Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
EKSPLOSJON: En oktoberkveld i 2014 opplevde Carolina Özgun at livet tok en brutal vending. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Eksploderte i stua

Svenske Carolina Özgun (32) skulle bare fyre opp i peisen hjemme i Södertälje en oktoberkveld i 2014. I dag, seks år seinere, behandles hun fortsatt for kraftige brannskader.

Den gang nygifte Carolina Özgun (32) hadde tidlig på våren i 2014 flyttet inn i et nytt rekkehus med sin ektemann i Södertälje, og hadde planer om å kjøpe seg sin egen frisørsalong i den svenske hovedstaden.

Noen måneder seinere tok livet til Özgun en brutal vending.

Det var svenske Vestmanlands Läns Tidning som omtalte saken først.

FØR: Özgun før ulykken i 2014. Foto: Privat
FØR: Özgun før ulykken i 2014. Foto: Privat Vis mer

Eksploderte

Den 2. oktober var Özgun alene hjemme i rekkehuset. Den da 26 år gamle svensken hadde tent opp i parets ubrukte peisovn denne sene høstkvelden. Etter om lag 40 minutter skjønte hun at noe var galt. Flammene hadde begynt å stikke ut av peisovnen. Özgun løp ut til en nabo for å få tak i et brannslukningsapparat, men ingen var hjemme. Hun returnerte dermed til stua.

- Da jeg kom inn der, så smalt det, sier Özgun til Dagbladet.

Smellet var peisovnen som nettopp hadde eksplodert.

- Jeg husker ikke alt, men jeg så at håret mitt sto i flammer, sier hun.

Özgun kom seg inn dusjen, slukket den brennende kroppen, og ringte selv etter ambulansen.

- Jeg gikk ut til ambulansen og tok dem imot. Jeg kjente ikke at jeg var så skadet. Når jeg hoppet inn i ambulansen, så skjønte jeg at alt ikke var som det skulle, forteller hun.

Özgun fikk plutselig sterke smerter, og ble fraktet i all hast til Akademiska sjukhuset i Uppsala med kraftige tredjegradsforbrenninger over halve kroppen.

- Den høyre armen trodde man at måtte amputeres ved skuldra, sier hun.

- Hele kroppen var som et stort sår.

DRAMATISK: Özgun fikk tredjegradsforbrenninger på halve kroppen etter ulykka. Foto: Privat
DRAMATISK: Özgun fikk tredjegradsforbrenninger på halve kroppen etter ulykka. Foto: Privat Vis mer

- Handlet om å overleve

Özgun forteller at hun ikke husker stort fra den første tiden hun tilbrakte på sykehuset i Uppsala. Grunnet sterke smerter var den tidligere frisøren stort sett tungt neddopet.

- Jeg fikk så mye smertestillende at dagene bare forsvant. Jeg var på intensiven i to måneder, sier hun.

- Det handlet om å overleve fordi jeg hadde veldig mange infeksjoner.

NÅ: Özgun i dag. Foto: Privat
NÅ: Özgun i dag. Foto: Privat Vis mer

På grunn av de omfattende brannskadene, fikk hun stadig vekk infeksjoner, og måtte de første månedene fraktes mellom Akademiska sjukhuset og Karolinska Universitetssjukhuset for behandling.

Transplanterte hud

De siste seks åra har svensken vært igjennom utallige operasjoner for å rekonstruere den hardt brannskadede huden. Blant annet har Özgun fått transplantert frisk hud fra den siden av kroppen av som unnslapp flammene.

Den tidligere frisøren forteller at hun ikke skjønte hvor alvorlige skader hun faktisk hadde fått etter ulykken, og at det tok lang tid før hun forsto hvor lang veien tilbake kom til å bli.

- Jeg tror ikke jeg forsto at jeg ble skadet. Det tok meg noen måneder før jeg forsto det. Etter ett og halvt år skjønte jeg hvor lang prosess det faktisk er, sier Özgun.

- Livet mitt har blitt forandret radikalt. Jeg har brukt mine beste år på operasjoner og sykehus.

LIVSFARLIG: Noa lekte med kompisene. Det endte i katastrofe. NB: Vi advarer mot sterke bilder i denne videoen. Reporter: Emilie Rydning. Video: Privat Vis mer

- Takknemlig for livet

Özgun var avhengig av hjemmehjelp da hun først kom hjem fra sykehuset etter sju måneder. To til tre ganger i uka kom det sykepleiere hjem til henne for å stelle de store sårene, som hun fortsatt må behandles for den dag i dag.

- Jeg lever normalt i dag, men jeg er fortsatt under behandling. Akkurat nå ser jeg ingen ende på operasjonene, men jeg har kommet et stykke, sier hun.

- I dag er jeg takknemlig for det livet jeg har.

Årsaken til eksplosjonen ble aldri fast, men ifølge Özgun skal politiet ha tatt med seg peisovnen etter ulykken. Undersøkelser skal ha avdekket en produksjonsfeil i den aktuelle peisovnen, skal hun ha blitt fortalt av politiet.

Vil hjelpe andre

Özgun forteller at hun har fått mye støtte fra venner og familie i kjølvannet av ulykken. I dag jobber hun med å starte opp bedriften Baby Basic Sweden, hvor hun vil selge produkter for barn og unge.

- Det skal være hverdagsartikler for barn, og går det som planlagt, så er planen lenger fram i tid å starte en stiftelse for barn med skader og sykdommer, forteller hun.

Stiftelsen skal jobbe med å bistå barn og deres familier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!