Tror ikke Trump rekker å hente seg inn etter skandale

Eksperter om Trump-skandalen: 
- Dette er helt ødeleggende

Eksperter tror skandale-klippet hvor Trump snakker om å klå kvinner i skrittet, kan bli nådestøtet for ambisjonene om å bli USAs neste president. 

KRITISK: Donald Trump har stått for flere skandaler tidligere i valgkampen. Ekspertene tror ikke han klarer å hente seg inn denne gangen. Foto: AP / NTB Scanpix. 
KRITISK: Donald Trump har stått for flere skandaler tidligere i valgkampen. Ekspertene tror ikke han klarer å hente seg inn denne gangen. Foto: AP / NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Donald Trump har gjort seg bemerket med mange sexistiske og rasistiske kommentarer i den amerikanske presidentvalgkampen.

Likevel virker begeret nå å være fullt. Det skandaløse lydklippet fra 2005 er et politisk jordskjelv i USA.

Med kun en måned igjen til valget, er det nå så godt som avgjort at Trump vil tape. Det sier USA-ekspert Svein Melby.

- Dette er helt ødeleggende, så hvis det ikke kommer noe enda mer ødeleggende på Hillary, er valget avgjort nå. Egentlig burde han bare trekke seg med en gang, men jeg tror ikke han gjør det, sier Melby til Dagbladet.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

I lydklippet som kom ut i natt, snakker en nygift Trump om hvor lett det er å få damer til sengs med kjendisstatusen sin.

Han snakker også om at han ikke klarer å styre seg når han får lyst til å kysse en vakker kvinne, og at kjendisstatusen gjør at det er enkelt «å klå damene i skrittene».

ØDELEGGENDE: Svein Melby tror begeret er fullt for amerikanerne nå.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX 
ØDELEGGENDE: Svein Melby tror begeret er fullt for amerikanerne nå.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX  Vis mer

- Trump er på mange måter avhengig av de høyt utdannede kvinnelige republikanske velgerne for å kunne vinne delstater som for eksempel Pennysylvania. Her har han allerede slitt mye, og når dette skjer tror jeg det blir for mye, sier Melby, som er seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Har slitt

Trump har slitt på målingen helt siden den første TV-debatten med Hillary Clinton, hvor Trumps kvinnesyn også var tema.

Natt til mandag er det duket for en ny TV-debatt mellom de to, og lydklippet ventes å få mye oppmerksomhet.

Hvordan han håndterer debatten, vil bli avgjørende for Trump.

«LA OSS VÆRE REALISTISKE»: Trump holder en unnskyldnings-tale etter at et 11 år gammelt lydklipp ble sluppet ut til offentligheten. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Oddsene for at han går seirende ut av debatten er ifølge ekspertene forsvinnende liten.

Før nattens skandale, hadde Trump 25 prosent sjanse til å vinne valget, ifølge bettingmarkedene. I løpet av natten falt den til 20 prosent,, forklarer USA-ekspert Jan Arild Snoen.

- Selv om Trump har 40 prosent som stemmer på ham nesten uansett, er ikke det nok til å vinne valget. Da er det sånt som detet som gjør det vanskelig for ham å få de siste nødvendige prosentene. Han må vinne denne debatten, ellers kan jeg ikke se hvordan han kan snu dette, sier USA-eksperten.

NY SEIER i VENTE: Hillary Clinton er demokratenes presidentkandidat, og gikk seirende ut av den første TV-debatten mellom de to. Skandalen gjør Trump en lett match i neste debat, mener ekspertene.  
NY SEIER i VENTE: Hillary Clinton er demokratenes presidentkandidat, og gikk seirende ut av den første TV-debatten mellom de to. Skandalen gjør Trump en lett match i neste debat, mener ekspertene.   Vis mer

Også han tror valgkampen kan være tapt for Trump - mest av alt på grunn av tidspunktet skandalen skjer på.

- Det er en måned igjen, og det er mulig å snu det på en måned, men det finnes ikke noen historisk presedens på at noen som ligger så langt etter som det Trump gjør nå vinner valget, sier Snoen.

Vil prøve på offensiven

Samtidig har Trump tabbet seg ut tidligere, uten at det har fått avgjørende betydning, påpeker Snoen, som trekker fram Khan-skandalen fra demokratenes landsmøte.

Det samme sier statsviter og USA-ekspert Vårin Alme.

- Det vi hele tiden har tenkt at kommer til å felle Trump har ikke endt med å gjøre det, men dette kommer på et sånt tidspunkt og kommentarene er så skadende at det kan være avgjørende både for debatten som kommer mandag og fordi han ikke rekker å hente seg inn før valgdagen, tror Alme, som skriver om USA-valget på nettsiden amerikanskpolitikk.no,

- Tror du Trump vil trekke seg?

MIKROFONPROBLEM?: Donald Trumps snufsing fra debatten mot Hillary Clinton skapte oppsikt. I etter tid har Trump klaget på mikrofonen. Video: CNN Vis mer

- Han vil nok prøve å gå på offensiven igjen, slik vi allerede har sett i unnskyldningen hans hvor han i samme setning prøver å bruke dette mot Hillary, sier Alme.

Både Alme og de andre ekspertene tror Trump vil prøve å sverte Hillary Clinton ved å trekke fram kvinnehistoriene fra Bill Clintons fortid og Hillarys behandling av ektemannens sidesprang.

Samtidig vil Clinton utnytte Trumps tabbe for det det er verdt. I dagene framover venter ekspertene at flere uheldige episoder med kvinner kommer fram i dagen - lik historien om da Trump rystet den norske modellen Vendela Kirsebom med vulgær prat.

- Ironisk

Førsteamanuensis i internasjonale studier Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole synes det er ironisk at denne saken får så stor oppmerksomhet. Hun er usikker på hvor avgjørende saken vil bli.

- Det er litt ironisk. Donald Trump har sagt mange uakseptable ting mange ganger før, så det er uklart for meg hvorfor man plutselig skal sette strek i sanden på grunn av dette. Akkurat nå virker det likevel som det er det som har skjedd. Det er likevel verdt å merke seg at ingen av partioverhodene ennå har sagt at de trekker støtten til Trump, selv om partiet har tatt avstand fra det han har sagt. Dette kan være en typisk Trump-skandale som går over til mandag, sier Restad.

- Samtidig virker det kanskje som om begeret er fullt nå?

- Begeret burde ha vært fullt for lenge siden, men det er klart: Man trenger ikke meksikanere for å vinne valget, ei heller muslimer, men kvinner trenger man.

Hun også tror morgendagens TV-debatt med Hillary Clinton, den andre i rekken, blir viktig hvis Trump skal ha noen som helst mulighet.

KRITISERT KVINNER: Donald Trump svarte på kritikken han har fått for mange av sine ufine kommentarer rettet mot kvinner. I et intervju bortforklarte han det hele med at ha var i underholdningsbransjen på dette tidspunktet. Video: CNN Vis mer

- Det gjenstår å se om vi får en ny Donald Trump i debatten i morgen. Samtidig har han ikke impulskontroll, så det er vanskelig å si.

- Hvordan bør han oppføre seg?

- Han snakke om det som har skjedd og prøve å virke ektefølt i sin nyvunne respekt for kvinner, sier USA-eksperten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer