Sverige

Eksplosiv økning: - Sliter

Smitten økte med hele 243 prosent fra ei uke til en annen.

SMITTEØKNING: Brunnsparken i Göteborg badet i solnedgang. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB
SMITTEØKNING: Brunnsparken i Göteborg badet i solnedgang. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Coronaviruset sprer seg fort i Västra Götaland i Sverige.

Länet, som grenser til Norge, har rapportert 27 044 nye smittede i forrige uke.

Til sammenlikning var smittetallene uka før på 7886, mens den gamle smitterekorden fra uke 50 i 2020 var på 8222 nye smittede.

- Vi sliter med en veldig rask smittespredning, det skjer i hele regionen og alle aldersgrupper. Har du ikke vaksinert deg, gjør det, sier smittevernlege Thomas Wahlberg i en pressemelding.

Omikron-varianten oppgis å være årsaken til den eksplosive økningen.

SMITTEEKSPLOSJON: Tallene viser en enorm smiteøkning i Västra Götaland i uke 1 i 2022. ILLUSTRASJON: Västra Götalandsregionen
SMITTEEKSPLOSJON: Tallene viser en enorm smiteøkning i Västra Götaland i uke 1 i 2022. ILLUSTRASJON: Västra Götalandsregionen Vis mer

Ønsker åpen grense

Västra Götaland grenser i vest til Halden kommune i Norge, som ligger i Viken fylke. 11. januar registrerte Viken 946 nye smittede, et vesentlig mindre tall enn naboregionen.

Det bor 1,7 millioner personer i Västra Götaland, mot 1,2 millioner i Viken.

Likevel ønsker ikke ordfører i Halden kommune, Anne-Kari Holm (Sp), at det skal tas noen grep. Hun er også glad for at svenske helsemyndigheter vil droppe kravet om negativ coronatest på grensa.

- Det er smitte på begge sider av grensa, og vi mener at det bør gå bra med et coronapass, det gjør forbindelsen enklere. Vi er opptatt av å ha åpne grenser til våre naboer i øst. Vi har arbeidsplasser for svensker på vår side av grensa, og det er mange i Halden som jobber i Sverige, sier Holm til Dagbladet.

GRENSEKAOS: De siste dagene har folk måttet vente i timesvis for å krysse grensa ved Svinesund. Vi har pratet med noen av disse. REPORTER: Stian Drake / VIDEO: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Nye restriksjoner

Regjeringen og folkehelsemyndighetene i Sverige presenterte mandag nye restriksjoner og anbefalinger for å bremse utviklingen i det som er landets fjerde smittebølge.

Det ble innført begrensninger i serveringsbransjen, som nå må stenge klokka 23, anbefaling om å begrense nærkontakter og krav til vaksinasjonsbevis på arrangementer med mer enn 50 personer.

Sverige rapporte 10. januar om 14 442 nye smittede, det er 8518 flere enn samme dag uka før.

Til sammenlikning ble det registrert 6540 nye smittede i Norge mandag denne uka.

Sprenger «worst case»-scenario

Faktisk er den nåværende smittespredningen så omfattende at den sprenger Folkhälsomyndighetens (FHM) «worst case»-scenario.

- Det er nok den kraftigste økningen vi har sett, sa smittevernlege Lisa Fohlin til radiokanalen Ekot om smittesituasjonen.

SJOKKSVAR: På Tiktok viser videoer hvordan Fanta Exotic kan «manipulere» hurtigtesten. Det måtte vi sjekke ut! Video: Dagbladet TV Vis mer

For ei drøy uke siden publiserte FHM tre scenarioer for smittespredningen i Sverige i tida framover. I det verst tenkelige scenarioet anslo FHM at rundt 8000 personer kan bli smittet daglig ved årsskiftet - et scenario som allerede har vist seg å være for optimistisk. 28. desember ble det nemlig registrert 9248 smittetilfeller, et tall som økte til 10 874 dagen etter, ifølge Svenska Dagbladet.

Det samme «worst case»-scenarioet sier at i underkant av 14 000 personer kan komme til å bli smittet daglig i midten av januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer