Eksperter tror rentebunnen er nær

Uenige om det blir rentekutt onsdag.

NYTT RENTEMØTE ONSDAG: Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan kutte renta igjen onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NYTT RENTEMØTE ONSDAG: Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan kutte renta igjen onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Makroøkonomene er uenige om det blir rentekutt på onsdagens rentemøte, men er enige om at rentebunnen kan være nær.


Norges Bank har siden finanskrisen rammet landet kuttet styringsrenta seks ganger fra en topp på 5,25 prosent i oktober i fjor til 1,5 prosent i mai. Flere makroøkonomer tror at renta ikke skal så veldig mye mer ned. Onsdag er det nytt rentemøte i Norges Bank.

- Jeg tror styringsrenta blir kuttet med 0,25 prosentpoeng. Samtidig vil Norges Bank enten signalisere at rentebunnen er nådd eller at det er lite sannsynlig at det vil komme flere rentekutt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Hun tror at rentene vil holde seg lave til over neste sommer, for deretter å begynne å stige svakt.


Tegn til bedring?

Den siste tiden har det kommet flere positive tegn til at den økonomiske krisen har avtatt i styrke. Onsdag kom tall som viste en fortsatt høy prisvekst, og Statistisk sentralbyrå oppjusterer sine anslag for framtidige olje- og gassinvesteringer.

Holvik tror at likevel at Norges Bank i sin rentevurdering vil legge størst vekt på utviklingen i norske bedrifter. Selv om utsiktene nå er litt bedre, venter hun flere konkurser og høyere arbeidsledighet i tiden framover.

- Det er stor usikkerhet om hva som er den faktiske situasjonen i norsk og internasjonal økonomi. Det som gjør det komplisert i Norge er den kraftige todelingen av økonomien der husholdningene har det veldig greit mens bedriftene sliter med tilgang på lån, sier Holvik.


Endrer prognoser

Samtidig med rentemøtet legger Norges Bank fram en ny pengepolitisk rapport som vurderer utsiktene for renten og kommer med nye anslag for utviklingen i norsk økonomi.

DnB NOR har allerede justert sitt rentesyn og tror at en rentenedsettelse først kommer etter sommeren.

- Det er neppe grunn til å vente rentekutt nå ettersom nedsiderisikoen er blitt dempet, og det er kommet noen lyspunkter i vekstbildet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR.

Han er dermed på linje med et flertall av norske makroøkonomer. En sammenstilling foretatt av TDN Finans viser at ti av tolv makroøkonomer venter en uendret rente på 1,5 prosent etter rentemøtet onsdag 17. juni.

(NTB)