Eksperter spår olje- krise

BERGEN (Dagbladet): Professor Øystein Noreng utelukker ikke at verden kan oppleve en ny oljekrise, men han tror den i så fall blir kortvarig. - Vi risikerer et børskrakk over hele verden om krisa blir langvarig, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spotprisen for olje fra Nordsjøen var tirsdag oppe i 36,24 dollar fatet. Den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate ble i går morges notert til 33,95 dollar fatet.

Den europeiske sentralbanksjefen sier høye oljepriser og svak euro har større effekt på inflasjonen enn ventet. Med økt inflasjon kommer et sterkere press på sentralbankene for å øke rentene.

Sammen med USAs president truer EU med tiltak for å få presset oljeprisene nedover.

- Panikk

Øystein Noreng, professor i petroleumsøkonomi, mener prisene godt kan nå nye høyder. 40 og 50 dollar fatet kan bli prisen hvis panikken i markedet får feste seg, men prisene kan og falle dypt igjen hvis OPEC ikke klarer å holde intern disiplin.

- Panikk i markedet, med betydelig høyere priser enn i dag, kan få så stor makroøkonomisk belastning at store selskaper vil få betalingsproblemer, og vi risikerer børskrakk over hele verden, sier Noreng.
- For øvrig er store oljelaster på vei fra Midtøsten til USA. De bruker 45- 60 dager på frakten over havet. Disse elementene taler imot ny oljekrise, men jeg utelukker ikke en veldig kortsiktig krise i markedet. Nå må også den norske statsministeren passe på å holde tunga rett i munnen, sier Noreng.

Han minner om at oljeprisen var ti dollar fatet for bare halvannet år siden. Da måtte de store oljeproduserende landene iverksette tiltak for å øke prisene ved å skru igjen produksjonskranene.

Spår krise

Generalsekretær Ali Rodriguez i oljekartellet OPEC, som har besøkt Norges oljeminister Olav Akselsen denne uka, har lagt en del av skylda for de høye oljeprisene på importørlandene. Han mener at høye oljeavgifter i forbrukerlandene, kombinert med flaskehalser i oljeraffineriene, har gjort hele markedet betent.

Oljeanalytiker Marten van Mourik i analyseselskapet Petrodata skal ifølge Dagens Næringsliv ha spådd at verden går mot en ny oljekrise. Han mener økt produksjon fra nye felt ikke vil kunne erstatte redusert produksjon på gamle felt og fylle opp den økende etterspørselen samtidig.
På norsk sokkel produseres alt hva utstyret tåler. Her er det ingenting mer å hente, men i Saudi-Arabia finnes store mengder å sende ut på markedet om OPEC velger en slik løsning på møtet i Wien søndag.

Irak er som alltid en ukjent faktor for oljeanalytikerne.