Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter sår tvil rundt skobeviset

Nye spor i studenterdrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tydelig skuffet hørte aktoratet ekspertene si at det trolig aldri har vært blod på skoene som tiltalte skal ha hatt på seg da han skal ha tatt livet av det kinesiske studentparet.

I Oslo tingrett torsdag sa sakkyndig vitne, senioringeniør Bente Mevåg ved Rettsmedisinsk institutt, at det ikke er funnet blodrester på skoene påtalemyndigheten mener tiltalte bar da han skal ha begått dobbeltdrapet i Oslo i fjor.

Hun sa at skoene heller ikke bærer preg av å ha vært utsatt for sterke kjemikalier eller vask for å få bort eventuelt blod.

Vitnet trakk også fram uttalelser fra kolleger i Nederland som har uttalt følgende: Dersom forutsetningen er at det har vært blod på et objekt, er det meget vanskelig ikke å finne rester av dette.

- Liten del

På åstedet hvor studentparet Yuhang Wu og Ningyan Yu ble funnet drept, er det funnet fottøyavtrykk avsatt i blod som kan stamme fra de aktuelle skoene. Men konklusjonene fra Nye Kripos på dette punktet er på ingen måte sikre.

Etter at Mevåg hadde vitnet, konfererte et tydelig oppgitt aktorat med henne. Deretter presiserte aktor, statsadvokat Inger Wiig, følgende overfor NTB:

- Vi betrakter skobeviset som bare en liten del av bevisene i denne saken. Det er summen av bevis som vi mener utpeker tiltalte som gjerningsmann.

- Har skobeviset blitt svekket i retten i dag?

- Det vil vi vurdere, sier Wiig.

Tauet

I retten torsdag kom det fram at tauet som ble funnet rundt den drepte jenta, inneholder DNA fra henne selv, den drepte kjæresten, tiltalte og en ukjent person.

DNAet som kan stamme fra tiltalte, er påvist på tre forskjellige punkter på tauet.

- Det interessante for oss er at det er funnet DNA fra en fremmed person på tauet. At det også er funnet DNA fra tiltalte i leiligheten til de drepte overrasker meg ikke. Han var en nær venn av dem og de tre var ofte sammen, sier forsvarer Marius Dietrichson til NTB.

Den drepte jentas minibankkort som aktoratet mener tiltalte tok ut penger med etter drapet, inneholder ikke DNA fra verken tiltalte eller jenta. Kortet har bare DNA fra mannen som fant minibankkortet på gaten.

- Fravær av DNA på kortet betyr ikke at vi kan utelukke at tiltalte har tatt på det. Fuktighet kan for eksempel ødelegge et DNA, sa senioringeniør Mevåg. (©NTB)