Omikron:

Eksperter uenige om tiltak

Professor Steinar Westin mener at regjeringen bør gjøre alt de kan for å bremse spredningen av omikron. Immunolog Gunnveig Grødeland mener imidlertid at terskelen må være høy før man innfører strengere innreiserestriksjoner.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Mandag innførte regjeringen en rekke tiltak for å bremse spredningen av den nye coronavarianten, omikron.

WHO advarte mandag morgen om at virusvarianten trolig vil spre seg over hele verden, og at den utgjør en svært høy global risiko.

- For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, skriver helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Blant de nye tiltakene som har blitt satt inn for å bremse spredningen av viruset, er at også fullvaksinerte må i karantene, dersom det er grunn til å tro at et husstandsmedlem er smittet av den nye virusvarianten.

- Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den, sier Kjerkol.

Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre har kalt inn til pressekonferanse om nye coronatiltak tirsdag. Den blir trolig rundt klokka 12, rett etter at statsminsteren har redegjort for coronasituasjonen overfor Stortinget.

Mandag ettermiddag bekreftet Støre overfor Dagbladet at det kom til å bli innført nye tiltak i morgen.

- Bruk alle midler

Natt til lørdag innførte regjeringen også strengere innreisetiltak for folk som ankommer Norge fra Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi.

Den nye virusvarianten har imidlertid blitt påvist i en rekke europeiske land, og det fortsetter å dukke opp over hele verden.

Derfor mener Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, at det må bli innført strengere tiltak enn det som ble innført i dag.

- Jeg mener at regjeringen bør bruke alle de midlene den kan for å forsinke at varianten kommer til Norge. Den kan antakeligvis ikke stoppes, men man kan bremse spredningen, sier han og legger til:

- Vi må snarest gjøre hva vi kan for å hindre at viruset kommer til landet, ved blant annet å stramme inn på flyplasskontrollen.

- Dårligere rustet nå

Ifølge Westin bør regjeringen innføre tiltak mot importsmitte og øke beredskapen betraktelig. Til nå mener han at regjeringen ikke har handlet raskt nok.

- Jeg syntes at myndighetene har vært svært bakpå med smitteverntiltak allerede før den nye varianten dukket opp. Regjeringen gjør for lite og de gjør det for seint, sier Westin.

Etter hans mening har folk flest innstilt seg på at pandemien egentlig er over. Det mener han kan bli ypperst problematisk i møte med omikronvarianten.

FORSINKE SPREDNING: Professor Steinar Westin mener at regjeringen må ta i bruk alle de grepene de kan for å forsinke spredningen av omikron. Foto: Privat
FORSINKE SPREDNING: Professor Steinar Westin mener at regjeringen må ta i bruk alle de grepene de kan for å forsinke spredningen av omikron. Foto: Privat Vis mer

- Vi er antakelig dårligere rustet nå. Regjeringen må ta i bruk alle tiltak den kan for å forhindre smitteimport og spredning, så lenge de kan, for å hindre at omikron kommer innenfor landegrensen. Det bør gjøres så raskt så mulig, sier Westin.

Det er forventet at vi står overfor en vinter med både influensa og andre luftveissykdommer. Derfor mener Westin at det er katastrofe dersom den nye varianten får anmarsj, på toppen av de andre luftveissykdommene som herjer.

Westin understreker også at vi fortsatt vet altfor lite om virusvariantens egenskaper. Derfor mener han at vi ikke kan risikere at det får spre seg fort.

- Tross alt demokrati

Gunnveig Grødeland, professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid at regjeringen håndterer situasjonen på en fornuftig måte og at strengere innreiserestriksjoner ikke kommer til å ha en betydelig effekt.

Hun mener heller ikke at det er nødvendig å innføre på sikt.

- Hvis man venter med det, kan man like gjerne droppe det. Det er allerede påvist i en rekke land i Europa, så det virker tilsynelatende som at det har en liten hensikt, sier Grødeland til Dagbladet.

Selv om hun mener at innreiserestriksjoner virker mot sin hensikt, påpeker hun at det likevel kan være aktuelt å vurdere mer testing ved innreise.

- Da må det bli innført på alle grenseovergangene til landet, ellers har det lite effekt, understreker hun.

Professoren mener at det er langt viktigere å opprettholde kravet om karantene ved innreise, og at man vurderer tiltakene opp mot de konsekvensene de har for enkeltpersonen.

- Så langt er det bra at regjeringen utviser edruelighet i møte med virusvarianten. Det er ikke alltid riktig å innføre de strengeste tiltakene med det samme, uten at vi vet nok om viruset. Når man opererer med tiltak som kan være veldig inngripende for friheten til den enkelte, så må man sette terskelen høyt for å innføre dem. Vi lever tross alt i et demokrati, sier hun.

Bekymret for vaksineeffekt

Ifølge Grødeland er det mye som tyder på at omikronvarianten ikke er mer sykdomsframkallende enn deltavarianten.

- Det er et ganske viktig poeng at viruset ble oppdaget i et udetekterbart smittetilfelle og ikke på sykehuset. Det impliserer at omikron er relativ lik som delta-varianten, altså at det er en høyere risiko for eldre personer, og personer med underliggende sykdommer, men ikke like mye for unge og barn, sier hun.

Professoren understreker at det er langt flere ting vi ikke vet, enn det vi vet om varianten. Men ut fra det man vet, er det flere ting som tyder på at den kan være med smittsom.

Hun er likevel langt mer bekymret for at de vaksinene vi har nå ikke er like effektive mot denne virusvarianten.

- Det avgjørende punktet er vaksineeffekten. Det er trolig at vaksinene vil ha en redusert effekt når det gjelder beskyttelse mot smitte eller mild sykdom i møte med omikron, men vaksinen vil trolig ha god effekt mot alvorlig sykdom, sier hun og legger til:

- Derfor er det viktig at de personene som er i risikogruppen nå blir vaksinert med en tredje dose.

Om varianten kommer til å spre seg som ild i tørt gress når den kommer til Norge, er fortsatt usikkert. Grødeland påpeker at det kan være en betydelig forskjell på hvordan viruset sprer seg i Sør-Afrika og i Norge.

- De tallene vi allerede har er fra smittespredning blant en uvaksinert befolkning, så vi vet ikke hvordan dette vil utspille seg i Norge, der en stor del av befolkningen allerede er vaksinert, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer