Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosiv økning i unge uføre

Det er like mange uføre under 30 år som innbyggere i Mandal. - Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sier SVs Karin Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nye tall fra NAV viser at det er 10.259 uføretrygdede under 30 år. Det er like mange som det ifølge SSB bor i sørlandsbyen Mandal - der bor det 10.281.

Beregninger som Dagbladet.no har gjort viser at dette er en 24 prosent økning siden 1998 - da var det 8.263 uføre i samme aldersgruppen.

Se tallene fra NAV her!

- Alvorlig situasjon
- Vi ser alvorlig på situasjonen. Dette handler om unge mennesker som har drømmer og planer de ønsker å realisere. Da er det alvorlig hvis det forblir utenfor arbeidslivet, sier direktør for arbeid og aktivitet i NAV, Erik Oftedal, til Dagbladet.no. 

Han tror noe av økningen skyldes demografiske forandringer, det vil si at det har blitt flere unge mennesker i Norge nå enn før.

- Vi ser at den prosentvise andelen av uføre blant unge har vært konstant de siste årene. Men det betyr ikke at vi ikke ser problemet. Vi skulle jo helst redusert andelen, sier Oftedal. 

Direktøren forteller at 60 prosent at de unge uføre har misdannelser, er psykisk utviklingshemmede eller har alvorlige psykiske lidelser. De resterende 40 prosent har stor variasjoner i diagnosene.

- Skremmende

DRITLEI:- Jeg er dritlei av at man ser på uføretrygd som et problem. Denne ordningen hindrer massiv fattigdom i Norge. Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet.no. Foto: HANS ARNE VEDLOG
DRITLEI:- Jeg er dritlei av at man ser på uføretrygd som et problem. Denne ordningen hindrer massiv fattigdom i Norge. Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet.no. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Fremskrittspartiet synes tallene er skremmende. Nestleder i Stortingets arbeidskomité, Kenneth Svendsen (Frp), mener det nå må settes inn ekstraordinære tiltak for å få flere i jobb. 

- Dette viser at vi må sette i gang langt sterkere tiltak mot uføre, sier Svendsen til Dagbladet.no. Han ønsker nå å åpne for at NAV kan se nærmere på legenes avgjørelser. 

- Ofte når man er syk, så finnes det andre arbeidsoppgaver man kan gjøre. Det er det ikke alltid legene tar høyde for. Derfor bør NAV kunne se dem i kortene, slik at de kan finne ut om det finnes arbeidsoppgaver de sykemeldet kan gjøre, sier Svendsen.  

- Ikke et problem

Leder for Stortingets arbeidskomité, Karin Andersen (SV), mener derimot at pisk og kontroll ikke vil få flere i arbeid.

- Jeg er dritlei av at man ser på uføretrygd som et problem. Denne ordningen hindrer massiv fattigdom i Norge. Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sier Andersen til Dagbladet.no.

Hun mener at en av årsakene til at flere får uføretrygd er at flere overlever alvorlige sykdommer. Derfor mener hun løsningen er å komme tidligere inn med bedre helsetilbud og arbeidstiltak. 

- Veldig mange av disse personene er mennesker som sliter med rusproblemer og psykiske sykdommer. Da må man bedre helsetilbudet, ikke bruke mer kontroll, sier Andersen.

image: Eksplosiv økning i unge uføre
SKREMT:- Dette viser at vi må sette i gang langt sterkere tiltak mot uføre, sier Frp\'s Kenneth Svendsen til Dagbladet.no
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media