Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter spår store sivile tap

Hæren i Pakistan går til krig mot Taliban med bakkestyrker og kampfly. - Dette vil utvilsomt bli blodig, sier terrorekspert.

PÅ FLUKT: Familien har forlatt landsbyen I Waziristan for å slippe de blodige kampene i området.

Foto: Ishtiaq Mahsud/AP/Scanpix
PÅ FLUKT: Familien har forlatt landsbyen I Waziristan for å slippe de blodige kampene i området. Foto: Ishtiaq Mahsud/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Etter en rekke blodige opprørsangrep fra Taliban i Pakistan de siste ukene, har hæren innledet en omfattende bakkeoperasjon for å bekjempe Taliban i Sør-Waziristan.

28 000 soldater settes nå inn mot 10 000 opprørere, melder Al Jazeera.

Forventer store tap

Militæret har i flere måneder angrepet opprørsstillinger i området fra lufta for å redusere de militante islamistenes kampstyrke. I dag gikk soldater inn i det opprørskontrollerte området med støtte fra krigsfly og kamphelikoptre.

- Dette vil utvilsomt bli blodig. Både sivile og militære tap vil bli store, sier Brynjar Lia, terrorekspert og forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

80 000 på flukt

Lia forklarer at hæren i Pakistan erfaringsmessig ikke er spesielt dyktige i opprørskrig.

- De har mest utstyr for konvensjonell kamp for å forsvare landet mot India. I tillegg er det ulent terreng i området, hvilket er utfordrende for vanlig krigføring, sier Lia til Dagbladet.

Det bor 500 000 mennesker i Sør-Waziristan. 80 000 av dem er allerede på flykt fra krigen, melder politikken.dk.

175 døde allerede
Bakkeoperasjonen i Pakistan blir innledet etter to uker med voldsomme angrep fra opprørerne.

Siden 5. oktober har væpnede grupper angrepet FN-kontorer, markeder fulle av sivile, politistasjoner og hærens hovedkvarter i Rawalpindi — angrep som har krevd minst 175 liv.

Ifølge en tjenestemann setter myndighetene inn både soldater, halvmilitære og politi i en utvidet aksjon som til slutt vil omfatte 60.000 mann.

BAKKEKRIG: Pakistanske styrker i utkanten av Wasiristan, der kampene mot Taliban og Al Qaida nå trappes kraftig opp. 30 000 soldater er involvert i bakkeoffensiven som vil foregå inn mot grenseområdene til Afghanistan.

Foto: Ijaz Muhammad/AP/Scanpix
BAKKEKRIG: Pakistanske styrker i utkanten av Wasiristan, der kampene mot Taliban og Al Qaida nå trappes kraftig opp. 30 000 soldater er involvert i bakkeoffensiven som vil foregå inn mot grenseområdene til Afghanistan. Foto: Ijaz Muhammad/AP/Scanpix Vis mer

- Hvis hæren går inn med full styrke, har ikke Taliban en sjanse, sier Lia.

Mange mot krigen
Men situasjonen er likevel kompleks. Ikke alle pakistanere støtter en krig mot Taliban.

- Mange mener dette er en krig som Pakistan kjemper på vegne av USA, forteller Lia.

Han tror på en våpenhvile hvis de sivile og militære tapene blir høye.

- Blir langvarig
NUPI-forsker Laila Bokhari, som har jobbet med Pakistan- og terroriske-spørsmål siden 2001, tror opprøret mot Taliban vil bli langvarig.

- Ulike Taliban-grupper og andre utenlandske terrorister står svært sterkt i disse områdene, og vil antakelig yte betydelig motstand. Dette vil trolig bety store sivile og militære tap, sier Bokhari.

- Etter de siste ukenes opprørsangrep, er det et enormt press på den pakistanske regjeringen og forsvaret for å vise at de har kontroll og tar ansvar, sier Bokhari.

LANGVARIG KRIG: Forsker på NUPI, Laila Bokhari, tror krigen mot Taliban i Pakistan blir langvarig og blodig. FOTO: Agnete Brun
LANGVARIG KRIG: Forsker på NUPI, Laila Bokhari, tror krigen mot Taliban i Pakistan blir langvarig og blodig. FOTO: Agnete Brun Vis mer

Nøye planlagt
Hun tror offensiven fra hæren har vært nøye planlangt.

- Jeg har hørt om en mulig offensiv mot disse områdene siden juni. Folk har fått beskjed om å komme seg unna og i sikkerhet, men jeg vet ikke hvor mange som har fulgt disse rådene, sier Bokhari.

Noe av utfordringen er også at Taliban tilbyr tjenester som politi, rettssystem, utdaningssystem, helsesystem i disse områdene, forklarer NUPI-forskeren.

- Men de har også spredt frykt og det har vært en rekke blodige opptøyer også her.

- Likevel vil det bli et tomrom hvis Taliban fjernes, som må fylles med noe for å få samfunnet til å fungere. Ikke alle problemer i området kan løses ved hjelp av militære midler, sier Bokhari.

Taliban viser muskler
Hun presiserer at hærens offensiv som pågår nå er svært viktig for å fjerne baser, treningsleirer og for å ta ut lederskiktet til Taliban.

Bokhari tror Talibans angrep mot sentrale områder i Pakistan de siste dagene er et tegn på at de ønsker å vise at de fortsatt har muskler, og fortsatt kan ramme den pakistanske staten hardt.

- Det har vært flere mislykkede offensiver - både militære og politiske - mot Taliban i dette området tidligere. Man har prøvd å få ut Taliban på flere måter, men har kanskje ikke slått hardt nok ned. Det er vanskelig å si om hæren vil klare det denne gangen, men de legger i hvert fall store ressurser og mye vilje i dette nå, sier Bokhari.

STØTTER IKKE KRIGEN: Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt mener mange pakistanere ikke støtter krigen mot Taliban. FOTO: SCANPIX
STØTTER IKKE KRIGEN: Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt mener mange pakistanere ikke støtter krigen mot Taliban. FOTO: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media