Blodrødt i Europa:

Eksplosiv utvikling

Smittetallene og dødstallene øker kraftig i en rekke europeiske land. - Det kommer dessverre til å bli en tøff høst, advarer Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

MADRID: Legen Mireya Nadal er på vei for å behandle en Covid-19-pasient i sitt eget hjem i Madrid. Spania er et av landene hvor det den siste tida har blitt innført «drastiske tiltak». Foto: Juan Medina / Reuters / NTB.
MADRID: Legen Mireya Nadal er på vei for å behandle en Covid-19-pasient i sitt eget hjem i Madrid. Spania er et av landene hvor det den siste tida har blitt innført «drastiske tiltak». Foto: Juan Medina / Reuters / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange europeiske land opplever nå en omfattende smittebølge.

Smittetallene i en rekke land fortsetter å øke, og flere opplever også de verste dødstallene på lang tid.

- Smitten går veldig fort i mange land i Europa, dessverre. Man begynner også å se at det er en økning i antall døde. Det kommer dessverre til å bli en tøff høst, sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse tirsdag.

Smitterekord

Det siste døgnet er det satt ny smitterekord i Italia. Det er registrert 21 994 nye coronatilfeller, som er det høyeste så langt under pandemien.

Den forrige rekorden ble satt søndag. Da ble det registrert 21 273 nye tilfeller.

For første gang siden 15. mai er det også meldt om mer enn 200 dødsfall på én dag i landet, ifølge Reuters.

ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at coronaviruset fremdeles kan kontrolleres og advarer mot å gi opp kampen. Video: WHO Vis mer

Italia, som stengte ned landet i to måneder tidligere i år, har igjen sett seg nødt til å innføre strenge coronatiltak. Utesteder stenger klokka 18, mens både treningssentre og kinoer må holde stengt.

Men Italia er ikke det eneste landet som er hardt rammet.

Verste siden mai

Storbritannia hadde tirsdag de høyeste dødstallene siden mai.

367 personer har dødd med eller av coronaviruset i Storbritannia det siste døgnet. 22 885 personer har fått påvist coronasmitte.

Mandag ble det meldt om 20 890 nye smittetilfeller i Storbritannia.

Så langt er det 45 365 dødsfall knyttet til pandemien i landet, og det er registrert 917 575 smittetilfeller.

Frankrike opplever også høye smittetall. Det siste døgnet har 33 417 personer fått påvist viruset. Det er også registrert 523 dødsfall, som er det høyeste tallet registrert på én dag siden april.

Høyest smittetrykk

Belgia og Tsjekkia er de landene i Europa som har høyest andel coronasmitte de siste 14 dagene, ifølge tallene fra ECDC.

Belgia har nå 1390 smittede per 100 000 innbygger, mens Tsjekkia har 1379 smittede per 100 000 innbygger.

Fredag innførte myndighetene i Belgia nye restriksjoner som følge av det høye smittetrykket.

STRENGE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

Smitterekord i Danmark

Også i Norden sprer viruset seg raskt.

Mandag ble det satt ny smitterekord i Danmark. Da ble det registrert 1065 nye coronatilfeller. Tallet er det høyeste under pandemien, men en forsinkelse gjorde at mandagens tall gjaldt for de siste 28 timene.

R-tallet i Danmark er nå på 1,2, noe som bekymrer helseminister Magnus Heunicke.

Han advarer om at smittekurven i landet fortsatt er stigende.

- Det er noe av bakgrunnen for de nye restriksjonene sist fredag. Vi kan og skal snu utviklingen. Det er viktig at vi står på, skriver helseministeren på Twitter.

Strammer inn

Sverige har nå totalt 115 785 bekreftede smittetilfeller, og 5918 coronarelaterte dødsfall.

- Vi begynner å nærme oss et kritisk punkt. Det har ikke gitt utslag på dødsfall foreløpig, men vi begynner å nærme oss et kritisk punkt, sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tirsdag.

Det har ført til at svenske myndigheter den siste tida har gjort ytterligere innstramninger. Blant annet har det blitt langt strengere regler for landets nattklubber.

I Sverige kan nå opptil 300 personer være samlet på arrangementer med sitteplasser. Serveringssteder må på sin side gjøre en del avstands- og hygienetiltak for å forhindre smitte.

Likevel er noen fylker strengere enn andre. I Uppsala bes folk unngå kollektivreiser og fysisk kontakt med andre enn dem man bor med. I Skåne oppfordres nå alle til å unngå både kollektivtrafikk og butikker.

Bent Høie kommenterte coronastrategier etter pressekonferansen 21. Oktober. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

- Flere alvorlig syke

Også her til lands øker smitten. Antallet coronainnleggelser på norske sykehus er de høyeste siden mai, og smittetallene øker fra uke til uke.

Spesielt Oslo og Bergen har de siste dagene opplevd en økning i antallet smittetilfeller.

Mandag strammet regjeringen kraftig inn på tiltakene. Det anbefales nå at alle nordmenn ikke har flere enn fem gjester hjemme, i tillegg til at man kutter antallet sosiale kontakter i løpet av ei uke. Tiltakene skal etter planen vare til desember.

- Vi må dessverre være forberedt på at det vil bli flere innlagt på sykehus med covid-19 framover, og det vil bli flere alvorlig syke. Vi må sette inn nye tiltak for å snu denne utviklingen, sa helseminister Bent Høie (H) på mandagens pressekonferanse.

- Vil bli verre

WHO har lenge advart om at høsten og vinteren vil gi økt dødelighet, og mener vi kan se en fire-fem-dobling av antallet døde, sammenliknet med dødstoppen i april, dersom det ikke tas effektive grep for å stoppe utviklingen.

- Det kommer til å bli verre. I oktober og november kommer vi til å ha flere dødsfall, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge i september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer