«Eksplosiv» økning i skabb

Sosial nedstenging har vært effektivt i kampen mot covid-19, men har hatt motsatt effekt på spredningen av skabb, ifølge hudlege Reza Sohrabi.

SKABB: Den plagsomme skabbmidden har fortsatt å spre seg under coronapandemien - til tross for smitteverntiltak. Foto: Shutterstock / NTB
SKABB: Den plagsomme skabbmidden har fortsatt å spre seg under coronapandemien - til tross for smitteverntiltak. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det roet seg ned i sommer, og vi håpet på vanlige tider, men det har det ikke blitt. Fra september og utover har det daglig kommet flere pasienter med skabb.

Medisinsk ansvarlig hudlege i Dr. Dropin, Reza Sohrabi, er bekymret for det han opplever som en eksplosiv økning i antall skabb-pasienter.

Fagmiljøet har i lang tid slått alarm om utviklingen, som har tiltatt de siste tre åra. Mange håpet at den plagsomme skabbmidden skulle dø ut da samfunnet stengte ned. Ifølge Sohrabi har det motsatte skjedd.

- Vi har vært mer innendørs, med våre nære. Det er dem vi blir smittet av - dem vi bor med og deler seng med. Nedstengingen har hatt motsatt effekt på dette området.

Økning også under nedstengingen

Forekomsten av skabb i Norge overvåkes ikke i dag. Antall konsultasjoner og salgstall for legemidlene mot skabb vitner imidlertid om den voldsomme veksten hudlegen beskriver.

Dagbladet skrev i januar om en eksplosiv økning i salg av krem og liniment mot skabb. Salget av permetrin-krem (Nix), økte fra 33 763 tuber i 2016, til 100 503 tuber i fjor. Linimentet økte fra 352 pakninger i 2016, til 8635 solgte pakninger i 2020.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer