«Eksplosiv» økning i skabb

Sosial nedstenging har vært effektivt i kampen mot covid-19, men har hatt motsatt effekt på spredningen av skabb, ifølge hudlege Reza Sohrabi.

SKABB: Den plagsomme skabbmidden har fortsatt å spre seg under coronapandemien - til tross for smitteverntiltak. Foto: Shutterstock / NTB
SKABB: Den plagsomme skabbmidden har fortsatt å spre seg under coronapandemien - til tross for smitteverntiltak. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det roet seg ned i sommer, og vi håpet på vanlige tider, men det har det ikke blitt. Fra september og utover har det daglig kommet flere pasienter med skabb.

Medisinsk ansvarlig hudlege i Dr. Dropin, Reza Sohrabi, er bekymret for det han opplever som en eksplosiv økning i antall skabb-pasienter.

Fagmiljøet har i lang tid slått alarm om utviklingen, som har tiltatt de siste tre åra. Mange håpet at den plagsomme skabbmidden skulle dø ut da samfunnet stengte ned. Ifølge Sohrabi har det motsatte skjedd.

- Vi har vært mer innendørs, med våre nære. Det er dem vi blir smittet av - dem vi bor med og deler seng med. Nedstengingen har hatt motsatt effekt på dette området.

Økning også under nedstengingen

Forekomsten av skabb i Norge overvåkes ikke i dag. Antall konsultasjoner og salgstall for legemidlene mot skabb vitner imidlertid om den voldsomme veksten hudlegen beskriver.

Dagbladet skrev i januar om en eksplosiv økning i salg av krem og liniment mot skabb. Salget av permetrin-krem (Nix), økte fra 33 763 tuber i 2016, til 100 503 tuber i fjor. Linimentet økte fra 352 pakninger i 2016, til 8635 solgte pakninger i 2020.

Utviklingen har fortsatt gjennom 2021, ifølge Folkehelseinstituttet. De siste åra er det spesielt personer i alderen 15 til 29 år som har blitt rammet.

Skabb er en liten midd som graver ganger og legger egg i det øverste laget av huden. Den overføres ved hudkontakt over 10 til 15 minutter - særlig ved intim kontakt.

Den utløser kløe, ofte med forverring om natta og ved svette, og kan være krevende å bli kvitt.

SKABB: En Lommelegen-leser lurer på hvorfor det «kjennes ut som at noe bor» i underlivet hennes. Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer. Vis mer

- Behandlingen fungerer ikke

Behandling finnes. Legemidlene er imidlertid kostbare. Den første kuren består av to behandlinger, der én person trenger to tuber med krem med en stykkpris på rundt 350 kroner. For en familie på fire utgjør det om lag 2800 kroner for første behandling.

Sohrabi har observert at den bestselgende behandlingskremen, ikke-reseptbelagte Nix, har blitt stadig mindre effektiv. Han mener det skyldes at skabbmidden har blitt resistent. Flere hudleger har meldt om det samme.

- Det er det store problemet her; at en behandling som har funket i alle år, ikke har fungert de siste to til tre åra, sier han.

- Likevel er det fortsatt den kremen som brukes - enten pasienten kjøper det selv, eller det er leger som anbefaler den på gammel vane. Det gjør at pasientene utsettes for masse ekstra kostnader, før de kommer til en lege som gir riktig behandling. Det er meg bekjent ingen hudleger som bruker Nix mot skabb lenger.

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, har tidligere uttalt til Dagbladet at det ikke finnes data som understøtter at skabbmidden er blitt resistent mot behandlingen. Han mente at den avtagende effekten kunne skyldes at den ikke gjennomføres godt nok.

Sohrabi mener det ikke kan finnes noen annen forklaring enn resistens.

- Meg bekjent er det ikke gjort forskning som har påvist resistens, men vi ser det i det daglige. For noen år siden fungerte behandlingen godt. Det kan ikke være sånn at alle pasienter nå utfører behandlingen feil.

Selv anbefaler hudlegen behandling med linimentet Benzylbenzoat eller kremen Tenutex, som ble tilgjengelig på det norske markedet fra i fjor høst.

Slik blir du kvitt skabb

Får du påvist skabb, anbefaler helsemyndighetene at du informerer alle personer som du har hatt tett hudkontakt med den siste måneden. Både du og dine nærkontakter må behandles i samme tidsrom.

Den første behandlingen, med krem eller liniment, skal gjennomføres i to omganger med sju dagers mellomrom. Huden over hele kroppen skal smøres inn, fra topp til tå, og virke i 24 timer.

I tillegg må hele boligen saneres, forklarer Sohrabi. Det innebærer blant annet at alt av tekstiler må vaskes på 60 grader, eller lagres i en lukket søppelsekk i en uke. Sofaen må støvsuges grundig og dekkes med plast eller stå ubrukt i sju dager. Overmadrassen i senga bør også snus og dekkes til med plast, eller stå ubrukt like lenge.

- Det er omfattende arbeid, i tillegg til at det er kostbart. Det er enda en grunn til at det er viktig å få rett behandling med én gang, sier Sohrabi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer