<strong>RØYKFRITT:</strong> En gruppe internasjonale eksperter mener en røykfri verden er oppnåelig. Foto: Bjørn Langsem
RØYKFRITT: En gruppe internasjonale eksperter mener en røykfri verden er oppnåelig. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Eksperter tror på tobakksfri verden innen 2040

På verdensbasis dør rundt 6 millioner mennesker årlig som følge av tobakksbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En verden fri for tobakk og de skadelige helsevirkningene den medfører, kan bli en realitet innen 30 år, mener en gruppe internasjonale helseeksperter.

Dersom scenarioet skal bli til virkelighet, må kreves imidlertid politisk vilje og strengere tiltak mot tobakksindustrien, skriver forskerne i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Tobakkssalget bør fases globalt innen 2040, mener ekspertgruppen, som ber om at kampen mot tobakksbruk trappes opp kraftig.

Det anslås at en milliard mennesker kommer til å dø som følge av røyking og annen tobakksbruk i dette århundret - med mindre reguleringen strammes inn. Over 80 prosent av dødsfallene kommer til å skje i fattigere land, ifølge helseekspertene.

- En verden der tobakk er ute av syne, ute av sinn og ute av mote - dog ikke forbudt - er oppnåelig innen mindre enn tre tiår. Men bare dersom regjeringer, internasjonale organer, som FN og Verdens helseorganisasjon WHO, og sivilsamfunnet engasjerer seg, sier en av artikkelforfatterne, Robert Beaglehole ved New Zealands University of Auckland.

I hans definisjon av en tobakksfri verden, bruker færre enn 5 prosent av den voksne befolkningen tobakk.

På verdensbasis dør rundt 6 millioner mennesker årlig som følge av tobakksbruk, ifølge WHO.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer