Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspertutvalg: Domstolene og ikke legene skal konkludere om tilregnelighet

Men sier nei til å endre dagens hovedprinsipp.

LANGVARIG ARBEID: Georg Fredrik Rieber-Mohn (tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer) har i to år ledet utvalget som skal se på straffelovens regler om utilregnelighet og bruken av rettspsykiatrisk sakkyndige. 
Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
LANGVARIG ARBEID: Georg Fredrik Rieber-Mohn (tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer) har i to år ledet utvalget som skal se på straffelovens regler om utilregnelighet og bruken av rettspsykiatrisk sakkyndige. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da det regjeringsoppnevnte Utilregnelighetsutvalget i dag la fram sin utredning for justisminister Anders Anundsen, var konklusjonen ikke en like stor omveltning som mange ventet.

Les hele utredningen: (NOU 2014: 10 - Skyldevne, sakkyndighet og samfunnsvern)

Det såkalte medisinske prinsipp i rettspsykatrien beholdes - altså at personer som var psykotiske på gjerningsøyeblikket ikke kan dømmes til ordinær straff. Norge er ett av få land igjen i verden som fremdeles bruker dette.

Men samtidig vil utvalget, ledet av Georg Fredrik Rieber-Mohn og en rekke eksperter, gi domstolene et klart ansvar for å trekke opp grensene for tilregnelighet - en modifisert utgave av prinsippet.

«Utilregneligheten bør altså ikke utelukkende knyttes til medisinskfaglige begrepsdannelser som er utviklet med behandlende og forskningsmessige formål for øye, og ikke for å avgjøre hvem som bør holdes strafferettslig ansvarlig. Slik markeres det også tydelig at det er domstolenes oppgave å trekke opp utilregnelighetens grenser — ikke legenes», skriver utvalget i en pressemelding.

I rapporten framgår det at de sakkyndige ikke lenger skal uttale seg om eller konkludere med om lovbryteren var «psykotisk» i lovens forstand. «Det alminnelige strafferettslige beviskravet - «enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode» - bør fortsatt anvendes fullt ut for spørsmålet om tilregnelighet», heter det i pressemeldingen.

Det bredt sammensatte utvalget ble oppnevnt av regjeringen 25. januar 2013 og hadde som mandat å gjennomgå straffelovens regler om utilregnelighet og bruken av rettspsykiatrisk sakkyndige i straffesaker. Arbeidet kom som følge av den store diskusjonen rundt straffelovens utilregnelighetsbegrep etter rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling