Eksperter vil undersøke isolert stamme

Peruvianske myndigheter mener de kan være truet av tømmerhogst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Peruvianske myndigheter skal sende et team med eksperter til området der det bor en indianerstamme som trolig ikke har vært i kontakt med andre mennesker før.

Beslutningen kommer etter at en brasiliansk forsker har hevdet at illegal tømmerhogst får stammer til å flykte fra Peru til Brasil, ifølge nyhetsbyrået AP.

De første bildene av stammen ble publisert i forrige uke, og viser hvordan kroppsmalte indianere forsøker å skyte på et helikopter med pil og bue.

Antropologer mener det kan være så mange som 14 totalt isolerte stammer i Peru, og like mange i Brasil. Nå skal flere antropologer, ingeniører og guider dra til det nesten ubebodde området i Amazonas.

De skal fly over området igjen, og lete etter spor på om stammen er drevet fra Peru til Brasil.

Ødelegger stammenes område

Det har vært stor debatt om det er riktig å kontakte den isolerte stammen, også på grunn av faren for at de er ekstra mottakelige for smittsomme sykdommer utenfra. Nå begrunner altså myndighetene det med at de vil indianernes beste.

Ulovlig hogst har ført til sammenstøt mellom tømmerhoggere og indianerstammer, og flere stammer har blitt slettet ut. Indianerstammene er nomader, og kan trolig oppleve at steder de har pleid å dra til før, er ødelagt av ulovlig hogst.

Eksperter vil undersøke isolert stamme

- Det er deres land, og tømmerhoggerne invaderer det, ødelegger det og kutter det ned, sier forskeren David Hill til den London-baserte gruppen Survival International.

Marco Tulio Valverde, som er rådgiver for fylket som grenser mot Brasil, sier at Peru ikke har kapasitet til å håndtere reservatene der slike stammer lever.

Rike naturressurser

Selv om det er mange som ivrer etter å beskytte de sårbare stammene, er det noen som benekter at de i det hele tatt eksisterer.

Ulike myndighetspersoner har påstått at det egentlig ikke finnes slike stammer, og at ideen om dem har oppstått for å beskytte de verdifulle olje- og tømmerressursene i områdene.

President Alan Garcia skrev i et avisinnlegg i fjor at ideen om de isolerte jungelstammene er oppstått for å hindre oljeboring i områdene.

Ifølge Survival International, som forsvarer urbefolkningens rettigheter, er det flere enn 100 gjenlevende, isolerte stammer igjen i verden. Over halvparten av disse er enten i Peru eller Brasil.