Eksperter slakter Tine

Det blåser friskt rundt bondenæringa og Tine Norske Meierier. Kritiske melkerøster setter store spørsmålstegn ved melkas helsebringende effekt. Statens ernæringsråd sluker heller ikke melkereklamen helt rått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Meierinæringa bruker udokumenterte helseargumenter til å selge produktene sine. Det er uholdbart og direkte spekulativt, sier Christian Drevon, professor dr.med. i Statens ernæringsråd.

Dagbladet har i en serie reportasjer denne uka satt et kritisk søkelys på melk og meieriprodukter.

Både forskere, leger og naturmedisinere har uttalt seg og pekt på mulige sammenhenger mellom nordmenns forkjærlighet for melk og sykdommer som diabetes, ørebetennelser hos barn, diaré og psykiske lidelser.

I Europeisk melkedrikkesammenheng skårer vi svært høyt. Årlig heller hver av oss innpå 133 liter av den hvite drikken.
- Flere titalls millioner reklamekroner går med til å framheve at melkedrikking gir overskudd, og at det styrker beinmassen vår. Sannheten er at argumentene og dokumentasjonen er så tynn, at myndighetene aldri burde latt dem stå uimotsagt, mener Drevon.

Udemokratisk

Han er kritisk til Tines ensidige fokusering på melkas helsebringende effekt.

- Sannheten er at meieriprodukter står for halvparten av det mettede fettet vi får i oss. Vi vet at dette øker konsentrasjonen av kolesterol, som igjen øker faren for hjerte- og karsykdommer, sier han.

Norge har 25000 melkeprodusenter, men vi svikter næringa. På fire år har redusert melkeforbruket med 14 liter.

- Det er helt tydelig at vi lar distriktspolitiske og økonomiske hensyn gå foran folks helse i denne saken. Det er alvorlig for et demokrati. Jeg vil gå så langt som til å si at meierinæringa lurer folk med sin skjeve framstilling, sier Drevon.

Ser rødt

De siste dagers reeportasjer i Dagbladet har fått næringa til å se rødt.

Forskere hevder det kan være sammenheng mellom tidlig introduksjon av kumelkbasert næring og risiko for diabetes.

Sp-mannen og bond Per N. Hagen, som er statssekretær i Kommunaldepartementet, frykter at slike oppslag kan bidra til å svekke næringa på sikt.

- Oppslaget er det verste jeg har sett, sier Stein Drogseth. Han er informasjonssjef i Tine Norske Meierier.

- Det finnes ingen vitenskapelig bevis for at melk kan gi ørebetennelse. At noen blir kvitt plager etter å ha kuttet ut meieriprodukter, er trolig helt tilfeldig, sier Ragnhild Rønneberg. Hun er forsknings- og utviklingssjef hos Tine.

Rønneberg understreker at melk er spesielt viktig for barn og unge og at det ikke er tvil om at den styrker skjelettet vårt.