GRANSKES: Politiets teknikere har undersøkt bilen. Også kollisjonsekspertene i Rekon skal oprøve å finne svar på hva som skjedde da denne bilen traff hestevognen der Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) satt. Jentene døde senere av skadene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GRANSKES: Politiets teknikere har undersøkt bilen. Også kollisjonsekspertene i Rekon skal oprøve å finne svar på hva som skjedde da denne bilen traff hestevognen der Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) satt. Jentene døde senere av skadene. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Eksperter skal finne ut hvor fort sjåføren kjørte da han traff jentene

Kollisjonseksperter gransker hesteulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet håper å få gjennomført avhør med den siktede sjåføren i Bjørkelangen i morgen, opplyser lensmann Svein Engen i Aurskog-Høland overfor Dagbladet.

Sjåføren er siktet for uaktsom kjøring etter at Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) ble truffet bakfra da de var ute med hest og vogn på fylkesvei 229 sør for Bjørkelangen lørdag. Begge døde senere på sykehus.

Sjåføren av bilen har ikke vært i stand til å gjennomføre avhør med politiet. Årsaken til at vognen med jentene og bilen kolliderte er fortsatt uklart.

Kollisjonseksperter Nå er ingeniørfirmaet Rekon bedt om å bistå i jakten på å få svar på hvordan ulykken skjedde. Rekon er eksperter på utredning av trafikkulykker.

- Vi er ikke formelt oppnevnt ennå, men vår oppgave vil bli å forsøke å se hvilken plassering bilen og vogna hadde i veibanen, hva farta var under kollisjonen og hvordan siktforholdene var under kollisjonen, sier sivilingeniør og kollisjonseskpert Erik Aanerud til Dagbladet.

For å måle farta tar selskapet utgangspunkt i involvertes forklaringer og vitneforklaringer. Sammen med blant annet hvordan eventuelle skader på bil, vogn og de avdøde er kan ekspertene langt på vei anslå antatt hastighet på kjøretøyet. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen. Politiet har ikke mistenkt at sjåføren hadde ulovlig høy fart under ulykken. Det er få spor på stedet.

Aanerud var på påkjørselstedet og tok målinger og bilder i dag.

- Vi regner med å ha ferdig rapport om en måneds tid, sier han.

Vurderer rekonstruksjon Politiet vurderer å gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsesforløpet til uka. Der vil også Rekon være involvert. Til sammen åtte vitner er så langt avhørt, blant annet vedkommende som var først på stedet.

PÅKJØRSELSTEDET: Her ble jentene truffet. Foto: Endre Vellene
PÅKJØRSELSTEDET: Her ble jentene truffet. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Vi har også avhørt føreren av bil som kom i motgående kjørefelt oppe i bakken et stykke unna. Det er ingenting som tyder på at vedkommende er involvert i ulykken eller påvirket hendelsesforløpet på noen måte, sier lensmann Engen.

Politiet har ikke fått svar på blodprøvene av sjåføren. De har heller ikke fått svar på om telefonlogger gir svar på om han var i telefonen da jentene ble påkjørt.

Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med sjåførens advokat Gunhild Lærum så langt i dag, men hun bekrefter overfor NTB at politiet vil forsøke å avhøre mannen i morgen.

- Det vil være avhengig av dagsformen hans. Han går inn og ut av en type sjokktilstand etter det som har skjedd, så formen hans er veldig varierende, forklarer Lærum til NTB.