Eksperter tviler på Obamas strategi

Amerikanske analytikere har liten tro på at president Barack Obama vil lykkes med å knuse opprørsgruppen Den islamske stat (IS).

TVILER:  Amerikanske analytikere tviler på om president Barack Obama vil lykkes i å knuse IS og bygge opp en mer USA-vennlig opprørsstyrke i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
TVILER: Amerikanske analytikere tviler på om president Barack Obama vil lykkes i å knuse IS og bygge opp en mer USA-vennlig opprørsstyrke i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Foruten å bombe IS-mål i Syria og Irak, vil Obama nå ruste opp de mer USA-vennlige opprørerne i Syria.

- En strategi basert på eksistensen til en effektiv og moderat opprørsstyrke i Syria, er dømt til å mislykkes, mener Marc Lynch i tankesmia Center for a New American Security.

Ingen troverdig partnere USA har ingen troverdige partnere i Syria, mener Lynch, som også er professor ved George Washington University.

- Amerikanske luftangrep mot IS i Syria er derfor ingen farbar vei, verken mot politisk eller strategisk suksess, sier han.

Christopher Chivvis i tankesmia RAND Corporation tror heller ikke at IS kan slås ved hjelp av luftangrep.

- Luftangrep kan nok påføre dem betydelig skade, men vi vil ikke være i stand til å slå dem ved hjelp av luftangrep alene, sier han.

Strategisk dilemma Obama utelukker bruk av amerikanske bakkestyrker i kampen mot IS.

- Washington står derfor overfor et stort strategisk dilemma, mener Chivvis.

Selv om USA skulle lykkes i å bygge opp en effektiv og moderat opprørsstyrke i Syria, vil det være langt fram, mener Seth Jones, en tidligere rådgiver for amerikanske spesialstyrker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer