Eksplosiv økning i unge uføre

Det er like mange uføre under 30 år som innbyggere i Mandal. - Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sier SVs Karin Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nye tall fra NAV viser at det er 10.259 uføretrygdede under 30 år. Det er like mange som det ifølge SSB bor i sørlandsbyen Mandal - der bor det 10.281.

Beregninger som Dagbladet.no har gjort viser at dette er en 24 prosent økning siden 1998 - da var det 8.263 uføre i samme aldersgruppen.

Se tallene fra NAV her!

- Alvorlig situasjon- Vi ser alvorlig på situasjonen. Dette handler om unge mennesker som har drømmer og planer de ønsker å realisere. Da er det alvorlig hvis det forblir utenfor arbeidslivet, sier direktør for arbeid og aktivitet i NAV, Erik Oftedal, til Dagbladet.no. 

Han tror noe av økningen skyldes demografiske forandringer, det vil si at det har blitt flere unge mennesker i Norge nå enn før.

- Vi ser at den prosentvise andelen av uføre blant unge har vært konstant de siste årene. Men det betyr ikke at vi ikke ser problemet. Vi skulle jo helst redusert andelen, sier Oftedal. 

Direktøren forteller at 60 prosent at de unge uføre har misdannelser, er psykisk utviklingshemmede eller har alvorlige psykiske lidelser. De resterende 40 prosent har stor variasjoner i diagnosene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer