Slaget om Mosul er i gang

Eksperter: Slik skal de knuse IS i Irak

Angriper med tretrinnsrakett mot ekstremistgruppa. 

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? I denne videoen får du en forklaring. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slaget om Mosul startet i dag, og verdenssamfunnet følger utviklinga.

I slutten av august kapret irakiske regjeringstyrker byen Quayyarah sør for Mosul, hvor en logistisk base for operasjonen er laget.

Siden den gang har flybasen blitt pusset opp for å sørge for at fraktfly med ammunisjon, drivstoff og rasjoner kan lande der og bli fraktet derfra direkte til frontlinjen.

Det forklarer Michael Knight ved tenketanken Washington Institute for Near East Policy i en kronikk publisert i BBC.

Rundt 560 amerikanske militære rådgivere er ifølge ham, flyttet til Qayyarah å gi råd og bistå i offensiven.

Orlogskaptein Thomas Slensvik, hovedlærer i strategi og doktrine i Forsvaret , mener slaget vil bli utkjempet i tre steg.

SITUASJONEN I DAG: Kartet viser hvilke deler i Irak som er kontrollert av kurdere (grønt), IS (grått), og den irakiske regjeringen (oransje) i sør. Grafikk: Dagbladet / Graphic News
SITUASJONEN I DAG: Kartet viser hvilke deler i Irak som er kontrollert av kurdere (grønt), IS (grått), og den irakiske regjeringen (oransje) i sør. Grafikk: Dagbladet / Graphic News Vis mer

1. Omringe byen.

Første steg i krigen blir å omringe byen. Allerede har kurdiske styrker kontroll nord og øst for Mosul, utenfor et belte på 40-50 km. De ventes nå å rykke nærmere bykjernen. Parallelt vil irakiske regjeringsstyrker rykke nærmere bykjernen fra sør, og etterhvert forsøke å omringe byen i vest, mener Slensvik.

2. Feste grepet om nærområdene.

RAKETTER: Peshmerga-styrker angriper IS med raketter 17.oktober. Foto: Yunus Keles / Andolou Agency / NTB SCANPIX. 
RAKETTER: Peshmerga-styrker angriper IS med raketter 17.oktober. Foto: Yunus Keles / Andolou Agency / NTB SCANPIX.  Vis mer

Steg nummer to blir ifølge Slensvik å sikre kontrollen over omkringliggende områder.

For eksempel kan det, når hovedstyrken rykker fram til Mosul, hende IS gjemmer mindre tropper eller celler som kan prøve å ødelegge motstandernes forsyningslinjer fram til fronten bakfra.

Videre vil koalisjonen sørge for å sikre kontrollen i omkringliggende landsbyer som tidligere har vært IS-kontrollert og innfartsveier til Mosul.

3. Gatekamper

Det tredje steget - og sannsynligvis det mest langvarige - blir å ta selve byen. Her er det ifølge eksperten duket for det som kan bli langvarige gatekamper.

- Det blir gatekamper fra hus til hus hvor man vil benytte seg av bombefeller, snikskyttere. Man frykter også at IS har laget underjordiske tunneler som er fylt med olje og som vil kunne vanskeliggjøre framrykkingen av enkelte deler av byen, sier han.

Han tror det siste steget vil bli det mest krevende. Alt tyder så langt på at kampene vil hale ut i tid - selv om det er ventet at koalisjonen til slutt lykkes med å ta byen.

- IS har erfaring med dette, noe som gjør at det nok blir en intensiv kamp fra gate til gate. Man vil prøve å ta bydel for bydel, og starter kanskje i områder som er enklest å angripe eller hvor man har sterkest støtte i lokalbefolkningen, men noen kjerneområder vil bli vanskelig å kjempe seg gjennom, sier Slensvik.

Hvor lang tid det vil ta før selve angrepet mot byen starter er uklart, men Knights ved Washington Institute of Near East Policy tror det kan bli november eller kanskje til og med desember før det skjer, skriver han i kronikken på BBC.

- Vil kjempe til siste mann

Parallelt angriper koalisjonen fra lufta.

Mandag kom det meldinger om bomber både fra selve byen og områdene rundt.

- I forberedelsen til denne krigføringen, har de laget en liste over våpenlager og andre aktuelle mål. Nå jobber man seg nedover lista alt etter hva som er prioritert. Det de gjør fra lufta henger helt klart sammen med hva som skjer på bakken, ved at man først trolig vil fokusere på målene som er i veien for planene der, forklarer Slensvik.

Byen er ikke omringet ennå, så IS-krigerne kan fortsatt komme seg unna hvis de prøver.

Slensvik tror imidlertid ikke at de gir seg uten hard kamp - og regner det som usannsynlig at de vil stikke med halen mellom beina.

- Jeg tror nok mange av dem vil kjempe til siste mann. Så ønsker de nok å ta fokus fra Mosul og vise at det ikke bare er en overlevelseskamp opp mot Mosul. Derfor vil de nok trolig gjennomføre mindre angrep og terrorangrep i andre områder også, og da er Bagdad særlig aktuelt, sier Slensvik.

Avgjørende

Den irakiske storbyen er den siste IS-kontrollerte storbyen i Irak, og det vil være et enormt nederlag for IS om de taper den.

HER KJEMPER NORDMANNEN MOT IS: Den tidligere norske elitesoldaten «Mike» var med i et stort slag mot IS i begynnelsen av mars. Dette er hans bilder. Vis mer

Hvis koalisjonen som nå angriper Mosul lykkes i å drive IS ut, vil terrorgruppa kun ha igjen noen få spredte områder i Irak.

Ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen er imidlertid ikke sikker på at koalisjonen vil lykkes - i alle fall ikke med det første.

- Det statsministeren i Irak har lovet, er at Mosul skal være frigjort til nyttår. Det tror jeg ikke er realistisk med mindre IS gir opp og flykter. Det kan de teoretisk gjøre, men det ville være rart om de gjør det, siden Mosul er så viktig for dem, sier eksperten til Dagbladet.

Han tror Mosul kan bli en slags ny Aleppo.

- Det er ikke sikkert IS vil kunne holde hele storbyen Mosul, men at de vil trekke seg tilbake til en del av byen og konsolidere seg der. Da vil vi kunne få en situasjon som ligner på Aleppo i dag, der en del av byen er styrt av regjeringsstyrkene og allierte, mens IS har forskanset seg i en annen bydel, og det blir langvarige kamper mellom de to, med de store ødeleggelsene dette vil medføre. Klarer IS å bite seg fast slik, kan dette ta lang tid. I Aleppo har vi jo hatt konflikten gående i flere år nå, sier Vikør til Dagbladet.

I GANG: Kurdiske Peshmerga-styrker er i gang med frigjøringen av Mosul. Foto:  Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency / NTB Scanpix. 
I GANG: Kurdiske Peshmerga-styrker er i gang med frigjøringen av Mosul. Foto:  Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency / NTB Scanpix.  Vis mer

Stor splittelse

Ifølge Vikør sier det er et stort problem at koalisjonen som angriper er så splittet. Befolkningen i Mosul er stort sett sunnimuslimer, mens de irakiske regjeringsstyrkene som nå prøver å frigi byen, er dominert av sjiamuslimer.

Konfliktnivået mellom sjia-regimet i Bagdad og sunniene i Mosul har tradisjonelt vært høyt, noe som også er litt av grunnen til at IS klarte å befeste sin posisjon i storbyen.

Kurderne bidrar også til angrepet med krefter fra de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak, mens tyrkiske PKK også ønsker å delta.

SPLITTET: Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener koalisjonen må klare å snakke sammen innad hvis ikke styrkene skal gå seg på store utfordringer i beleiringen av Mosul. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SPLITTET: Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener koalisjonen må klare å snakke sammen innad hvis ikke styrkene skal gå seg på store utfordringer i beleiringen av Mosul. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

De kurdiske selvstyremyndighetene i Irak ønsker ikke deltagelse fra PKK. Det gjør heller ikke tyrkiske regjeringsstyrker, som også ønsker å bidra i slaget.

Regjeringsstyrkene i Irak har også varslet at de ikke ønsker de tyrkiske regjeringsstyrkene.

- Bare det å koordinere alle de forskjellige styrkene som skal gå sammen om å bekjempe IS, samtidig som de ikke klarer å snakke sammen, er litt av en utfordring. Det kan hindre framrykkinga dersom ikke noen klarer å finne ut av det, sier Vikør.

Hvis koalisjonen faktisk lykkes i å drive ut IS, gjenstår det å se om Mosul får et styre sivilbefolkninga kan godta.