter CNN har snakket med.

Blant sakene som trekkes fram, er USAs sanksjoner mot en Putin-alliert, USAs beslutning om å gi våpen til Ukraina og en nylig publisert sikkerhetsstrategi fra Det hvite hus.

- Nå er det gått ett år, og det virker som vi har fått etablert et forhold til Russland som er ganske konfronterende. Det er definitivt ikke det vi forventet da Trump stilte til valg. Jeg tror russerne begynner å forstå at en annen tilnærming ikke er aktuelt nå, sier Matt Rojansky, direktør for Kennan-instituttet på Wilson-senteret til CNN.

Rojansky legger til han forventer økt spenning mellom de to landene i 2018.

- Dramaet ligger foran oss, sier han.

Våpen til Ukraina

22. desember meldte det amerikanske forsvarsdepartementet at USA vil gi Ukraina forsterket forsvarskapasitet. Russiske myndigheter advarte da mot at en amerikansk opptrapping av våpenhjelp til Kiev kan føre til en «ny blodsutgytelse» i Øst-Ukrainan.

Våpenpakken til Ukraina, som Trump-regjeringen har godkjent, inkluderer ifølge amerikanske regjeringskilder panservernraketter, skriver NTB.

Grigorij Karasin, Russlands viseutenriksminister, gikk hardt ut mot USA.

- Denne avgjørelsen undergraver hovedsakelig arbeidet med å implementere Minsk-avtalene, sier Karasin med henvisning til avtalene som har som mål å få slutt på krigen i Øst-Ukraina. Dette er uakseptabelt, sier Karasin.

Sanksjoner

20. desember ble det kjent at USA vedtok å iverksette sanksjoner mot Tsjetsjenias leder, Ramzan Kadyrov.

Tsjetsjenia er en russisk delrepublikk, og Kadyrov støttes av Moskva. Moskva kritiserer sanksjonene.

- Vi ser på disse sanksjonene som ulovlige, vi anser dem for å være uvennlige og vi er uenige i dem, sa president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov torsdag.

USA iverksatte onsdag også sanksjoner mot den tsjetsjenske polititjenestemannen Ajub Kataev, som skal ha stått bak en brutal kampanje mot homofile i Tsjetsjenia. De nye sanksjonene er i tillegg rettet mot tre russiske menn som anklages for innblanding i en korrupsjonssak, skriver NTB.

Sikkerhetsstrategi

Mandag lanserte Det hvite hus en nasjonal sikkerhetsstrategi. Her står det, ifølge CNN, at Russland ønsker å forme en verdenP som står i kontrast til amerikanske verdier og interesser. Det skal også stå at Russland har til hensikt å svekke Washingtons nasjonale innflytelse og fjerne USA fra sine allierte, skriver CNN.

Putin kaller strategien aggressiv og uttrykker at Russland vil ta hensyn til den.

- Trumps politikk går ut på å tilegne seg et nærmere forhold til Putin, samtidig som han tegner en tøff linje, sier Angela Stent ved universitetet i Georgetown til CNN.

- Jeg tror de begynner å innse at det er vanskelig å få gjort noe med Russland, legger hun til.