Eksperter slår alarm: Tuberkulosen er på vei tilbake til Norge

Ny, komplisert versjon herjer i Øst-Europa.

SVÆRT BEKYMRET:  Overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelinga ved Oslo universitetssykehus, som også er landsfunksjon for tuberkulosepasienter, er svært bekymret for økningen av mulitiresistent tuberkulose i verden. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
SVÆRT BEKYMRET: Overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelinga ved Oslo universitetssykehus, som også er landsfunksjon for tuberkulosepasienter, er svært bekymret for økningen av mulitiresistent tuberkulose i verden. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvert år den 24. mars arrangeres Verdens tuberkulosedag for å sette søkelys på sykdommen, som er den andre mest dødelige og smittsomme etter hiv i verden.

Hvert minutt tar tuberkulose livet av tre mennesker i verden, noe som utgjør 4500 dødsfall hver dag.

- Det spesielle med tuberkulose er at det har så høy dødelighet, sier overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelinga ved Oslo universitetssykehus, som også er landsfunksjon for tuberkulosepasienter.

Dramatisk økning Antall resistente bakterier øker proporsjonalt med antibiotikabruk, og fører til at syke pasienter ikke blir friske av medisinen.

Bakterier kan bli resistente mot antibiotika fordi den endrer sitt arvemateriale (DNA) for å unngå å bli drept.

Mens vanlig tuberkulosebehandling varer seks måneder, må multiresistent tuberkulose behandles opp mot to år.

GOD BEHANDLING:  Ifølge overlegene har Norge en fjær i hatten for sin presise behandling av tuberkulose-pasienter. Det har aldri blitt påvist totalresistente tuberkulosebakterier i Norge, slik det har i India. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
GOD BEHANDLING: Ifølge overlegene har Norge en fjær i hatten for sin presise behandling av tuberkulose-pasienter. Det har aldri blitt påvist totalresistente tuberkulosebakterier i Norge, slik det har i India. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

- Mellom 2009 og 2011 har antall tilfeller med multiresistent tuberkulose fordoblet seg i de 22 landene med mest tuberkulose i verden. Dette er et stort problem og veldig farlig. I Norge er det ingen stor fare akkurat nå, men det kan også komme hit, sier Trude Bang, direktør i stiftelsen LHLs Internasjonale Tuberkulosestiftelse, som ble opprettet av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke 1. januar i år.

Tuberkulose er mest utbredt i Asia og sør for Sahara i Afrika.

Utbredt i Øst-Europa I Europa er det over 70 000 tilfeller av multiresistent tuberkulose hvert år, og 95 prosent av disse bor i Øst-Europa.

- Dette er veldig dramatisk. Dersom vi ikke gjør noe nå vil vi få et kjempestort problem. Det må utvikles nye medisiner og en ny vaksine mot tuberkulose. BCG-vaksinen er ikke effektiv nok, og gikk fra å være obligatorisk til frivillig for skolebarn for noen år siden.

Fordi tuberkulose er et fattigdomsproblem er det ikke oppmerksomhet rundt det, forteller Bang.

Hvert år behandler landsfunksjonen på Ullevål ved Oslo universitetssykehus mellom to og sju pasienter med multiresistente tuberkulosepasienter.

MULTIRESISTENT TUBERKULOSE:  Slik så utbredelsen av multiresistent tuberkulose hos tuberkulosepasienter ut i 2008. Kilde: ECDC TB TEAM, European Centre for Disease Prevention and Control
MULTIRESISTENT TUBERKULOSE: Slik så utbredelsen av multiresistent tuberkulose hos tuberkulosepasienter ut i 2008. Kilde: ECDC TB TEAM, European Centre for Disease Prevention and Control Vis mer

- I Øst-Europa og i sørlige Afrika er multiresistent tuberkulose et kjempeproblem sammen med hiv. Hiv-positive har lettere for å få tuberkulose fordi de har et lavt immunforsvar. Og når de syke ikke får behandling smitter de andre. Men det er vi som kan få dette tilbake på oss igjen, sier Bang.

- Regjeringa prater om at kvinner dør i barsel, og dette er kjempeviktig. Men dobbelt så mange kvinner dør i dag av tuberkulose som i barsel, og det er ikke like mange klar over.

Ikke bare negativt Professor i bekteriologi ved Universitetet i Bergen, Harald Wilker, understreker at det har vært en generell tuberkulose-tilbakegang på verdensbasis siden rundt 2006.

- Mitt standpunkt er at WHO er i ferd med å få overtaket på tuberkulosen. Dødeligheten av tuberkulose har også sunket betydelig og mange regioner ligger an til å oppnå milleniumsmålet innen 2015 med en 50 prosent reduksjon i dødelighet siden 1990. Det er derfor viktig å følge opp WHO sin kamp, og WHO trenger mer penger til dette formålet.

Urovekkende bakteriefunn i India Ekstraresistente bakterier er enda vanskeligere å behandle enn mulitresistente bakterier, mens det siste stadiet av bakterien, totalresistent tuberkulose, er svært vanskelig å stoppe, da nærmest ingen medisin hemmer den.

I India er der blitt rapportert om flere tilfeller av totalresistent tuberkulose, til tross for at dette har blitt benektet av indiske myndigheter.

- Det er nytt men ikke uventet at det nå finnes totalresistent tuberkulose. Det kommer til å spre seg fra India, men jeg tør ikke si noe om hvor stort omfanget vil bli. Det er som gonore, som har utviklet seg til multiresistent gonore og som har spredt seg gjennom sexturismen, sier Berild.

- Fingeren i jorda I 2010 publiserte forskere en studie i det medisinske tidsskriftet Lancet som sa at 1,5 prosent av pasientene undersøkt i den indiske delstaten Tamil Nadu hadde en bakterie resistent mot nesten all antibiotika.

IKKE HOS NORDMENN:  Tuberkulose  finnes i liten grad blant norsk-fødte nordmenn. Det er sjelden vi ser tuberkulose hos nordmenn, det er bare hos eldre som ble smittet før krigen, og hvor sykdommen har blusset opp igjen, sier  Dag Berild. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
IKKE HOS NORDMENN: Tuberkulose finnes i liten grad blant norsk-fødte nordmenn. Det er sjelden vi ser tuberkulose hos nordmenn, det er bare hos eldre som ble smittet før krigen, og hvor sykdommen har blusset opp igjen, sier Dag Berild. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

- Vi må bare stikke fingeren i jorda og se at dette også vil komme til Norge, og da må vi sette inn alle ressurser. Vi være beredt på å hjelpe våre naboland, det gjør ikke noe om vi har egeninteresse i dette, sier han videre.

- Det er grusomt. India, hvor myndighetene forsøker å legge lokk på det, og Iran er verst. Dette er utelukkende en politisk sak.

Folkesykdom i Norge På slutten av 1940-årene var tuberkulose en folkesykdom i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet hadde Norge en av Europas høyeste forekomster med rundt 7000 dødsfall årlig.

På den tiden hadde Norge to millioner innbyggere.

- I Norge var tidligere hver sjuende nordmann smitta. Etter krigen bodde nordmenn mindre tett og fikk bedre sosiale forhold. Så kom tuberkulosemedisinen, sier Berild.

Tidligere ble tuberkulose kalt tæring eller galloperende svinsot i Norge, opplyser overlegen.

MYE MULTIRESISTENS:  - I 2011 ble det påvist 8,7 millioner nye, aktive tilfeller av tuberkulose. Av disse får en halv million multiresistens, sier tuberkuloseekspert von der Lippe.
Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
MYE MULTIRESISTENS: - I 2011 ble det påvist 8,7 millioner nye, aktive tilfeller av tuberkulose. Av disse får en halv million multiresistens, sier tuberkuloseekspert von der Lippe. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

- Det er sjelden vi ser tuberkulose hos nordmenn i dag, det er bare hos eldre som ble smittet før krigen, og hvor sykdommen har blusset opp igjen, sier han videre.

Denne måneden offentliggjorde Folkehelseinstituttet tall som viser at det i 2011 ble meldt 361 tilfeller av tuberkulose i Norge. Dette er det høyeste antallet her i landet siden 1982.

De fleste pasientene er født utenlands.

- Utbredelsen av tuberkulose eksploderte med hiv- og aids-epidemien på 90-tallet, sier Norges fremste ekspert på tuberkulose, seksjonsoverlege Bent von der Lippe ved Oslo universitetssykehus.

Kan smitte uten symptomer En tredjedel av verdens befolkning, eller to milliarder mennesker, har tuberkulose. Rundt ti prosent av disse utvikler sykdommen mens resten er bærere og kan smitte, ifølge Folkehelseinstituttet.

Flere leger er oppriktig redde for verdens økte antibiotikabruk, og Ulf R. Dahle, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, sier til Dagbladet at «verste scenario er at flere personer vil dø av infeksjonssykdommer igjen».

STORT PROBLEM :  ALVORLIG: 1,4 millioner mennesker døde av tuberkulose samme år. Hvert minutt tar tuberkulose livet av tre mennesker i verden, noe som utgjør 4500 dødsfall hver dag, ifølge FN. Dette bildet ble tatt i dag, på verdens tuberkulosedag i Peshawari  Pakistan. Foto: EPA / Arshad Arbab / NTB Scanpix
STORT PROBLEM : ALVORLIG: 1,4 millioner mennesker døde av tuberkulose samme år. Hvert minutt tar tuberkulose livet av tre mennesker i verden, noe som utgjør 4500 dødsfall hver dag, ifølge FN. Dette bildet ble tatt i dag, på verdens tuberkulosedag i Peshawari Pakistan. Foto: EPA / Arshad Arbab / NTB Scanpix Vis mer

Tuberkulose

• Tuberkulose skyldes mykobakterien Mycobacterium tuberculosis. Den ble oppdaget av den tyske legen Robert Koch i 1882.

• Tuberkulose smitter med luftsmitte eller fjerndråpesmitte. Ved hosting, nysing og snakking frigjøres bitte små smitteførende dråper eller aerosoler til luften ved tuberkulose i lungene.

• Tuberkulose er i dag et av verdens store helseproblemer. En regner med at en tredjedel av verdens befolkning er infisert med Mycobacterium tuberculosis.

• Albert Schatz, Selman Waksman og deres medarbeidere oppdaget i 1943 at aminoglykosidet streptomycindet kunne kurere tuberkulose.

• Fram til 1950 var tuberkulose en folkesykdom i Norge.

• I 1990-årene ble multiresistent tuberkulose (MDR-TB) en fryktet diagnose og en utfordring å behandle.

• I 2006 ble det i Norge meldt 296 tilfeller av tuberkuløs sykdom, og antallet har gjennom noen år ligget der omkring.

• BCG-vaksinen er den eneste kjente vaksinen mot tuberkulose, men denne er ikke lenger obligatorisk for norske skoleelever fordi virkningen ikke er like god som først antatt.

• Bare et mindretall, rundt 10 prosent av de som har smitten i seg, utvikler sykdom.

• Tuberkulosebakterien finnes i fire varianter, uniresistente bakterier, multiresistente bakterier, ekstraresistente bakterier og totalresistente bakterier.

Kilde: snl.no, Ulf R. Dahle og tidsskriftet.no, Folkehelseinstituttet - fhi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer