Eksperter tviler på Obamas strategi

Amerikanske analytikere har liten tro på at president Barack Obama vil lykkes med å knuse opprørsgruppen Den islamske stat (IS).

TVILER:  Amerikanske analytikere tviler på om president Barack Obama vil lykkes i å knuse IS og bygge opp en mer USA-vennlig opprørsstyrke i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
TVILER: Amerikanske analytikere tviler på om president Barack Obama vil lykkes i å knuse IS og bygge opp en mer USA-vennlig opprørsstyrke i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foruten å bombe IS-mål i Syria og Irak, vil Obama nå ruste opp de mer USA-vennlige opprørerne i Syria.

- En strategi basert på eksistensen til en effektiv og moderat opprørsstyrke i Syria, er dømt til å mislykkes, mener Marc Lynch i tankesmia Center for a New American Security.

Ingen troverdig partnere USA har ingen troverdige partnere i Syria, mener Lynch, som også er professor ved George Washington University.

- Amerikanske luftangrep mot IS i Syria er derfor ingen farbar vei, verken mot politisk eller strategisk suksess, sier han.

Christopher Chivvis i tankesmia RAND Corporation tror heller ikke at IS kan slås ved hjelp av luftangrep.

- Luftangrep kan nok påføre dem betydelig skade, men vi vil ikke være i stand til å slå dem ved hjelp av luftangrep alene, sier han.

Strategisk dilemma Obama utelukker bruk av amerikanske bakkestyrker i kampen mot IS.

- Washington står derfor overfor et stort strategisk dilemma, mener Chivvis.

Selv om USA skulle lykkes i å bygge opp en effektiv og moderat opprørsstyrke i Syria, vil det være langt fram, mener Seth Jones, en tidligere rådgiver for amerikanske spesialstyrker.

Han frykter at USA ved å bombe IS-mål i praksis gir president Bashar al-Assad en hjelpende hånd, noe som vil tvinge Washington til å trappe opp.

- Det er definitivt en fare for opptrapping i Syria. Jeg tror det vil være vanskelig for USA å stikke tåa i vannet, uten å bli trukket under, sier Jones.

(NTB)