Ekspertgruppe: Likskjending og forsikringssvindel på «Scandinavian Star»

- Gikk over lik.

KNUST: Legg merke til koøyene nederst på skutesiden. De ble knust for å skaffe tilstrekkelig oksygen til hydraulikkoljebrannen. I lugarene på innsiden lå tilsammen 12 døde kropper. Foto: Politiet
KNUST: Legg merke til koøyene nederst på skutesiden. De ble knust for å skaffe tilstrekkelig oksygen til hydraulikkoljebrannen. I lugarene på innsiden lå tilsammen 12 døde kropper. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): En ekspertgruppe som har undersøkt brannen på «Scandinavian Star» påstår at det har foregått både likskjending og forsikringssvindel.

Blant påstandene er hvordan gjenværende mannskapsmedlemmer fra Sea Escape forberedte hovedbrann nummer to ved å ta seg inn på fem lugarer og knuse koøyene for å få bedre lufttilførsel til den såkalte hydraulikkoljebrannen.

Sea Escape Sea Escape var det Miami-baserte rederiet som kjøpte "Scandinavian Star" fra Stena Cargo Line 30. mars 1990, altså en drøy uke før katastrofen. Senere ble skipet angivelig videresolgt til danske rederiinteresser - men det var likevel Sea Escape som senere fikk utbetalt erstatningen fra forsikringsselskapet.

Inne på tre av lugarene lå til sammen 12 døde kropper, deriblant flere barn.

- Vi var så opptatt med andre forhold ombord, at vi ikke la merke til de ødelagte koøyene, sier kriminalinspektør Agne Knutson.

De ødelagte koøyene var med på å sørge for lufttilførsel til hydraulikkoljebrannen, som fikk spre seg med eksplosiv kraft fordi flere branndører også sto åpne.

Nødvendig Tidligere brigadesjef ved Oslo brannvesen, Thor Kristiansen (69), sier til Dagbladet at hydraulikkoljebrannen aldri hadde kunnet utvikle seg, uten lufttilførselen fra de ødelagte koøyene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer