Eksplosiv gassky - tre plattformer evakuert

Verste situasjon på ti år i britisk sektor i Nordsjøen. - Alvorlig lekkasje, sier NTNU-professor.

 EVAKUERT:  Alle de 232 olje- og gassarbeiderne på Totals Elgin PUQ-plattform er evakuert etter den alvorligste gasslekkasjen i Nordsjøen på ti år. Dette er et arkivbilde av plattformen fra mai 2009. FOTO: AFP/SCANPIX.
EVAKUERT: Alle de 232 olje- og gassarbeiderne på Totals Elgin PUQ-plattform er evakuert etter den alvorligste gasslekkasjen i Nordsjøen på ti år. Dette er et arkivbilde av plattformen fra mai 2009. FOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det franske olje- og gasselskapet Total vet ikke årsaken til den alvorlige gasslekkasjen i Nordsjøen om lag 200 kilometer utenfor Aberdeen på den skotske østkysten.

Britiske medier melder om en sky av lettantennelig og eksplosiv gass rundt Elginplattformen.

Total sier i ettermiddag at situasjonen ved Elgin-plattformen er stabil, men at det er umulig å vite når de finner årsaken til lekkasjen og får den under kontroll. I verste fall kan det ta flere måneder.

Verste på ti år En talsperson sier til nyhetsbyrået AFP at lekkasjen er det største problemet Total har stått overfor i Nordsjøen på ti år.

- Det kommer ikke til å bli løst direkte, det kommer minst til å ta noen dager, sier han.

Professor: - alvorlig Tirsdag ble området rundt Elgin PUQ-plattformen sperret som følge av lekkasjen.

Britisk kystvakt beordret skip til å holde seg minst 3 kilometer borte, mens en flyforbudssone på i underkant av 5 kilometer ble innført.

- En gasslekkasje er alvorlig, sier professor Sigbjørn Sangesland i petroleumsteknologi ved NTNU.

Eksplosiv - Gassen har en høy andel hydrogensulfid og karbondioksid, og det gjør den lettantennelig og ganske giftig, sier den britiske oseanografen Simon Boxall til BBC.

Denne faren skaper store utfordringer i arbeidet med å finne lekkasjen og få stanset den. Eksplosjonsfaren har også gjort at plattformen er stengt ned, noe som også forvansker arbeidet.

Ifølge britiske medier har det dannet seg en gassky rundt plattformen. Arbeidere på plattformen skal ha fortalt at det «koker» av gassen i sjøen under.

- Folk 11 kilometer borte kan se en gassky som kommer fra Total-riggen, sier Jake Molloy i offshore-fagforbundet RMT til BBC.

- Vanskelig å stoppe Miljøorganisasjonen Bellona mener situasjonen er svært bekymringsfull.

- Dette er en gassutblåsning som er ute av kontroll, og som kommer til å være det i lang tid fremover, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

- Slik vi tyder informasjonen vi har akkurat nå, ser det ut til at det vil bli svært vanskelig å stoppe utblåsningen. Dette er en kritisk situasjon, sier Hauge.

Til nå er tre oljeplattformer med 323 arbeidere evakuert etter at det søndag ble oppdaget lekkasjer på olje- og gassplattformen Elgin Well Head i Elgin- og Franklin-feltene, som har franske Total som operatør.

Plattformene ligger om lag 240 kilometer fra Aberdeen på østkysten av Skottland.

Avlastningsbrønn - En av mulighetene er å bore en avlastningsbrønn, men vi håper å finne en annen løsning ettersom dette vil ta tid, sier Totals talsperson til AFP.

Plattformarbeiderne skal ha vært i ferd med å stenge brønnen da problemene startet søndag.

- Det kan ha oppstått lekkasje på innsiden eller utsiden av brønnen eller en kombinasjon, sier Sangesland til NTB.

- En avlastningsbrønn vil med stor sannsynlighet kunne håndtere dette hvis ikke de klarer å løse det på en enklere måte ovenfra, fra plattformen, og det vil de nok prøve først, sier han.

Farlig Totals HMS-sjef i Storbritannia David Hainsworth mener det er mulig at lekkasjen kan stanse av seg selv. Sangesland utelukker heller ikke at det være snakk om en mindre lomme, og at lekkasjen dermed kan stoppe på en naturlig måte.

- Gassen er brannfarlig, og strømmen er stengt av på plattformen for å redusere faren for antenning, men det er klart en fare, sier han.

(NTB).